Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Rusaliile printr-o serie de tradiții și obiceiuri specifice comunităților din care fac parte. Tocmai de aceea, vom vorbi despre semnificația care stă la baza acestei sărbător și despre modurile în care este celebrată în toată țara. Să începem!
Semnificația Rusaliilor
Rusaliile sunt sărbătorite în a 50-a zi după Paști, în zi de duminică, și marchează momentul în care Duhul Sfânt a coborât peste apostoli, în forma unor limbi de foc, conferindu-le darurile și puterea necesare pentru a propovădui și a răspândi învățătura lui Iisus Hristos în lume. Acest eveniment este menționat în Noul Testament, în cartea Faptele Apostolilor. Ziua de Rusalii reprezintă încheierea ciclului pascal și are o semnificație specială, fiind considerată și ziua întemeierii Bisericii Creștine.
Citește și: Valea Lotrului: 3 atracții de neratat
Tradiții și obiceiuri de Rusalii
Rusaliile sunt sărbătorite la noi în țară printr-o serie de obiceiuri populare și tradiții religioase care pot varia în funcție de regiune. Iată care sunt cele mai răspândite dar și cele mai interesante dintre ele.
Sfințirea holdelor
Sfințirea holdelor este un obicei specific regiunii de Banat montan, însă poate fi regăsită și în alte zone ale țării. În prima sau în a doua zi de Rusalii (în funcție de loc), preotul sfințește holdele însoțit de enoriași. Prin sfințirea holdelelor, credincioșii recunosc că roadele pământului sunt daruri ale lui Dumnezeu și că viața și prosperitatea agricolă sunt binecuvântări divine. La intrările caselor și în biserică sunt așezate frunze de tei sau de nuc și cununi realizate din spice de grâu.
Udatul nevestelor
Udatului nevestelor este un obicei unic la noi în țară, practicat în comuna Hodac din județul Mureș, care s-a transmis de-a lungul timpului, din generație în generație. În fiecare an, femeile proaspăt căsătorite iau parte la această tradiție străveche, udarea în râu; cu credința că astfel vor aduce pe lume copii frumoși și sănătoși. Îmbrăcate în costume tradiționale, tinerele sunt conduse într-un dans festiv la malul râului Gurghiu, unde soții le scufundă picioarele în apa.
Împănatul boului
Împănatul boului este un obicei străvechi care își are rădăcinile în credințele și practicile precreștine ale dacilor. În forma actuală, are loc o procesiune în care un bou este împodobit cu diverse ornamente florale și plimbat pe ulițele satului. În momentul în care ajunge în dreptul bisericii este sfințit de către preot, care oferă băutură întregului alai. Mai târziu, boul este eliberat și o tânără trebuie să îl stăpânească și să îl ocolească de trei ori în jurul unei mese. Se spune că cea care reușește să facă acest lucru se va căsători în anul următor.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.