Centenarul Marii Unirii: 4 muzee din Brasov pe care le poti vizita gratis

Foto: Izabela23 / Shutterstock.com

Incepand cu luna aprilie, atat brasovenii, cat si turistii au acces gratuit in cadrul muzeelor din Brasov. Initiativa reprezinta un omagiu in cinstea personajelor care au facut posibila infaptuirea Marii Uniri din 1918, sarbatorita anul acesta prin intermediul mai multor evenimente si manifestatii culturale.

De asemenea, demersul presupune si incurajarea vizitatorilor de a cunoaste si de a se apropia de patrimoniul istoric, sporind astfel sentimentele de apartenenta si mandrie nationala.

Iata care sunt muzeele in cadrul carora beneficiezi de aceasta facilitate:

1. Muzeul Judetean de Istorie

Muzeul Judetean de Istorie este singurul muzeu de istorie din Brasov si reprezinta una dintre cele mai importante institutii culturale ale orasului. Activitatea muzeului se desfasoara in mai multe cladiri, considerate monumente istorice: Casa Sfatului, care gazduieste expozitia permanenta “Brasov – Istorie, Cultura, Civilizatie”, precum si expozitii temporare; Bastionul Tesatorilor adaposteste expozitia permanenta “Cetatea Brasovului si fortificatiile din Tara Barsei”; Bastionul Graft, in care functioneaza expozitia permanenta “Mestesugari – osteni aparatori ai cetatii”.

Adresa: Piata Sfatului nr. 30

2. Muzeul “Casa Muresenilor”

A luat fiinta datorita donatiei facute de urmasii familiei Muresianu, oferind statului roman spatiul necesar, o colectie valoroasa de mobilier, pictura, sculptura, precum si o arhiva de o inestimabila valoare culturala. Muzeul gazduieste periodic diferite simpozioane muzicale, sub denumirea “Recitalul de la ora cinci”, sustinute de artisti ai Operei Brasov. In prezent, puteti admira expozitia “Trench art – Arta din transee”, prima din Romania realizata in jurul acestui concept.

Adresa: Piata Sfatului nr. 25

3. Muzeul de Arta

In salile de la parter sunt organizate expozitii temporare si o gama variata de manifestari culturale (concerte, lansari de carte, mese rotunde, conferinte etc.). Expozitia permanenta a Muzeului de Arta Brasov, Galeria Nationala, reuneste o selectie de lucrari reprezentative pentru arta plastica moderna din spatiul romanesc (pictura si sculptura).

Expozitia cuprinde piese care ilustreaza evolutia picturii transilvanene din secolele XVIII-XIX si a artei romanesti din intervalul cuprins intre prima jumatate a secolului XIX si perioada postbelica. Alaturi de operele maestrilor artei romanesti , regasiti si creatiile artistilor activi la Brasov, lucrarile artistilor contemporani brasoveni.

Adresa: Bulevardul Eroilor nr. 21

4. Muzeul de Etnografie

In cadrul Muzeului de Etnografie Brasov este ilustrata, prin intermediul patrimoniului muzeal, civilizatia comunitatilor rurale din Bran, Rupea, Tara Oltului, Valea Hartibaciului, Tara Barsei. Patrimoniul Muzeului este expus atat in sediul central din Brasov, cat si in filialele din Sacele si Rupea.

Noua filiala reprezentata de Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului surprinde modul de viata al locuitorilor din mediul urban intre sec. al XVI-lea si al XIX-lea. Expozitiile permanente sunt “Memoria fibrelor textile” si “Patrimoniul textil”, iar cele temporare sunt: “O poveste cu marionete”, “Fire si forme”, “Urmele mocanilor saceleni in Basarabia” si “Meserii uitate. Cizmarii si pantofarii”.

Adresa: Bulevardul Eroilor nr. 21A


Descopera patrimoniul muzeal intr-o excursie in Brasov! Rezerva-ti cazarea: http://bit.ly/2Cspr9f