Cu toții avem nevoie de momente de reculegere ca antidot al unui stil de viață alert, în care să ne reconectăm cu noi înșine, să reflectăm și să ne găsim liniștea interioară. Dacă și tu simți asta, îți propunem o vizită la unul dintre schiturile de la noi din țară, unde nu doar că te vei bucura de frumusețea locurilor pitorești, ci vei parcuge o călătorie spirituală aparte.
Schitul Sfânta Ana, județul Prahova
Schitul Sfânta Ana se găsește la o distanță de 5 kilometri de Sinaia, la Cota 1400, și este locul perfect în care să te bucuri de simplitate și armonie cu natura. Lăcașul de cult a fost ctitorit în anul 1453 de către câțiva pustici refugiați de la Muntele Athos, fapt pentru care a primit numele și hramul mănăstirii de la Muntele Sfânt. Un alt aspect care aseamănă cele două mănăstiri este relieful și construcția în versantul muntelui.
Citește și: Valea Lotrului: 3 atracții de neratat
Schitul Pocrov, județul Neamț
Schitul Pocrov este unul dintre cele mai vechi lăcașe de cult din județul Neamț și se află într-o poiană împrejmuită cu păduri seculare, aflată la 4 kilometri distanță de Mănăstirea Neamț. Plasarea într-un cadru natural divin, dar și liniștea resimțită de către cei care l-au vizitat i-au adus reputația de „Poiană a Raiului”. Lăcașul a fost ridicat în anul 1714 de către Episcopul de Roman Pahomie și ucenicii săi, purtând hramul „Acoperământul Maicii Domnului”.
Schitul Cetățuia, județul Vâlcea
Situat pe un deal calcaros de la marginea orașului Râmnicu-Vâlcea, schitul Cetățuia este locul în care toamna se face sosită pentru prima dată în oraș, conform unei vorbe din rândul localnicilor. Monumentul istoric se află la o altitudine de aproximativ 400 m, iar pentru a ajunge la el, pelerinii trebuie să parcurgă cele 137 de trepte din piatră, fiind mai apoi răsplătiți cu o priveliște pe cinste asupra orașului și a pădurilor de pini, nuci și frasini. Schitul a fost construit între anii 1677 – 1680 de către mitropolitul Țării Românești, Teodosie, în perioada când Șerban Cantacuzino era domnitor și poartă hramul Sfinţilor voievozi Mihail şi Gavril.
Schitul Ostrov, județul Vâlcea
Lăcașul monahal Ostrov se află pe o mică insulă în lacul de acumulare al hidrocentralei Călimănești, situată pe râul Olt, într-un decor natural de vis. Biserica a fost reconstruită pe locul unei alte biserici mai vechi, din secolul al XIV-lea, și este ctitorită de către Neagoe Basarab, domnitorul Țării Românești, împreună cu soția sa, doamna Despina. Anterior construcției hidrocentralei Călimănești, biserica și insula pe care se află au fost înălțate cu aproximativ 6 metri, pentru a se evita inundarea. Complexul monahal este înconjurat de către un parc impresionant, unde se găsesc 47 de specii de arbori, arbusti și trandafiri, fiind o oază de liniște perfectă pentru plimbări relaxante.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.