Creațiile lui Brâncuși: unde îi poți vedea sculpturile în România

Constantin Brâncuși sau „părintele sculpturii moderne” a lăsat o moștenire culturală inestimabilă în urma sa, prin combinarea simplității sculpturii populare românești cu eleganța artei pariziene. Născut în satul Hobița din județul Gorj, acesta și-a desfășurat activitatea artistică preponderent în Franța, unde a urmat Școala de Arte Frumoase din Paris. O bună parte din lucrările sale se găsește peste hotare, la Centrul Naţional de Artă şi Cultură Georges-Pompidou din Paris, Muzeul Guggenheim din Spania, Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York, și la Muzeul de Artă Modernă din San Francisco. Cu toate acestea, artistul a lăsat câteva dintre operele sale de mare valoare și pe plaiurile românești. Iată care sunt locurile din România în care poți admira lucrările lui Constantin Brâncuși.

Ansamblul monumental „Calea Eroilor”, Târgu-Jiu

Ansamblul monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu este cel mai cunoscut loc de la noi din țară, unde se găsesc creațiile artistului român. Acesta a fost realizat la cererea Ligii Femeilor Gorjene, una dintre cele mai cunoscute organizații feministe românești a secolului XX, pentru a onora memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Deși aceste lucrări ar fi fost susținute din fondurile ligii, Constantin Brâncuși nu a acceptat plata acestora, lăsându-le moștenire orașului Târgu-Jiu. Ansamblul cuprinde monumentele Coloana fără Sfârşit (Coloana Infinitului), Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Aleea Scaunelor. 

Citește și: Visit Gyula – stațiunea din Ungaria cea mai iubită și apreciată de români

Muzeul de Artă din Craiova

Muzeul de Artă din Craiova cuprinde Centrul Constantin Brâncuși, un spațiu de 1200 de metri pătrați, cu diverse ateliere și săli de spectacol, dedicate memoriei artistului român. Tot aici se găsește una dintre lucrările sale timpurii, bustul Vitellius, pe care Brâncuși l-a realizat în ghips, la vârsta de 18 ani, cu ocazia absolvirii Școlii de Arte și Meserii din Craiova. 

Spitalul Militar Central din București

Curtea Spitalului Militar Central din București găzduiește bustul din bronz al doctorului Carol Davila, primul monument public creat de către artistul Constantin Brâncuși. Acesta a fost realizat la cererea Ministerului de Război în 1903, după trecerea în neființă a doctorului, fiind dezvelit în anul 1912.

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României cuprinde o sală dedicată celebrului sculptor român, cu o colecție vastă de lucrări, precum Somnul, Danaiba, macheta pilonului Porții Sărutului, Scaun, Cap de Copil, Supliciul, Prometeu, schița pentru portretul generalului Carol Davilă, bustul pictorului Dărăscu, Rugăciunea şi Bustul lui Petre Stănescu. Tot aici poate fi admirată Cumințenia Pământului, lucrare care face parte dintr-o colecție privată.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.