Turismul cultural este in plina dezvoltare in Romania, de aici si interesul crescut pentru o vacanta de lux in fostele asezaminte boieresti. Majoritatea conacelor disponibile pentru cazare au fost restaurate si sunt astazi declarate monumente istorice.
In Romania exista mai multe conace celebre unde turistii care iubesc istoria pot avea cateva zile de vis.
Conacul Maldar
Conacul Maldar se afla in localitatea Maldaresti, langa Horezu. Conacul este o fosta cula olteneasca si este declarat monument istoric de categoria B. Culele sunt foste locuinte boieresti fortificate pentru a proteja boierii de invaziile turcesti sau de hoti. Astazi, proprietarii au pastrat intacte toate detaliile arhitecturale ale vechiului conac: exteriorul somptuos varuit in alb, turnul inalt, scarile interioare sau cerdacul cu arcade.
In zona, turistii pot vizita statiunile Olanesti, Calimanesti si Caciulata, celebrele pestere Polovragi, Liliecilor si Muierii, statiunea Ranca, culele de la Maldarasti, Manastirea Bistrita, Ocnele Mari, Cheile Oltetului sau Cheile Sohodolului.
O camera dubla la Conacul lui Maldar costa 70 de euro/noapte si o camera single 50 euro/noapte, cu mic dejun inclus. Pentru grupuri mai mari, se ofera discounturi.
Conacul Drahneilor
Conacul Drahneilor se afla in Maramures, in localitatea Ruscova. Aici, turistii vor gasi cel mai frumos conac morosenesc din intregul Maramures, construit din lemn de brad sculptat si care are fundatia de piatra. In interior, se vor gasi aceleasi detalii din lemn de brad sculptat, decorat cu obiecte artizanale vechi. Este o excelenta optiune de cazare in Maramures.
Bucataria conacului Drahneilor contine specialitati traditionale, cu ingrediente din propria bucatarie. Turistii pot savura peste crescut chiar in crescatoria conacului.
La Conac, turistii pot participa la sejururi si vacante organizate, ce cuprind atractiile turistice din Maramuresul Istoric: Mocanita de pe Valea Vaserului, Manastirea Barsana, Sighetul Marmatiei, Cimitirul Vesel de la Sapanta si multe altele.
Pretul unei camere duble este de 120 de lei pe noapte, adaugandu-se 30 – 60 de lei pentru un pat suplimentar. O camera cu 4 paturi costa pe noapte 200 de lei. Micul dejun costa 15 lei de persoana, nefiind inclus in pret.
Conacul Apafi de la Malancrav
Malancrav era odinioara un sat uitat de lume. Acum a devenit o statiune turistica cu foarte multe de oferit: localnicii au ajutat la restaurarea conacului Apafi, care gazduieste turistii “ca la bunici”, oferindu-le numai preparate naturale si ecologice.
Satul este amplasat la aproximativ 100 de kilometri de Sibiu, intr-o zona exclusiv rurala, departe de turismul “in masa” practicat in alte statiuni. Conacul Apafi dateaza din secolul 15 si a apartinut principelui Mihaly Apafi. Natura inconjuratoare face parte din Aria Protejata Natura 2000, unde multi turisti vin cu chef de drumetie. Malancrav este satul perfect pentru a observa traditiile transilvanesti si sasesti si a fost admirat chiar de printul Charles in vizita lui in Romania.
Tariful de cazare este de 60 de euro de persoana.
Conacul Zabola din Covasna
Domeniul Zabola se afla la 230 de kilometri de Bucuresti, in Zabola, judetul Covasna. Proprietatea familiei contelui Mikes, conacul Zabola pastreaza neatinse toate detaliile unui loc autentic boieresc. In domeniul Zabola, turistii vor gasi si cabana de vanatoare Dobrica din Bixad, pastrata intocmai ca acum 100 de ani. La conac, turistii vor gasi un tunel lung de 40 de metri ce leaga birourile familiei nobiliare.
Zeci de hectare de padure se intind de-a lungul domeniului intr-o zona in care relaxarea si parfumul istoric se impletesc minunat.
Pretul unei camere la conacul Zabola variaza intre 90 si 100 de euro pe camera, cu mic dejun inclus. Conacul are disponibile si pachete speciale.
Conacul Polizu
Conacul Polizu se afla la 400 de kilometri de Bucuresti si la 30 de minute de mers cu masina de orasul Targu Frumos. Luxosul conac a fost renovat din anul 1878 si timp de aproape 60 de ani a fost resedinta de vara a familiei Ghica Deleni.
Un loc cu o arhitectura si o istorie unica, inconjurat de livezi si de podgorii, unde turistii pot servi masa in gradina mare amenajata. Oaspetii pot degusta vinuri de soi din cramele Polizu sau pot urma un tratament salin la salina artificiala construita in incinta.
Pretul unei nopti la conacul Polizu este de 90 de euro pentru o camera dubla standard pe noapte, iar preturile pot urca pana la 120 euro pe noapte.
Conacul Domnesc din Suceava
Complexul turistic Conacul Domnesc este situat la 5 kilometri de centrul orasului Suceava.
Construit in anii 1820 si restaurant pentru a fi pe placul celor mai exigente gusturi, conacul are restaurant propriu, gradina de vara, servicii SPA si o suprafata de peste 10 hectare cu paduri incantatoare si un lac privat.
Turistii se pot relaxa la centrul SPA dotat cu piscina, jacuzzi, sala de fitness, sauna, masaj si tratamente corporale. Camerele sunt luxoase si spatioase, iar domeniul dimprejur pare desprins din povesti.
Pentru a se bucura de serviciile de la Conacul Domnesc, turistii trebuie sa plateasca de la 144 de lei pe noapte pentru o camera single. Un apartament la conacul Domnesc va costa 369 de lei de persoana. Aceste tarife includ micul-dejun.
Conacul Zaicesti din Botosani
Conacul Zaicesti este situat la 440 de kilometri de Bucuresti si la doar 7 kilometri de Botosani si este fosta resedinta a boierilor Filipesti. Camere spatioase, decoruri boieresti si un cerdac pentru dupa-amieze cu prietenii si chiar zone pentru echitatie – sunt cateva dintre atractiile turistice ale conacului. In zona, turistii pot vizita casa memoriala a lui Mihai Eminescu, casa memoriala Nicolae Iorga si casa memoriala George Enescu.
Cu bucatarie delicioasa si atmosfera prietenoasa, conacul Zaicesti este un bun popas pentru un weekend sau un sejur. Preturile pe noapte variaza si pornesc de la 130 lei – 150 de lei pe noapte de persoana, cu mic dejun inclus.
Conacul Secuiesc
Conacul Secuiesc este in judetul Alba, satul Coltesti, in mijlocul unui teren cu 3,5 hectare de natura. Conacul are camere amenajate in stil boieresc, cu cusaturi populare, broderii rurale si mobilier pictat, excelent pentru amintirea vremurilor si traditiilor boieresti de odinioara. Conacul este vestit pentru degustarile de branzeturi si de vinuri din zona Aiudului, ce provin din pivnita veche.
Pretul unei escapade este de 130 de lei de persoana pe zi, preturile ajungand pana la 230 de lei de persoana pe zi daca turistii aleg regim de pensiune.