Mai putin cunoscuta in randul calatorilor, dar de o frumusete virgina ce starneste interesul si invidia oricarui pasionat de fotografie sau pictura, Rezervatia Naturala Cheile Narujei, situata intre muntii mici, dar spectaculosi ai Vrancei, este un loc ce merita mai multa atentie si, cu siguranta, mai multa promovare din partea autoritatilor.
Regiunea Vrancei este unul dintre taramurile romanesti cu cele mai frumoase locuri ascunse in inima naturii. Adapostita de Subcarpatii de Curbura si Muntii Vrancei, aceasta zona pitoreasca gazduieste, pe langa rezervatia Cheile Narujei, rezervatiile naturale Lacul Negru, Cascada Misina si Padurea Verdele.
Ce se stie despre Lacul Negru?
Este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase lacuri din Valea Narujei si, totodata, unul dintre cele mai misterioase. Cu o apa acoperita de turbarie, o multime de trunchi de copaci care au fost rupti de-a lungul timpului, precum si cu plaur, lacul are o adancime care atinge si 7,5 metri.
Poreclit de localnici “lacul cu plamana”, Lacul Negru se remarca in ochii oamenilor de stiinta prin prezenta Droserei Rotundifolia, una dintre cele mai rare plante carnivore din intreaga lume. Tot in jurul lacului gasim planta plamana (Menyanhtes trifoliata), tritonul de munte, salamandra si mai multe specii de carnivore mari. Lacul Negru este, de asemenea, locul din care pornesti in explorarea fascinantelor Chei ale Narujei, despre care se spune ca ar fi cel mai spectaculos loc din regiunea Vrancei.
Cateva cuvinte despre Cheile Narujei:
Privite din Zboina Frumoasa, unul dintre cele mai inalte varfuri ale Muntilor Vrancei, Cheile Narujei si ale sale caldari prin care se revarsa apele zbuciumate sunt conturate de un peisaj impresionant, ce pare a fi desprins dintr-o poveste.
Frumusetea zonei starneste o neasemuita placere in ochii privitorului, cu ale sale stanci cu straturi de gresie prin care apa isi croieste drum cu repeziciune. Modelandu-si spectaculos drumul printre stancile abrupte, raul Naruja formeaza, la un moment dat, cateva cascade voluptoase cu ape turcoaz, denumite Caldarile Narujei, formand o imagine impresionanta. Acesta este locul ideal in care sa faci un popas de cateva minute pentru a admira frumusetea cruda a natura si pentru a-ti improspata plamanii cu oxigenul pur al verdelui padurii. In continuare, te asteapta Cascada Boului, Culmea Zboinei, Caldarile Zabalei si Varful Lacauti din Carpatii de Curbura.
Despre Cascada Misina:
Undeva in localitatea Valea Sarii, calatorii au oportunitatea de a admira o alta cascada frumoasa, Cascada Misina, cu a sa cadere de apa de la 12 metri inaltime. Nu este un lucru nestiut faptul ca zona Vrancei este frevent miscata de placile tectonice din pamantul ei, astfel ca micile cascade din regiune sunt chiar unul dintre efectele acestor miscari. Iar unele dintre ele, cum este si Cascada Misina, sunt de-a dreptul fascinante.
Imprejurimile cascadei sunt si ele de o frumusete ce nu te poate lasa neimpresionat. Conturat de un relief fragmentat, peisajul din jurul Cascadei Misina este compus din Culmea Misinei, Culmea Fagetu Rotund si din Culmea Lacului Rosu. Flora si fauna zonei sunt foarte bogate, fiind alcatuite din 122 de specii de plante identificate si din o multime de carnivore de mari si mici dimensiuni.
In cele din urma, Padurea Verdele…
Bogata in brazi, fagi si molizi, multi dintre ei cu varste ce depasesc si 150 de ani, frumoasa Padure Verdele ce se gaseste in partea inferioara a Cheilor Narujei reprezinta modul perfect de a incheia explorarea misterioasei Vai Narujei. Padurea s-a dezvoltat pe un teren extrem de fragmentat, atingand cote de 700 de metri si, la mici distante, cote de 1395 de metri. Aici s-a format cea mai diversa si bogata flora si fauna din regiune, cu aproximativ 200 de specii de plante, lupi, ursi, cerbi, caprioare si multe alte vietati specifice padurilor carpatine. Tocmai de aceea, Padurea Verdele a fost numita “Zona de protectie insulara cu rol de coridor ecologic (de tip stepping stone), suprapunandu-se peste Zona de securitate pentru carnivore mari Vrancea Sud”.
Cum ajungi la Valea Narujei?
Cel mai bun drum porneste din Focsani. De aici, urmezi Depresiunea Vrancei, trecand prin Naruja, Nistoresti si Vetresti-Herastrau. De acolo, vei da de un drum de padure, accesibil insa cu masina, urmand Bradet. Acesta este locul in care sa lasi in urma masina si sa o iei la pas pentru a descoperi uluitoarele si salbaticele peisaje ale Vaii Narujei. Locuri de cazare in apropiere gasesti aici!