Descopera istoria Armatei Romane la Muzeul Militar National din Bucuresti

Sursa foto: Augustin Lazaroiu/Shutterstock.com

“Micul Paris” este, cu siguranta, un oras in care nu ai cum sa te plictisesti. Lasand la o parte Centrul Istoric cu ale sale cafenele cochete, parcurile boeme si cladirile fermecatoare de pe Calea Victoriei, putem descoperi istoria, cultura si arta acestei tari vizitand muzeele din oras. Si, in mod cert, ai auzit de frumusetea Muzeului National al Satului “Dimitrie Gusti” si de exponatele de la Muzeul de Istorie Naturala “Grigore Antipa”, dar poate ca nu ai aflat inca de Muzeul Militar din Bucuresti, un loc in care poti invata despre istoria Armatei Romane, care a jucat un rol crucial in mentinerea teritoriilor romanesti pe harta si in siguranta acestui popor. 

Muzeul a fost infiintat in anul 1923 printr-un decret semnat de insusi regele Ferdinand I, avand parte, de-a lungul timpului, de o atentie deosebita din partea Casei Regale, care i-a facut nenumarate donatii. Totodata, acest muzeu a reusit sa isi mareasca numarul de exponate prin sprijinul mai multor personalitati importante, printre care se numara Nicolae Iorga, Radu Rosetti, Alexandru Tzigara – Samurcas si Vasile Parvan. 

Intins pe o suprafata de 22 150 de metri patrati, Muzeul Militar National este una dintre cele mai mari institutii de profil militar din tara si, totodata, unul dintre cele mai importante muzee romanesti din capitala. Colectia de exponate se intinde pe noua etaje si pe parcul exterior din jurul cladirii, unde gasim un pavilion format din piese de artilerie, tancuri si autovehicule militare.

In interiorul cladirii muzeului se gasesc 6 pavilioane: 

– Sectiile de istorie militara veche, medie, moderna, contemporana si Lapidarium;

– Colectiile de uniforme si armament, sala de expozitii;

– Biblioteca si Laboratorul de restaurare, depozite si ateliere;

– Administratia Muzeului Militar National;

– Sectia de aviatie;

– Expozitia de atelaje si trasuri;

– Pavilionul exterior, ce include parcul de artilerie, tancuri si autovehicule militare.

Extrem de bogat, avand in componenta aproximativ 1 280 000 de repere, Patrimoniul Muzeului Militar Bucuresti este impartit in urmatoarele segmente:

– 27 de colectii, unde putem admira diferite tipuri de armament de foc, uniforme militare purtate de ostile romanesti si straine in timpul razboaielor din trecut, medalii, insigne, drapele, artilerie si inzestrare artileristica, plachete, relicve arheologice si fel si fel de obiecte religioase.

– 22 de colectii documentare, ce includ, printre altele, fotografii autentice ale oastei romane, clisee de patrimoniu, desene, stampe, manuscrise, scrisori si fondul “Cultul Eroilor”.

Expozitiile permanente ale muzeului includ, insa, doar o mica parte din aceste colectii, cele mai multe fiind prezentante vizitatorilor in cadrul expozitiilor temporare ce se organizeaza atat in incinta acestei cladiri, cat si in alte muzee din tara sau din afara granitelor Romaniei. 

Muzeul Militar National se gaseste pe strada Mircea Vulcanescu, nr. 125 – 127, sector 1, Bucuresti.

Programul de vizita este cuprins intre orele 9:00 – 17:00, in zilele de miercuri pana duminica. Luni si marti, muzeul este inchis. 

Preturile biletelor sunt urmatoarele:

– adulti: 10 lei;

– copii de peste 5 ani, elevi, studenti si pensionari: 5 lei;

– gratuit pentru copiii mai mici de 5 ani, elevii din scolile militare, copiii institutionalizati si pentru veteranii de razboi.

Locuri de cazare in Bucuresti gasesti aici!