Nu-i asa ca ai vrea sa petreci toamna aceasta un weekend de poveste intr-un loc special? Sa zicem…intr-o cetate cu aer medieval, cum ar fi cea de la Rupea. Sugestia nu-i deloc intamplatoare: cetatea a fost renovata in ultimii ani, asa ca astazi nu mai vorbim de o ruina, ci de o fortareata frumoasa care atrage mii de turisti. Viziteaza Cetatea Rupea – locul ideal pentru un weekend de toamna!
Cum ajungi la Cetatea Rupea
Fiind localizata la numai 63km de orasul Brasov sau 50km fata de Sighisoara, cetatea este foarte usor accesibila nu doar pentru cei care calatoresc cu masina, ci si pentru cei care prefera o plimbare pe calea ferata.
Cu masina:
• Daca pleci din Bucuresti, cel mai scurt traseu este cel pe DN1 pana la Brasov (Bucuresti – Ploiesti – Campina – Sinaia – Predeal – Brasov), urmat de DN13 pana la cetatea Rupea (Brasov – Feldioara – Rupea).
• Daca pleci din Targu Mures, alege DN13 pana la Sighisoara si Rupea.
• Din Sibiu, poti merge pe DN1 in directia Avrig – Voila, dupa care DJ105 pana la Rupea.
• Esti din Miercurea Ciuc? Atunci urmeaza traseul pe DN13A pana la Vlahita, urmat de DJ132, pana la Rupea (traversand Homorod).
Cu trenul: Indiferent din ce directie vii, alege o cursa feroviara care opreste in Gara Rupea.
Care este programul de vizitare si cat costa biletele?
Poti sa profiti de ultimele zile ale sezonului de vara (care dureaza pana la 1 noiembrie), pentru ca in aceasta perioada Cetatea Rupea poate fi vizitata intre orele 09:00-19:00. De la 1 noiembrie si pana la 31 martie programul de vizitare se scurteaza pana la ora 17:00. In perioada 1 aprilie – 31 mai, programul este de la 09:00 la 20:00, iar intre 1 iunie si 31 august, de la 09:00 la 21:00.
Pretul unui bilet de intrare este de 10 lei pentru adulti, 5 lei pentru elevi (pana in 18 ani) si 4 lei pentru grupuri scolare.
Ce vei vedea la Cetatea Rupea
Ai auzit, probabil, ca pe vremuri unul din cele sase turnuri ale cetatii era folosit pe post de…frigider, satenii preferand sa pastreze in el peste iarna slanina din gospodarie. Asa au si botezat turnul cu pricina (Turnul Slaninii), care s-a dovedit a fi nu doar un turn bun de aparare, ci si un depozit perfect pentru proviziile de mancare, racoros si intunecos. Slanina a disparut de mult de la Cetatea Rupea, nu te astepta sa o vezi, insa poti sa vizitezi pe indelete celelalte turnuri, cu nume la fel de sugestive: Turnul Slujitorilor, Turnul Cercetasilor, Turnul Capos, Turnul Pulberariei si Turnul Portii. Rupea fusese odinioara o localitate strategica asezata la intersectia drumurilor care legau Transilvania de Moldova si Tara Romaneasca. Totodata, orasul era un important centru mestesugaresc in perioada medievala, la fel ca majoritatea asezarilor transilvane.
Cetatea a fost atestata documentar la 1324, in perioada in care ea a folosit drept refugiu pentru sasii care s-au rasculat impotriva regelui Carol Robert al Ungariei.
In prima jumatate a secolului XV, cetatea a fost jefuita de turci, la mijlocul secolului XVII incendiata, iar la 1716, locuitorii i-au fost aproape decimati odata cu izbucnirea epidemiei de ciuma. De atunci, Cetatea Rupea a fost abandonata si data uitarii. Ultima renovare i-a redat insa stralucirea, transformand-o dintr-o ruina parasita intr-o frumoasa cetate medievala, Cetatea Rupea fiind astazi un monument istoric foarte valoros si unul dintre cele mai importante obiective turistice ale judetului Brasov.
Faptul ca este amplasata in varful dealului Cohalm din Rupea, oferind o panorama superba asupra intregii localitati, face ca Cetatea Rupea sa fie locul ideal pentru un week-end de toamna cu aer medieval. In plus, in zona Rupea sunt o multime de biserici fortificate pe care poti sa le vizitezi, cum ar fi cele din Saschiz si Viscri, Biserica Evanghelica din Crit, Biserica-cetate din Bunesti, sau Biserica evanghelica fortificata de la Roades.
Iar pentru cazare, Travelminit iti sugereaza sa alegi Hotel Dumbrava din Rupea. Este un complex turistic de 3 stele amplasat intr-un decor romantic si pitoresc din care nu lipsesc dealurile si vaile transilvane strabatute deseori de turme de vaci si oi. Privelistea este intregita de lacul din fata hotelului (unde poti sa si pescuiesti), dar si de imaginea Cetatii Rupea.
Hotelul dispune de 100 de spatii de cazare moderne si confortabile amenajate in 43 de camere. Toate sunt dotate cu aer conditionat, mobilier masiv de lemn, TV LCD, frigider, internet wireless gratuit. Pretul pe noapte al unei camere duble (fara masa) este de 120 de lei la sfarsit de noiembrie.
*Sursa foto: Facebook Rupea Turistica