Dacă te numeri printre cei care preferă zona litoralului românesc nu doar pentru plajă, ci și datorită locurilor istorice din imediata apropiere, atunci trebuie să știi că în Dobrogea există suficiente monumente și obiective turistice care merită să fie redescoperite și admirate în timpul unei mini-vacanțe. Cetatea Enisala, frumoasa supraviețuitoare a Dobrogei, este un sit arheologic aflat la 40 de kilometri de Tulcea, așa că dacă ai drum prin zonă, merită să faci un popas acolo.
Enisala datează de aproximativ 700 de ani și este singura cetate medievală din Dobrogea, cât și ultima cetate genoveză, ale cărei ziduri poartă în ele o istorie veche de câteva secole
Numele său provine din limba turcă, de la cuvintele Yeni Sale, care înseamnă sat nou și se referă la noua așezare care se stabilea în zonă, pe atunci la malul Mării Negre, pe vremea genovezilor. Aceștia au construit cetatea în scop militar, pe un deal de unde puteau observa ceea ce se întâmplă atât pe mare, cât și zona Gurilor Dunării.
Marcată de evenimentele trecutului, cetatea de la Enisala este azi un punct turistic deosebit în centrul Dobrogei și nu numai. În București, pe malul lacului Herăstrău, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” există o moară de vânt din localitatea Enisala ce aparține primei jumătăți a secolului XX.
Cum poți ajunge la Cetatea Enisala
Cetatea Enisala este localizată în proximitatea localităţii cu acelaşi nume, fiind construită pe un deal înalt pe malul lacului Razim. Enisala se află în partea de est a judeţului Tulcea, la aproximativ 40 km sud de municipiul Tulcea şi la 7 km est de oraşul Babadag.
Căile de acces rutiere dinspre Tulcea către Enisala sunt DN 22 (E87) până în Babadag şi apoi DJ 223 A, iar din satul Enisala DJ 222. O altă cale rutieră de acces din Tulcea ar fi DJ 222 prin Agighiol, Sarichioi şi Enisala. Pentru cei care vor să ajungă la Enisala dinspre litoral recomandăm ruta Dn 22 (E87) Constanţa – Tulcea până în 2 Cantoane, apoi DJ 222 prin Jurilovca şi Sălcioara.
Descoperă și 5 sate săsești de vizitat în județul Brașov
Ce poți vizita în zona cetății Enisala
Odată ajuns în această zonă a Dobrogei există o serie de obiective turistice care merită vizitate. De la Enisala poți ajunge imediat să te bucuri de un borș de pește în satul Jurilovca, să te plimbi cu barca în complexul Razim-Sinoe, să vezi rezervațiile naturale din zonă, să te reculegi la mănăstirea Visterna sau chiar să ajungi repede la Marea Neagră.
Un prim popas pe care ți-l recomandăm este chiar în satul Enisala, unde vei putea vizita Muzeul de artă tradițională. Muzeul reprezintă sinteza arhitecturii tradiționale din nordul Dobrogei la începutul sec. al XX-lea, fiind primul muzeu etnografic din județul Tulcea.
Plimbările în natură sunt principalul punct de atracție al județului Tulcea. La o distanță nu foarte mare de Cetatea Enisala, mai exact la 39 de km, vei găsi Rezervația Pădurea Bujorului de pe versantul sudic al Dealului Bujorului din Podișul Babadag, în apropierea comunei Ciucurova. Vei găsi atât de mulți bujori, încât ai impresia că ai ajuns pe un imens covor roșu, frumos mirositor și elegant. Care e luna cea mai potrivită pentru a vedea acest spectacol al naturii? Mai, însă poți găși bujori la fel de frumoși și în iunie, pe căldură. Bujorii din Podișul Babadagului sunt considerați vulnerabili, fiind foarte rari, de aceea au fost înscriși în Lista Roșie a Plantelor Superioare din România, fiind ocrotiți de lege. Un motiv în plus să îi vezi.
În drum spre casă, în apropierea drumului național DN22 care leagă localitatea Ovidiu de municipiul Tulcea poți poposi la un picnic alături de cei dragi în pădurea Babadag – Codru. Rezervația naturală declarată arie protejată se întinde pe o suprafață de 524,60 hectare și este inclusă în Parcul Național Delta Dunării (rezervație a biosferei) aflat pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.
Sursa foto: dreamstime.com