Transfăgărășan – când se deschide în 2023 și ce poți vedea în zonă

Transfăgărășan, drumul spectaculos de 152 de kilometri care străbate munții Făgăraș și leagă regiunile Muntenia și Transilvania, ar putea fi deschis în curând. Iată câteva obiective pe care le vei putea vizita parcurgând cel mai lung drum rutier din România.

Cand se deschide Transfăgărășanul?

Deși stratul de zăpadă atinge 4 metri în unele porțiuni, iar temperaturile sunt aprige, lucrările de deszăpezire au început de câteva săptămâni și este estimat că Transfăgărășanul va fi deschis publicului larg peste două săptămâni. Dacă ți-ai propus să îl vizitezi, probabil că ai început să îți faci planurile de călătorie. Iată câteva atracții care nu ar trebui să îți scape.

Lacul și Cascada Bâlea

Situat la altitudinea de 2034 de metri, lacul glaciar Bâlea este renumit pentru priveliștea  spectaculoasă pe care o oferă vizitatorilor și este unul dintre cele mai importante puncte de oprire pentru aceștia. Lacul are o lungime de 360 metri, 11 m adâncime iar cele 180 hectare care îl împrejmuiesc sunt incluse în rezervația naturală cu același nume. Acolo se găsesc mai multe specii de plante precum și faimoasa floare-de-colț, denumită și „floarea reginei”. 

Cascada Bâlea este cea mai mare cascadă în trepte din România și este situată la altitudinea de 1200 m, pe cursul pârâului cu același nume, care pornește din lacul Bâlea. Are o cădere de aproximativ 60 m și poate fi zărită de toți cei care parcurg drumul spectaculos. Dacă vrei să o admiri îndeaproape, poți să faci acest lucru urmând un traseu ușor de drumeție, de 40 de minute, marcat cu punct roșu, începând de la Hotel Bâlea Cascadă.

Citește și: Cele mai frumoase schituri din România

Cetatea Poenari

Situată pe un vârf muntos în județul Argeș, la 27 de kilometri distanță de Curtea de Argeș, Cetatea Poenari este o fortăreață medievală fascinantă, care datează încă din secolul al XIV-lea și este o atracție remarcabilă pentru cei care vor să viziteze Transfăgărășanul. Cum poți ajunge la ea? Pentru a realiza acest lucru este nevoie să urci cele 1480 de trepte care te vor duce spre cetate, efort care va fi răsplătit cu priveliști de poveste pe tot parcursul, aceleași priveliști care l-au inspirat pe Jules Verne în scrierea romanului „Castelul din Carpați”.

Tunelul Capra

Tunelul Capra măsoară 900 de metri, este cel mai lung tunel din țară și este amplasat sub muntele Paltinul, la altitudini cuprinse între 2.025 și 2.042 de metri, trecând prin creasta muntoasă a Făgărașului între vârfurile Paltinul și Iezerul Caprei. Turiștii care îl parcurg se pot bucura de priveliști montane uimitoare, care pot fi admirate prin deschiderea tunelului, oprind în zonele special amenajate. 

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.