Mai sunt cateva zile din sezonul rece, iar pregatirile pentru vacanta de primavara sunt pe ultima suta de metri. Daca nu te-ai decis in legatura cu destinatia pentru escapada de anul acesta, echipa Travelminit are pentru tine o oferta de nerefuzat: un circuit in vestul tarii in care vei vizita cele mai importante orase din zona.
Inainte de a prezenta planul propriu-zis, o sa trecem in revista cele trei orase pe care le vom include in acest tur: Timisoara, Arad si Oradea.
Timisoara este unul dintre cele mai vechi orase din tara, centru cultural si punte intre Romania si tarile din vest. Datorita influentelor primite de-a lungul anilor, Timisoara este adesea comparata cu orasele austriece. Orasul de pe Bega ocupa un loc privilegiat in istoria romanilor, fiind victima celor mai multe invazii straine si locul de unde a pornit Revolutia din 1989. La 60 de kilometri distanta de Timisoara se afla Arad.
Arad este unul dintre cele mai importante noduri al retelelor rutiere si feroviare de transport, nationale si transeuropene, din vestul Romaniei. Datorita pozitiei geografice, diversitatii etnice si ritmului industrial crescut, Aradul s-a afirmat in timpul secolului trecut pe plan economic. Aradul detine totodata si un bogat patrimoniu cultural care il transforma in atractie turistica locala pentru pasionatii de istorie si arta.
Ultimul oras din circuitul nostru, Oradea, se afla la aproximativ 100 de kilometri de Arad si reprezinta municipiul de resedinta al judetului Bihor. Oradea a fost inca din Evul Mediu un oras multicultural, fiind locuit de romani, maghiari, italieni, germani, evrei sau slovaci. Culturile locuitorilor s-au imbinat perfect si au creat o comunitate aflata in continua dezvoltare.
Circuit pentru primavara pentru trei zile in vestul tarii
Ziua 1:
In prima zi a circuitului iti propunem sa descoperi Timisoara. O adevarata bijuterie arhitecturala si culturala, Timisoara se afla in topul celor mai vizitate orase de catre turistii romani si straini. Pentru a lua contact cu spiritul vestic, vei incepe turul cu o cafea in una dintre cafenelele cochete din centrul vechi. Energizat si dornic de cunoastere, poti incepe sa cutreieri centrul vechi la pas. Primul obiectiv turistic din Timisoara pe care nu trebuie sa il ratezi este Catedrala Mitropolitana din Timisoara.
Constructia atrage privirile tuturor, fiind cel mai mare lacas de cult din oras. Localnicii considera biserica o dovada in plus a existentei lui Dumnezeu, deoarece aceasta a supravietuit in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial mai multor bomdardamente. In subsolul catedralei, poti vizita o colectie valoroasa de icoane si arta bisericeasca veche. Urmatoarea oprire este Castelul Huniade.
Castelul este cea mai veche cladire din oras, constructia sa fiind realizata intre anii 1443 si 1447. Astazi, castelul gazduieste Muzeul Banatului unde poti admira colectia de fluturi Dr. F. König si colectia de pasari impaiate. Dupa mica plimbare in centrul vechi al orasului, vei putea sa schimbi locatia si sa descoperi prima fabrica de bere din Romania. Initiatorul constructiei fabricii si sustinatorul cel mai aprig al infiintarii unei astfel de fabrici in Timisoara a fost Printul Eugeniu de Savoia. Ziua in Timisoara se incheie neaparat cu o cina traditionala si o halba mare de bere.
Ziua 2:
Continuam turul cu cel de-al doilea oras: Arad. Aflat la mai putin de o ora de mers cu masina, Aradul este similar cu Timisoara privind arhitectura, obiceiurile si traditiile. Cele trei obiective turistice pe care ti le propunem pentru vizita in Arad sunt Biserica Rosie, Turnul de apa si Cetatea Arad.
Biserica Rosie din Arad a fost ridicata in anul 1906 dupa planurile arhitectului Szantay Laszlo. O constructie deosebita, decorata cu caramida rosie si vitralii superbe, Biserica Evanghelica din Arad, si-a primit numele tocmai datorita decoratiilor exterioare. Turnul de apa a fost construit in 1896 cu scopul de a alimenta orasul cu apa potabila. Cu o inaltime de 25 de metri, constructia iese in evidenta datorita decoratiunilor exterioare ale ferestrelor si a prezentei balcoanelor. Cetatea Arad a fost ridicata la cererea Imparatesei Maria Tereza pe malul stang al raului Mures. Cetatea are forma unei stele cu sase colturi si are numeroase randuri de santuri, care puteau fi inundate.
Ziua 3:
Ultima zi in partea de vest a Romaniei se incheie cu Oradea. Ziua nu poate sa inceapa altfel decat in Cafeneaua Royal a hotelului Astoria. Dupa ce admiri arhitectura impresionanta a locului si faci cunostinta cu atmosfera zonei, va trebui sa te mobilizezi pentru ca in Oradea vor fi multe de vazut. Pentru inceput, este obligatorie o vizita la cele trei palate principale ale orasului: Palatul Episcopiei Greco-Catolice, Palatul Rimanoczy si Palatul Vulturul Negru. Turul continua cu o mica plimbare prin centrul orasului si se termina cu Bazarul.
In cazul in care ai nevoie de cateva idei pentru cazare, iti sugeram sa consulti articolele noastre cu sugestii de cazare pentru Timisoara, Arad si Oradea.