Denumita si Cetatea Taraneasca, Cetatea Rasnov a fost parte a sistemului de aparare al Transilvaniei impotriva invaziilor. Fiind una dintre cele mai vechi si bine pastrate fortificatii medievale din Romania, Cetatea Rasnov este una dintre atractiile de top ale tarii noastre si, prin urmare, un must-see pentru fiecare roman si strain ce vrea sa ne cunoasca mai bine istoria si cultura.
Despre localitatea Rasnov stim ca exista din anul 1331, cel putin asa ne specifica documentele istorice, in Epoca Medievala si Epoca Moderna facand parte din districtul Brasov, alaturi de alte 11 sate. Din cauza invaziei tatarilor, care a afectat destul de mult Rasnovul si i-a ingreunat dezvoltarea, localnicii au hotarat sa ridice o cetate de aparare si de refugiu pe varful dealului din apropierea satului. Armatele straine ce intentionau sa atace Transilvania aveau cateva cai de acces, una dintre ele fiind Pasul Bran. Alegand aceasta cale, invadatorii dadeau de Rasnov, prima cetate din Tara Barsei. Locuitorii Rasnovului, pentru a putea supravietui, nu puteau decat sa se refugieze in cetate.
Cea mai veche referire la Cetatea Rasnov in documentele istorice este din anul 1335, unde aflam ca aproape toata Tara Barsei a fost pustiita din cauza invaziei tatarilor. Singurele cetati ce nu au putut fi cotropite au fost Cetatea Tampei si Cetatea Rasnovului.
De-a lungul timpului, structura cetatii a avut parte de numeroase modificari si restaurari, reusind totusi sa-si pastreze pana in prezent mai multe elemente din vechile fortificatii de piatra, caramida si mortuar, ce se gasesc intre cele 8 turnuri de aparare. Cetatea a fost practic construita de taranii din localitate, care i-au ridicat ziduri in forma neregulata cu inaltimi de pana in 5 metri si cu latimi de circa 1,5 metri. Pentru a rezista eventualelor incendii puse la cale de invadatori, turnurile si zidurile Rasnovului au fost acoperite cu tigla.
Cetatea a reusit sa reziste in fata cotropitorilor si datorita dificultatii de acces catre aceasta, in special daca invazia se facea din partea nordica, unde panta este extrem de abrupta si, prin urmare, zidurile sunt greu de escaladat. Chiar si in prezent, vizitatorii nu pot ajunge aici decat cu un tractoras.
Impozanta in exterior, Cetatea Rasnovului este, de asemenea, uimitoare din interior. Aceasta gazduia in Epoca Medievala mai multe colibe ale locuitorilor, o scoala, o capela si o fantana. Multe dintre aceste constructii sunt bine conservate, unele dintre ele putand fi in prezent vizitate, altele gazduind magazine de suveniruri.
De-a lungul istoriei, multe popoare, chiar si turcii, au incercat sa-i cucereasca zidurile, insa Cetatea Rasnovului a reusit mereu sa reziste. Doar in anul 1612 cetatea a intrat sub posesia unui strain, fiind ocupata de principele Transilvaniei din acea perioada, Gabriel Bathory. Dar atunci nu a existat nicio lupta. Cetatea a fost, pur si simplu, predata in urma ocuparii pantei estice a cetatii, intrand printr-o fantana secreta, de catre trupele lui Bathory. Nu dupa mult timp insa, cetatea Rasnovului a fost rascumparata.
In prezent, cetatea a ramas obiectiv turistic, avand parte anual de peste o suta de mii de vizitatori. Turul complexului este realmente impresionant, atat datorita grandoarei constructiei cat si datorita istoriei si legendelor ce invaluie acest loc. Totodata, privelistea superba, pozitia cetatii, cat si pretul modic al biletului de intrare sunt ispititoare pentru toti turistii ce ajung in zona Brasovului.
Cetatea Rasnovului poate fi vizitata zilnic, intre orele 9:00 si 19:00 in sezonul cald si intre orele 9:00 si 17:00 in sezonul de iarna. Biletele de intrare sunt de 5 lei pentru copii, elevi si studenti si de 10 lei pentru adulti. Copiii cu varste mai mici de 3 ani au intrare gratuita.
Alte obiective turistice de interes in apropiere de Cetatea Rasnovului sunt Pestera Valea Cetatii si parcul de distractii Dino Park, o adevarata incantare pentru cei mici!
Locuri de cazare bune in zona, la preturi pentru toate buzunarele, gasesti aici: http://bit.ly/2vJ8OAf