Cele mai frumoase teatre din Romania

Sursa foto: Loredana Bitculescu/Shutterstock.com

Recent, BBC a facut o lista cu 7 teatre impresionante, care iti taie respiratia. Printre ele s-a aflat si un teatru din Romania. Teatrul National Vasile Alecsandri din Iasi se afla pe locul 2 in topul facut de cei de la BBC si are in spate o poveste impresionanta.

Construita la sfarsitul secolului XIX, dupa un incendiu care a distrus vechiul teatru din Copou,  cladirea teatrului este impresionanta, fiind cel mai vechi lacas de acest fel din tara. Planurile ei au fost realizate de arhitectii vienezi Fellner si Helmer, care au proiectat si cladiri celebre din Viena, Praga, Zurich sau Odessa. In interiorul sau se afla o serie de opere de arta, cum ar fi cortina pictata de M. Lenz sau plafonul pictat de Al. Goltz. Candelabrul principal este si el impresionant, avand nu mai putin de 109 becuri.

Daca planuiesti sa il vizitezi, te poti caza undeva aici: si poti descoperi o multime de alte lucruri interesante de vazut in Iasi!

Pe langa acest teatru monument, Romania are si alte cladiri destinate artei teatrale, care merita sa fie vizitate, atat atunci cand sunt date reprezentatii, cat si atunci cand nu sunt spectatori si pot fi admirate toate detaliile de constructie.

Care sunt cele mai frumoase teatre din Romania?

Teatrul National din Targu Mures. Este un teatru organizat intr-o constructie foarte interesanta, ridicata in anul 1973. Ansamblul arhitectonit este unul realist-socialist si din pacate, la fe ca multe alte cladiri construite in acea perioada, este ridicat in locul unei biserici franciscane demolate. Merita vizitat, in conditiile in care incaperea unde se tin spectacole este deosebit de frumoasa.

Teatrul Odeon din Bucuresti. Este unul dintre cele mai frumoase teatre din Bucuresti. Situat pe Calea Victoriei, poarta numele de Odeon din 1990. Istoria sa merge mult mai mult in timp, insa, fiind construit in 1946 sub denumirea de Teatrul Muncitoresc CFR Giulesti. Cladirea dispune de doua sali: Majestic si Studio, ambele fiind foarte frumoase. De-a lungul timpuui, teatrul a primit mai multe titluri pentru cele mai bune spectacole.

Teatrul National din Cluj – Napoca. Este inaugurat in 8 septembrie 1906 si este construit in stil baroc-rococo. Cu o capacitate de 1000 de locuri, eatrul are o istorie foarte bogata in ceea ce priveste reprezentatiile date aici. Initial a fost destinat doar reprezentatiilor in limba maghiara, primul spectacol in limba Romana avand loc la 1 decembrie 1919, atunci cand se sarbatorea un an de la Marea Unire. In cladire nu se afla doar teatrul, ci si Opera Romana.

Teatrul Marin Sorescu din Craiova. Este un teatru care pana in 1989 s-a numit Teatrul National si a luat numele marelui scriitor dupa caderea regimului comunist. Cladirea este una foarte frumoasa, fiind un adevarat simbol al orasului. Facuta dupa planurile lui Alexandru Iotzu, a fost inaugurata in anul 1973. Frecvent, aici au loc o multime de spectacole interesante, fiind si singurul teatru din Romania care a fost decorat cu Ordinul ” Meritul Cultural ” pentru realizarile deosebite ale colectivului.

Evident, principalul motiv pentru care trebuie sa vizitezi un teatru este opera care se joaca pe scena, asadar, atunci cand vrei sa descoperi o astfel de cladire dedicate culturii, cauta si operele care se joaca aici.