Dobrogea este acel tinut de poveste marginit de Dunare si Marea Neagra, binecuvantat cu multe zone de relief, una mai frumoasa decat alta. Are nenumarate comori ascunse pe care merita sa le descoperi, peisaje idilice si povesti nascute si transmise mai departe calatorilor de-a lungul timpului.
Dupa ce ajungi sa o cunosti, poti sa spui despre ea ca este o alta lume, mult mai linistita si mai ancorata in istorie decat orice alta regiune din tara. Poti sa o traversezi de la bordul confortabil al unei masini, insa mult mai bine ar fi sa incerci sa o descoperi putin cate putin, strabatand-o in lung si-n lat pe bicicleta.
Nordul Dobrogei are unul din cele mai lungi trasee pe care poti sa le faci cu bicicleta (pornind din Tulcea). Desi are aproape 250 de kilometri, traseul este usor de parcurs, fiind asfaltat. Dar obiectivele frumoase pe care le vei intalni te vor face sa uiti foarte repede de numarul kilometrilor parcursi.
Iata ce poti sa vizitezi pe traseul Tulcea – Niculitel – Isaccea – Garvan – Jijila – Macin – Turcoaia – Cerna – Babadag – Tulcea:
– Trei dintre cele mai frumoase manastiri din Dobrogea: Manastirea Cocos situata intr-o zona mirifica de la poalele dealului Cocosului, inconjurata de o padure de tei; Manastirea Saon ridicata pe vremea stapanirii otomane (1846) de catre episcopul Nifon Niculescu si Manastirea Celic Dere, al carei nume inseamna “paradisul de otel” – unul dintre cele mai importante lacasuri de cult din regiune.
– Monumentul paleocrestin de langa Niculitel, aflat la poalele dealului Piatra Rosie, compus dintr-o bazilica ridicata deasupra unor morminte martirice.
– La Isaccea poti sa vizitezi Geamia Azizie si Cetatea fortificata Noviodunum, de origine romana, aceasta fiind una dintre cele mai vechi cetati din Dobrogea.
– Cand ajungi in Macin, fa un popas la Manastirea Izvorul Tamaduirii sau la Cetatea Arrubium. Apoi, chiar daca drumul necesita un efort sustinut, urca pe muntii Macinului pana in varful Tutuiatu – cel mai inalt varf din Dobrogea, care masoara 467 de metri. Se spune ca, daca ai noroc de o zi senina, poti sa vezi pana hat-departe, in Basarabia.
– Coboara la Cerna si du-te sa vezi casa memoriala a poetului Panait Cerna, iar dupa aceea bucura-te de linistea Padurii Babadag. Va fi complet liniste si nu vei auzi decat ciripitul pasarilor, pentru ca in padurea Babadag nu ajunge nici macar semnalul de telefon.
– Nu rata sub nicio forma Cetatea Enisala, ultima cetate genoveza, ce poarta o istorie veche de cateva secole. In plus, casele traditionale din satul Enisala sunt fermecatoare!
Ajuns din nou la Tulcea, poti sa alegi una din numeroasele oferte de cazare si sa te bucuri de confortul unei camere de hotel. Dupa un asemenea traseu, vei simti diferenta!
Si daca traseul de mai sus ti se pare prea lung, sau nu ai timp suficient sa-l parcurgi si sa te bucuri de atractiile turistice, alege urmatorul circuit. Porneste din Babadag, are doar 190 de kilometri si multe locuri de vizitat: Babadag – Jurilovca – Halmyris – Mahmudia – Nufaru – Tulcea – Babadag.
Iata ce poti vizita pe traseu:
– Situl arheologic Argamum de la Jurilovca, de pe malul complexului Razelm-Sinoe, la 40 km de Cetatea Histria (o alta bijuterie a Dobrogei). Cetatea Argamum a fost ridicata de colonistii greci veniti din Asia Mica si a fost prima asezare din tara mentionata in scrierile antice. Poti sa te plimbi apoi (la pas sau cu bicicleta) pe falezele erodate ale Lacului Razelm, unde peisajul este spectaculos.
– Cetatea Halmyris de pe raza localitatii Murighiol, cu forma trapezoidala, a atras atentia cercetatorilor de curand, in urma descoperirii unor bucati de cladiri antice.
– Cetatea Proslavita de pe malul drept al bratului Sfantu Gheorghe (un important punct de plecare pentru excursiile in Delta Dunarii), in zona localitatii Nufarul, este un alt obiectiv turistic simbol al Dobrogei; a fost ridicat de bizantini la sfarsitul secolului X, din dorinta de a apara o asezare urbana importanta.
Ambele trasee de bicicleta te vor solicita suficient de mult incat va trebui sa tii cont de anumite lucruri: in primul rand, bicicleta cu care vei face aceste trasee trebuie sa fie rezistenta la drumuri lungi, de preferabil sa aiba roti mari si cauciucuri subtiri. Nu este recomandat sa folosesti o bicicleta pliabila, chiar daca te gandesti sa mergi cu masina pana in Tulcea, de exemplu, si de acolo sa continui traseul pe bicicleta. Bicicleta pliabila este usor de transportat, insa este creata doar pentru plimbarile din oras.