Salina Praid este recunoscuta in toata tara pentru speleoterapie si climatoterapie, tratamentul cu apa sarata atragand anual un numar impresionant de turisti, dar putini stiu ca in statiune exista si un strand cu apa sarata. Incepand cu luna aprilie 2013 au fost demarate lucrarile de modernizare si reconstructie ale strandului Salinei Praid, investitia totala in valoare de 1,5 milioane de euro fiind realizata din fondurile salinei din statiune. Strandul a fost redeschis la sfarsitul lunii iunie.
Cel mai mare strand cu apa sarata din Romania
Strandul cu apa sarata de la Praid (judetul Harghita) se intinde pe o suprafata de 5.200 de metri patrati, bazinele ocupand aproape 2.000 de metri patrati, fiind astfel cel mai mare strand cu apa sarata din tara. Amenajat pe amplasamentul unei vechi piscine, deteriorat si inchis de cativa ani, noua constructie depaseste din punct de vedere architectural orice constructie de gen ridicata pana in prezent in Romania.
Strandul are doua bazine pentru copii, iar adancimea apei creste treptat de la 60 de centimetri pana la 1,20 metri. Bazinele pentru copii si piscina mare sunt interconectate, delimitarea fiind facuta de un pod. Piscina pentru adulti are o adancime de 1,60 metri si este dotata cu un bar. Calitatile terapeutice sunt de necontestat, apa din bazine fiind una dintre cele mai bogate in sare din tara cu o concentratie de 220 de miligrame de clorura de sodium pe litru.
Zona de plaja cuprinde 300 de sezlonguri care nu se platesc separat, acopera o suprafata de aproape 2500 de metri patrati. In cladirea de pe plaja functioneaza o linie de autoservire, o terasa descoperita si una acoperita, barul, iar la parter se afla vestiarele, dusurile, toaletele sau punctul de prim-ajutor. Apa calda menajera si pentru dusuri este produsa de instalatiile solare.
Administratorii Salinei Praid au in plan un proiect amplu de dezvoltare turistica, iar acest strand este primul pas. Urmeaza sa se construiasca vizavi de strand si un hotel de 4 stele prin parteneriat public – privat. Pe viitor se doreste si separarea zonei de agrement de cea pentru tratament, astfel incat persoanele suferinde sa se poata bucura de liniste si intimitate.
Cei ce doresc sa petreaca mai multe zile in Praid, se pot caza la una dintre multele unitati de cazare din zona.
Program strand Praid:
Zilnic: 10:00- 20:00. Joia si sambata exista si program de seara, intre orele 21:00-23:00
Tarife strand:
- Adulti – 25 lei/ zi
- Copii – 15 lei/ zi
Obiective turistice in zona:
1) Salina Praid
Unul dintre cele mai cunoscute locuri de tratament din Romania, Salina Praid se afla in judetul Harghita. In salina se amenajeaza bai sarate cu apa fierbinte in cazi uriase ce sunt excelente pentru afectiunile reumatice, dar si pentru relaxare in cazurile de epuizare cronica, depresie sau suprasolicitare.
In prezent, Salina Praid este vizitata in general pentru calitatile sale curative de climatoterapie, primind pe perioada de vara pana la 3.000 de vizitatori pe zi. Salina gazduieste o galerie inedita de arta, o biserica, un teren de joaca pentru copii si curse de obstacole pentru adulti. La muzeu se organizeaza periodic si diverse evenimente culturale si artistice.
Salina nu se deosebeste doar prin dimensiunile sale impresionante, ci si prin faptul ca gazduieste singurul parc subteran de aventura din aceasta zona a Europei. Coborarea in salina se face cu autobuzele puse la dispozitie de aceasta.
Intrarea in baza de agrement se poate face zilnic intre orele 08:00 si 15:00, iar iesirea intre orele 9:00 si 16:00. Tariful pentru intrare este de 22 lei pentru adulti pe zi si 12 lei pentru copii. Pentru parcarea automobilelor personale sau a motocicletelor se percepe o taxa de 5 lei.
2) Muzeul Palariilor de Paie
De la Salina Praid se poate pleca inspre Criseni, care se afla la o distanta de doar 2 ore de mers cu masina. Aici se afla unul dintre cele mai neobisnuite obiective turistice din incursiunea de un weekend in tinutul Secuiesc si anume Muzeul Palariilor de Paie, gazda palariei ce detine recordul pentru cea mai mare palarie purtabila din tara, cu un diametru de peste 2 metri si o greutate de 2.5 kg.
Denumirea de muzeu nu este completa, acesta fiind de fapt un atelier de fabricare a palariilor traditionale de paie ce sunt construite aici de multe decenii, punand localitatea pe harta. Palariile de paie pot fi cumparate direct din muzeu, iar in curte se afla o expozitie de pietre naturale modelate de trecerea timpului in diverse forme misterioase si inedite.
Despre Salina Praid am mai scris aici si aici.
3) Odorheiul Secuiesc
Al doilea oras ca marime din judetul Harghita, Odorheiul Secuiesc cu o populatie de aproximativ 35.000 de locuitori este locul ideal pentru cazare la capatul unui traseu mai mult decat interesant prin tinutul secuiesc.
La pensiunile si in localurile de aici se organizeaza adesea petreceri tematice secuiesti, cu dansuri, muzica si preparate traditionale ce incununeaza cu succes incursiunea in fascinanta si frumoasa cultura secuiasca din Transilvania.
4) Parcul de animale salbatice Ivo
La o distanta de aproximativ 30 de minute cu masina sau 20 de kilometri de Odorheiul Secuiesc, in satul Izvoarele a fost infiintat in anul 2008 unul dintre primele parcuri cu animale salbatice din tara.
Plimbarea prin parc poate ocupa cu usurinta o jumatate de zi, iar timpul zboara parca mai repede in fata numeroaselor specii de animale ce ar fi aproape imposibil de observat in orice alta zona din tara in afara gradinilor zoologice.
Printre speciile ocrotite in Parcul de Animale Salbatice Izvoarele ce se intinde pe 300 de hectare se numara muflonul, caprioara si cerbul lopatar.
Accesul in parc se face in grupuri de minim doua si maxim opt persoane, iar traseul propus are o lungime de 4 kilometri si dureaza aproximativ 3 ore. Se recomanda echipament adecvat cu bocanci in caz de vreme ploioasa.
Pe perioada de vara parcul se viziteaza in mod ideal dimineata devreme sau pe inserat.
Tarife
- Adulti – 20 lei
- Copii – 10 lei