Manastirea Neamt se afla la doar 12 km de Cetatea Neamtului, intr-o poiana inconjurata din toate directiile de dealuri impadurite. Numita adesea Ierusalimul Romanesc, Manastirea Neamt este un loc de poveste, legenda si mare incarcatura spirituala ce atrage anual turisti de toate religiile si din toate colturile lumii.
Manastirea Neamt se afla in interiorul unui complex ecleziastic format din schitul Vovidenia, seminarul teologic si case calugaresti.
Acest superb monument al poporului roman este unul dintre principalele puncte de pelerinaj ale credinciosilor si nu lipseste niciodata de pe itinerariul celor ce pornesc sa viziteze superbele manastiri din Moldova.
Cum se ajunge la Manastirea Neamt
Pentru a ajunge la Manastire se urmeaza soseaua Targu Neamt – Pipirig – Bisticioara pana la drumul marcat ce se desprinde catre manastire. Complexul este usor de reperat, iar localnicii sunt intotdeauna dispusi sa ajute cu instructiuni.
Cazare in zona
Cei ce cazare in Neamt si doresc sa aiba parte de o experienta autentica sau sa petreaca un sejur intr-un cadru pitoresc, perfect pentru linistea si odihna corpului dar si a sufletului, pot opta sa se cazeze la centrul Social Cultural Sf. Paisie, care are o capacitate de 50 de camere duble dotate cu incalzire centrala si grupuri sanitare proprii.
Prioritate la cazare in Centrul Sf. Paisie de Neamt o au batranii, tinerii, pelerinii si persoanele defavorizate.
Pretul pentru camera dubla este de 15 euro pe noapte.
Scurt istoric al Manastirii Neamt
Cea mai veche si cea mai mare manastire din Moldova, Manastirea Neamt este atestata pentru prima data documentar in anul 1407. Numerosi istorici sustin teorii conform carora asezamantul monahal din aceasta zona este mult mai vechi.
In forma initiala, manastirea a fost ctitorita de Petru I Musat sub forma unui asezamant de piatra pe locul in care se aflase o biserica de lemn veche de peste un secol cunoscuta drept Biserica Alba. In forma sa actuala, Manastirea Neamt a fost ridicata in secolul XV de catre Stefan cel Mare.
De-a lungul istoriei manastirea a fost inzestrata cu numeroase domenii, inclusiv sate, mosii, paduri, vii si iazuri, avand un rol extrem de important nu doar in viata monahala ci si in conducerea si viata politica a Moldovei.
Manastirea Neamt este astazi amintita in mod special in legatura cu eroul national si marele voievod Stefan cel Mare si sfant ce a avut o grija deosebita de acest lacas de cult, modernizand manastirea si aducand-o in forma in care aceasta poate fi vizitata si astazi.
Cladirile din incinta complexului monahal au fost finalizate mai tarziu decat manastirea in sine, acestea datand din secolele XVIII-XIX cand s-au adaugat chilii, turnuri, dormitoare si multe altele, unele distruse de-a lungul secolelor.
Incepand cu secolul XVI, manastirea a gazduit o scoala de caligrafie specializata pe impodobirea si copierea cartilor religioase pentru bisericile din zona.
Astazi, viata in manastirea Neamt pare sa nu se fi schimbat mult din vremurile lui Stefan cel Mare. Calugarii pastreaza o viata simpla si pun mare pret pe protejarea acestui monument de o imensa importanta cultural-istorica nu doar pentru zona Moldovei, ci pentru intreaga tara.
Arhitectura si obiecte de valoare istorica
Biserica ctitorita de marele voievod este principalul monument istoric reprezentativ pentru arhitectura ecleziastica moldoveneasca. Manastirea se ridica eleganta si impunatoare, parand sa fi rezistat secolelor fara sa piarda nimic din frumusete, ba chiar imbogatindu-se cu patina timpului si a bogatei istorii a acestei zone.
Fatadele bisericii sunt decorate cu motive arhitecturale de mare valoare, impresionante pentru privitorul ce ajunge sa viziteze pentru prima data biserica Neamt. Manastirea urmeaza aceleasi trasaturi de arhitectura specifice zonei insa pare cumva sa adauge ceva in plus, ceva grandios ce impune respect si umple intreg locul cu o bogata aura despre care turistii, credinciosi sau necredinciosi, vorbesc adesea in povestirile despre vacanta in aceste locuri.
Pictura din interiorul bisericii este efectuata in doua etape, in timpul lui Stefan cel Mare si in Perioada lui Petru Rares, insa o mare parte din operele originale au fost distruse de-a lungul istoriei zbuciumate a manastirii ce a suferit numeroase incendii devastatoare.
In biserica si in imediata apropiere se afla numeroase morminte ale unor mari personalitati ale istoriei mitropolite moldovenesti.
In pridvor se afla:
- Lespedea Mitropolitului Teoctist al II-lea, sfintitorul bisericii
- Lespedea parcalabului de Neamt
- Lespedea Mitropolitului Calinic Miclescu
- Lespedea Mitropolitului Sofronie Miclescu.
In pronaos se pastreaza:
- Lespedea Episcopului Pavel al Romanului
In incaperea mormintelor se pastreaza:
- Mormantul voievodului Stefan, fiul lui Alexandru cel Bun
- Mormantul Staretului Paisie Velicicovschi
Program de vizitare: Luni – Vineri intre orele 10:00 – 13:00
Manastirea accepta donatii.