Cluj-Napoca: următoarea ta destinație de vacanță

© Abdelmoumen Taoutaou – Dreamstime.com

No, tare fain îi la Cluj-Napoca! Nu îți cerem să ne crezi pe cuvânt, ci să (re)descoperi singur frumusețea acestui oraș fascinant.

Noi am pregătit pentru tine o listă cu motive pentru care Clujul ar trebui să fie următoarea ta destinație de vacanță, motive care sperăm să te inspire pentru un sejur de neuitat. Chiar dacă ești familiar cu locurile acelea sau te afli la polul opus și nu ai fost niciodată în Cluj, o astfel de escapadă este întotdeauna o idee bună atât pentru minte, cât și pentru suflet. Farmecul orașului și oamenii pe care îi vei întâlni te vor face să te întorci iar și iar și iar.

De ce Cluj-Napoca?

Desemnat în trecut Capitala Europeană a Tineretului, Clujul atrage atât prin frumusețe, cât și prin activitățile pe care le poți desfășura acolo. Și, într-adevăr, indiferent de vârsta pe care o ai, cu siguranță te vei simți puțin mai tânăr sau, cel puțin, mai vesel odată ajuns în inima Transilvaniei.  

Cluj-Napoca este al patrulea oraș ca mărime din România, are o vechime de 2000 de ani și este printre preferatele pe lista multor turiști români și străini deopotrivă. Este un oraș ce merită vizitat în orice perioadă a anului, însă mai ales primăvara sau vara, când totul prinde viață, iar vremea este numai bună pentru colindat în lung și-n lat, pentru stat la terasele pe care le găsești la tot pasul și pentru a fotografia toate colțurile orașului. Pe lângă toate acestea, iată de ce Clujul ar trebui să fie următoarea ta destinație de vacanță:

Este o comoară culturală a României

© Rosshelen – Dreamstime.com

Indiferent de preferințele tale, cu siguranță vei găsi în Cluj un muzeu, un monument sau o clădire de patrimoniu care să te impresioneze și pe care să vrei să o fotografiezi din toate unghiurile.

Dacă nu știi de unde să începi, poți vizita Casa memorială a lui Matei Corvin, una dintre cele mai cunoscute atracții ale Clujului, Parcul Naţional Etnografic „Romulus Vuia” cunoscut și sub numele de Muzeul Satului, Monumentul lui Avram Iancu și cel mai vechi monument laic al orașului, Obeliscul Karolina.

Un lucru interesant despre Cluj Napoca este faptul că a fost inclus pe lista  internațională a orașelor artistice ale viitorului, așa că nu rata nici Muzeul de Artă, aflat chiar în clădirea Palatului Banffy.

Plimbându-te prin oraș, fii atent și la clădirile importante ale orașului, cum ar fi Teatrul Național Cluj Napoca, Universitatea Babeș-Bolyiai, una dintre cele mai mari instituții de învățământ superior de stat din România sau Opera Maghiară.

Te poți plimba prin piețele superbe

© Lazar Adrian Catalin – Dreamstime.com

Una dintre cele mai frumoase piețe din Cluj este Piața Avram Iancu, situată chiar în centrul orașului. Aici găsești și multe obiective turistice culturale foarte importante, printre care și Monumentul Avram Iancu, Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Prefectura Cluj și Consiliul Județean Cluj și Cercul Militar. Bineînțeles, te poți plimba și fotografia în zonă în liniște, căci piața dispune și de multe spații verzi și pietonale.

O altă piața ce te duce cu gândul, parcă, la piețele internaționale, este Piața Muzeului, transformată în zonă pietonală. Aici, vara, terasele se întind cât vezi cu ochii și au loc concerte și evenimente culturale importante, iar piața are un aer medieval, fiind preferată și de mulți localnici.

Bineînțeles, nu poți pleca din Cluj până nu treci și prin Piața Unirii, locul de întâlnire al tinerilor, fiind una dintre cele mai vechi piețe din oraș. Primăvara și vara este plină de studenți, localnici care ies la promenadă și turiști, fapt ce creează o atmosferă foarte prietenoasă și diversă.

Este un oraș verde, cu multe atracții naturale

© Abdelmoumen Taoutaou – Dreamstime.com

Bineînțeles, pentru că un city break în Cluj include multe plimbări pe jos, nu ai cum să ratezi zonele verzi din oraș, printre care și  Grădina Botanică Alexandru Borza, cu o suprafață de 14 hectare. Este o oază verde, de liniște și specii tropicale, chiar în mijlocul orașului.

De asemenea, nu rata nici Parcul Central. Cu o lungime de aproape un kilometru, Parcul Central „Simion Bărnuţiu” este un punct cheie de recreere și destindere al orașului. Pe lângă aleile lungi, aici găsești și terase cu servicii excelente și, de regulă, vara au loc tot felul de evenimente și festivaluri, fiind punctul de întâlnire și pentru participanții la celebrul UNTOLD.

Este un punct de pornire către alte destinații

© Gekaskr – Dreamstime.com

Cluj-Napoca este și atât locul de pornire pentru excursii de o zi (sau de mai multe) prin țară, cât și un punct de legătură cu cele mai mari dintre orașele europene.

De aceea, dacă timpul îți permite, noi îți sugerăm ca pentru sejurul tău în Cluj-Napoca, să-ți aloci și câteva zile pentru excursii rapide în apropierea orașului.

De exemplu, poți merge să vizitezi Palatul Banffy, gazda celebrului festival Electric Castle. Situat la 30 de kilometri de oraș și este un monument cultural important pentru Transilvania pe care, dacă ai timp, merită să-l vizitezi.

Dacă ești o fire activă, îți recomandăm să vizitezi și Cheile Turzii, arie considerată rezervație naturală încă din 1938. De asemenea, zona este inclusă și pe listele UNESCO, fiind considerată una dintre cele mai importante monumente naturale din lume. Alocă-ți cel puțin o jumătate de zi pentru a te plimba și pentru a admira frumusețea naturală a locului.

Nu uita nici de Salina Turda, aflată la 30 de kilometri de Cluj-Napoca. Dacă nu ați vizitat niciodată salina, cu siguranță vă va impresiona prin frumusețe și grandoare, dar și prin efectele benefice pe care câteva ore aici le pot avea asupra organismului.

Indiferent de ceea ce alegi să faci în Cluj-Napoca, bucură-te de oraș, explorează străduțele și bulevardele și lasă-te impresionat de atmosfera și de frumusețea locurilor.