Cele mai frumoase 3 orașe medievale din România

Dacă te gândești la următorul city-break avem o propunere pentru tine: călătorește în timp și vizitează cele mai frumoase orașe medievale din România, pentru o lecție de istorie interactivă, care depășește granițele cărților. 

Sighișoara, județul Mureș

Sighișoara este cea mai mare cetate medievală din Europa care a fost locuită în mod constant și este una dintre destinațiile preferate ale iubitorilor de peisaje pitorești, câștigând porecla de “Perlă Medievală a României”. În anul 1999 a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, atrăgând admirația turiștilor de pretutindeni. Străduțele pavate, construcțiile colorate de inspirație germană  pe care le vei explora la pas și dealurile împădurite sunt elementele care compun cadrul perfect al următoarei tale călătorii. Turnul cu Ceas este cea mai celebră atracție a orașului, și a fost construit în secolul al  XIV-lea, având o înălțime de 64m. Acoperișul său a fost afectat într-un incendiu din 1676 și a fost înlocuit în 1894 cu cel actual. În  anul 648 meșterul  Johann Kirtschel i-a adăugat ceasului sferturi de oră și figurinele care înfățișează zilele săptămânii. În prezent, turnul este deschis publicului larg, adăpostind un muzeu de istorie și știință. Vizitatorii au posibilitatea de a urca în turn, de unde se pot bucura de o priveliște panoramică deosebită asupra întregului oraș. Printre alte atracții din Sighișoara care nu trebuie să îți scape se numără Piața Cetății, Biserica Mănăstirii, Turnul Fierarilor,  Cizmarilor, Croitorului, Cojocarilor, Măcelarilor și Scara Școlarilor.

Citește și: Turist în Timișoara: ce să vizitezi dacă ajungi prima dată aici

Mediaș, județul Sibiu

Orașul medieval Mediaș se află la doar 39 km distanță de Sighișoara,  în bazinul mijlociu al râului Târnava Mare. A fost menționat ca așezare pentru prima dată în 1267, cu numele de Mediesy, denumire care provine de la un trib secuiesc, care ar fi trăit aici în secolul al IX-lea. Acesta este locul în care a fost produs primul cristal și primul email românesc, în secolul al XIX. Bram Stoker, scriitorul faimosului roman Dracula, menționează în paginile sale faptul că la nunta contelui, invitații au servit un „vin auriu de Mediaș”, acestă zonă fiind cunoscută în trecut drept „Țara Vinurilor”. Într-o plimbare pe străduțele din Mediaș vei descoperi o mulțime de clădiri care îți fură privirea și care formează un ansamblu arhitectural deosebit, cu stiluri precum cel gotic, renascentist, neoclasic, baroc și secession. În luna iulie a fiecărui an are loc Festivalul Medieval, cu spectacole de teatru, reconstituire istorică și cu prezentarea  vechilor meșteșuguri, păstrate vii chiar și în prezent. Îți recomandăm să incluzi în planurile tale de călătorie Turnurile Clopotelor, Mariei, Fierarilor, Trompeților, Forkesch, Muzeul de Istorie, Muzeul Gazelor Naturale, Cetatea Mediaș și bisericile  Bazna și Axente Sever. 

Sibiu, județul Sibiu

Orașul din sudul Transilvaniei este una dintre cele mai populare destinații de city-break din România și este fără niciun dubiu unul dintre cele mai frumoase orașe din țară. Sibiul se mândrește cu un patrimoniu cultural deosebit, grație spiritului multicultural, găzduind mai multe minorități precum cea germană și maghiară. În secolul al  XIV-lea a fost un important centru manufacturier cu 19 bresle, care practicau 25 de meserii. Acest lucru i-a asigurat o dezvoltare economică puternică în perioada medievală. Într-o plimbare prin centrul istoric al orașului vei putea zări zidurile Cetății Sibiului, care au fost recondiționate și care i-au adus renumele de „Orașul Roșu”. Cetatea încorporează mai multe ziduri de apărare, bastioane și turnuri înalte, care i-au asigurat protecția secole la rând. Cât timp ești în Sibiu, îți propunem vizitezi Piața Mare și Piața Mică, Podul Minciunilor, Muzeul Brukenthal (care este cel mai vechi muzeu din țară), muzeul în aer liber Astra (unde vei admira creații românești tradiționale), iar dacă vrei să te bucuri de o priveliște inedită asupra întregului oraș, poți urca în vârful Turnului Sfatului.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.