Cetatea Fagarasului este, cu siguranta, atractia principala a orasului de la poalele muntilor Fagaras, fiind amplasata de altfel chiar in centrul acestuia. Fagarasul are insa mult mai multe de oferit si mult mai multe locuri de vizitat. Mostenirile istorice si culturale starnesc in fiecare an interesul turistilor romani si straini, facandu-i sa-l ia la pas si sa-i descopere frumusetile. Astazi ne propunem sa redescoperim impreuna orasul de la poalele muntilor Fagaras.
In Fagaras ajungi foarte usor: nu trebuie decat sa urmezi drumul care urca de la Brasov la Sibiu (DN1) sau sa iei trenul pe aceeasi linie, care te lasa chiar in gara orasului. Imediat ce ajungi, ai sa descoperi o localitate obisnuita de munte, cu aer fermecator si linistit, excelent pentru o escapada.
Istoria asezarii a inceput undeva prin secolul al XIII-lea, odata cu mentionarea pentru prima data intr-un document. Prin 1431 se vorbea pentru prima data de Fogros (vechiul nume al Fagarasului) ca si oras dezvoltat in centrul Cetatii Fagarasului, pe vremea aceea fiind doar o cetate de lemn construita de Laszlo Kan. Cetatea a fost reconstruita partial in 1539 – de catre Majlath Istvan. Abia in 1650 cetatea capata aer renascentist, iar in secolul XVIII este fortificata cu zidul de caramida construit in stil Vauban.
Orasul Fagaras a fost important de-a lungul istoriei: a fost resedinta Episcopiei greco-catolice pana in 1737 (dupa care Inocentiu Micu Klein a mutat Episcopia la Blaj), ulterior devenind un centru important pentru Depresiunea Fagarasului. Intreaga zona care cuprindea orasul si cetatea, in total 60 de sate si doua targuri, era una dintre cele mai frumoase din Transilvania.
Tara Fagarasului a ocupat, de asemenea, un loc important in istoria evului mediu romanesc. I se spunea si Tara Oltului, pentru ca se intindea in partea de vest a judetului Brasov, pana la raul Olt, iar istoria sa este strans legata de cea a orasului Fagaras.
Ce putem vizita in Fagaras
O plimbare de o zi pe stradutele orasului Fagaras poate cuprinde mare parte din cladirile istorice ale orasului, din manastirile si bisericile sale, inconjurate de un peisaj montan superb oferit de masivul Fagaras.
Biserica Sfantul Nicolae, construita intre anii 1697-1698 de Constantin Brancoveanu impreuna cu sotia sa Doamna Marica, este cel mai vechi lacas de cult din oras, fiind declarata monument de arhitectura. Interesante sunt pictura din interior (opera pictorului Preda Zugravul din Campulung), picturile murale si sculptura usii, care poarta stema Tarii Romanesti. Chiar si sculpturile in piatra ale ferestrelor sunt adevarate opere de arta realizate in stil brancovenesc; remarcabil este faptul ca mare parte din monumentele realizate de mesterii satelor fagarasene contin elemente inspirate din sculpturile acestei biserici.
Fagarasul pastreaza cu mandrie doua statui ce se numara printre atractiile principale ale orasului: statuia Doamnei Stanca si a lui Badea Cartan. Prima dintre ele, reprezentand-o pe sotia lui Mihai Viteazul, a fost ridicata la propunerea lui Nicolae Iorga (1938), in amintirea vremurilor in care Doamna Stanca a fost luata ostatica in Cetatea Fagarasului, impreuna cu cei doi fii ai sai, Nicolae Patrascu si Domnita Florica. Se intampla in toamna anului 1600, dupa infrangerea de la Miraslau.
Statuia lui Badea Cartan aminteste de ciobanul din Cartisoara (pe numele sau real Gheorghe Cartan) care a militat pentru independenta romanilor transilvani. Timp de 30 de ani, Badea Cartan traversa peste munti carti romanesti, considerate o adevarata marfa de contrabanda, in conditiile in care Transilvania era condusa de Imperiul Austro-Ungar. In Cartisoara exista Muzeul Badea Cartan, infiintat in anul 1968.
In Piata Republicii din Fagaras se afla Biserica Evanghelica, ridicata intre anii 1842-1843, ctitorita de Cari Brukenthal. Construita in stil neoclasic, biserica pastreaza doua pietre funerare care amintesc de mesterii rotari si pietrari din Fagarasul secolului trecut. Vechea biserica a ars in 1753, pe locul ei fiind ridicata Biserica Evanghelica de astazi.
Un alt monument de arhitectura pe care nu trebuie sa il ratati in Fagaras este Manastirea Franciscanilor. Inaugurata in 1782, aceasta constructie in stil rococo adaposteste in curtea sa interioara doua ceasuri solare, care arata orele din intervalul 08:00-15:00.
Daca mergi in vizita in Tara Fagarasului, ai sa fii surprins de cate pastravarii ai sa intalnesti pe Valea Dejanilor, la Sambata de Sus, Berivoi sau la Breaza; i se spune “tara pastravului”, asa ca merita sa incerci o masa bazata pe acest aliment. Intreaga Tara a Fagarasului ascunde multe locuri frumoase, in care poti sa petreci o zi relaxanta sau chiar o mica vacanta. Locurile de cazare din apropierea Fagarasului sunt fermecatoare, iar ofertele sunt gandite pentru toate bugetele.