Daca te numeri printre cei care prefera zona litoralului romanesc nu doar pentru plaja, ci si datorita statiunilor cu iz istoric din imediata apropiere, atunci stii ca in Dobrogea exista suficiente monumente si obiective turistice care merita sa fie redescoperite si admirate in timpul unei mini-vacante. Cetatea Enisala (din satul cu acelasi nume) este unul dintre acestea, si iata de ce merita sa o vizitezi:
– Pentru ca este ultima cetate genoveza, ale carei ziduri poarta in ele o istorie veche de cateva secole. A fost construita de catre negustorii genovezi pe malul lacului Razim de langa Babadag, in scop militar – acela de a apara centrul Dobrogei. Vechea cetate Yeni Sale (asa cum aparea in cronicile turcesti din secolul XV, insemnand “sat nou”) construita in perioada timpurie a Evului Mediu (sfarsitul secolului XIII – inceputul secolului IV) uimeste si astazi cu frumusetea ei.
– Cetatea a avut mai multe denumiri, printre care Heracleea, Heraclia sau Eracri-Kiipei. Cucerita de turci in 1388, a fost recuperata de Mircea cel Batran in anul 1393 si cucerita definitiv de turci la 1417. Ulterior, in cetatea dobrogeana s-a instalat o garnizoana militara otomana, care a functionat pana in secolul XVI, cand cetatea a fost abandonata. Cetatea a inceput sa se degradeze in urmatorii ani, dar cu toate acestea a rezistat atacurilor ruso-turce care au avut loc pe teritoriul Dobrogei.
– Cocotata in varful unui deal presarat cu blocuri calcaroase, cetatea este inconjurata de un peisaj vaduvit de umbra copacilor. Cu toate acestea, vei fi fermecat de campurile de maracini, de calcare si grote pe care iti va fi greu sa le uiti. Ici-colo mai intalnesti o mica padurice de pini si locuri numai bune de imortalizat. Iar canalele care fac legatura intre cele doua lacuri – Babadag si Razim – sunt foarte interesante.
– Pentru frumusetea arhitecturala a zidurilor si turnurilor de incinta, construite din calcar fasonat. Pentru forma sa poligonala neregulata, prevazuta cu doua incinte – una aparata de un bastion foarte mare, iar a doua fiind prevazuta cu turnuri solide. Zidurile cetatii au fost restaurate in 1991, dupa care obiectivul a intrat in circuitul turistic. Astazi, Cetatea Enisala este singura cetate medievala din Dobrogea.
– Sau pentru ca ai ocazia sa vezi cum arata anghila, un soi de peste foarte gustos ce seamana cu un sarpe si care traieste in lacul Babadag. Pe cealalta intindere albastra, Razim, poti sa admiri plaurii – acele aglomerari de vegetatii care dau senzatia unor insulite verzi ce plutesc pe suprafata lacului. Mai interesant este faptul ca acesti plauri se plimba pe lac, astfel incat imaginea oferita este in fiecare zi alta.
– Daca ajungi primavara pe dealul cetatii Enisala, vei putea admira canalele ce leaga cele doua lacuri; de la inaltimea cetatii, acestea iti vor parea precum doua firicele albastre de apa, desi in realitate au o latime de cativa metri. Imaginea este superba!
– Merita sa vizitezi cetatea Enisala si pentru a vedea asezarea neolitica descoperita in acest loc, apartinand culturii Gumelnita din a doua jumatate a mileniului V i.Hr., sau spectaculoasa asezare datand din prima Epoca a Fierului – unde s-au descoperit locuinte si gropi menajere sau gropi de provizii.
– In fiecare an, la sfarsitul lunii august, are loc Festivalul Pro-Istoria Fest, ajuns la a treia editie. Festivalul se desfasoara chiar la poalele cetatii si este cel mai important eveniment de promovare a obiectivelor istorice si turistice din tara, precum si a traditiilor autohtone. Daca te nimeresti la Cetatea Enisala la sfarsit de august nu o sa-ti para rau, pentru ca poti sta linistit pe malul lacului Razim si sa asculti muzica buna pana la lasatul serii sau chiar pana tarziu in noapte. Sau poti sa participi la unul din atelierele de sculptura, creatie, modelaj ori impletituri.
Cum ajungi la Cetatea Enisala
La Cetatea Enisala poti sa ajungi urmand traseul DJ 222 dinspre Tulcea spre Agighiol, Sabangia, Sarichioi, Enisala. Distanta dintre Tulcea si cetate este de numai 40 km, adica maxim o ora, iar drumul serpuit care duce spre dealul calcaros in varful caruia se afla ruinele cetatii este foarte bun si asfaltat. Nu te ingrijora, langa cetate vei gasi multe locuri de parcare! Iar din parcare si pana la cetate vei mai avea de urcat doar cateva trepte.
Daca vii dinspre Bucuresti, poti sa ajungi la cetate pe traseul Bucuresti – Medgidia – Mihail Kogalniceanu – Lumina – Babadag.
Taxa de vizitare: 3 lei/persoana