Plasata intr-un cadru natural fascinant in Muntele Cetatuia, pe care insa, ca sa il poti vedea, trebuie sa urci 1480 de trepte, Cetatea Poenari, situata in comuna Arefu, in apropiere de Transfagarasan, Cetatea de Arges si Barajul Vidraru, este un obiectiv turistic incantator, care merita atentia si efortul oricarui pasionat de istorie si de peisaje spectaculoase.
Invaluita de un aer medieval misterios, cetatea este din ce in ce mai mult explorata atat de vizitatorii romani cat si de cei veniti de peste hotare, dorind sa cunoasca misterele legate de unul dintre cei mai sangerosi conducatori din istoria Romaniei, Vlad Tepes, ale carui fapte controversate au fost documentate si difuzate pe cele mai renumite canale de televiziune din lume, inclusiv pe National Geografic, History Channel si Discovery Channel.
Dupa cum am mai spus, pentru a ajunge la portile cetatii, este nevoie sa depui un efort fizic destul de semnificativ, urcarea celor 1480 de trepte pana la altitudinea de 850 de metri fiind o provocare chiar si pentru cei mai antrenati dintre noi. Insa imaginea sublima dintre nori si paduri merita, cu siguranta, toata sudoarea.
Primul turn al cetatii Poenari a fost ridicat in secolul al XIII-lea, in perioada in care domnitor era Negru Voda Voievod, facand parte dintr-un plan complex de fortificatii cu rol de aparare a granitelor de nord ale Tarii Romanesti. In 1456, cand la carmele Tarii Romanesti avea sa fie Vlad Tepes, fortareata a avut parte de intariri masive, adaugandu-i-se 4 turnuri si mai multe ziduri solide facute din piatra si caramida. Dupa finalizarea lucrarilor de consolidare, Vlad Tepes si-a stabilit aici locul de refugiu, frecventandu-l aproape la fel de des ca pe resedinta sa oficiala din Targoviste.
Documentele istorice atesta faptul ca Cetatea Poenari a jucat un rol extrem de important in de-a lungul timpului, aceasta contribuind in mare masura la obtinerea victoriei finale a romanilor in batalia de la 1462, cand voievodul s-a retras alaturi de armata sa in cetate, dupa ce i-a pacalit pe turci punand potcoave invers cailor lor.
In jurul cetatii se invart mai multe legende care au ajuns transmise prin viu grai pana la urechile localnicilor din prezent. Una dintre aceste legende spune ca, boierii din zona Targovistei, terifiati fiind de cruzimea lui Vlad Tepes, s-au intalnit in secret pentru a planui capturarea domnitorului si predarea acestuia catre sultan. Abil din fire, Tepes a reusit sa dea de aceasta veste si a intors intreaga actiune impotriva tradatorilor sai, capturand boierii in ziua de Paste, chiar la slujba din biserica. Boierii au fost constransi sa parcurga circa 100 de kilometri de la Targoviste pana la Curtea de Arges, iar de aici mai sus, catre Cheile Argesului. La destinatie, Tepes, intampinandu-i cu un buzdugan in mana, ar fi spus urmatoarele: “Boieri si coconi, jupani si jupanite, voi care mi-ati urzit moartea in iatacurile voastre, priviti cuibul acela de vulturi, colo sus, sa rasara până-n duminica Tomii cel necredincios o cetate de zid, sa stea soarele pe fruntea ei.”. Boierii au muncit zi de zi, noapte de noapte, iar dupa doar o saptamana de truda, cetatea a fost ridicata. Se spune ca acesta este motivul pentru care Cetatea Poenari este denumira si “Cuibul de vulturi ai vitejilor de demult”.
Remarcabila cetate, chiar daca zidul de nord a cazut in urma devastatorului cutremur din 1915, cu a sa forma alungita ce urmeaza parca saua piscului, isi conduce vizitatorii intr-o calatorie in timp, intr-o epoca greu incercata, dar extrem de fascinanta. Lasa-te invaluit de misterele sale si cunoaste-i istoria indeaproape vizitand-o!
Intra pe acest link pentru a gasi cele mai bune locuri de cazare in apropiere de cetate: http://bit.ly/2xG51pj