10 locuri izolate din România unde îți poți petrece vacanța

Sursa foto: Iulius Agency/Shutterstock.com

În timp ce România se bucură de nenumărate locuri pitorești, precum Sighișoara, Castelul Bran, Delta Dunării sau Transfăgărășan, țara noastră are și o mulțime de bijuterii ascunse care așteaptă să fie descoperite. Sate săsești cu tradiții de sute de ani, locuri ascunse în munți, trasee liniștite și clădiri cu o istorie tulburătoare, toate se află în România. Dacă vrei ca anul acesta să descoperi o destinație nouă, iată 10 locuri pe care îți propunem să le explorezi: 

Hoghilag

Sursa foto: ingridagrans/Shutterstock.com

Un sat săsesc fermecător, Hoghilag este cunoscut și ca ”țara tuberozelor”. Cultivate de săteni de secole, tuberozele nu numai că sunt fermecătoare prin parfumul și frumusețea lor, dar ademenesc an de an și turiști din toate colțurile țării în timpul Festivalului Tuberozelor. Utilizate pentru parfumuri sau pentru rețete particulare, tuberozele sunt astăzi un simbol al satului Hoghilag. Aici, la fel ca în fiecare sat săsesc, casele sunt aliniate de-a lungul drumului principal, în timp ce biserica fortificată gotică domină centrul satului. Toți sătenii se cunosc între ei încă din copilărie, iar pe ulițe plutește o atmosferă prietenoasă.

Pentru cazare în împrejurimi, intră aici

Măgura

Sursă foto: Iulius Agency/Shutterstock.com

Satul Măgura este situat la o distanță scurtă de Brașov si de zona Bran-Moeciu. Se află la o altitudine de peste 1.000 de metri, în inima munților Piatra Craiului. Aici, oamenii au un stil de viață pastoral și arhaic, departe de gălăgia orașului. Măgura este destinația ideală pentru ”munțomani”, iubitorii de drumeții și plimbări în aer liber, dar și pentru cei care vor să se întoarcă la lucrurile simple și să se bucure de câteva clipe de liniște. 

Dacă alegi să-ți petreci câteva zile în Măgura, poți vizita mai multe obiective turistice din împrejurimi. Printre acestea se numără: Mânăstirea Sfânta Treime, Peștera Liliecilor din satul Peștera, culoarul Bran-Rucăr, Prăpăstiile Zărneștilor, dar și obiectivele mai populare, precum Cetatea Râșnov, Castelul Bran, Brașov și Poiana Brașov.

Pentru cazare, accesează acest link!

Mălâncrav

Sursă foto: Travelling2Bprecise/Shutterstock.com

Înconjurat de peisaje de vis și de versanții verzi ai Transilvaniei, Mălâncrav este astăzi satul cu cea mai mare populație săsească din regiune. Spre deosebire de alte sate săsești, puntea culturală ce unește trecutul cu prezentul a transformat Mălâncrav într-unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania, unde tradițiile, arhitectura săsească, diversitatea etnică și aromele locale se combină pentru a crea o experiență unică. 

Istoria satului, cunoscut și sub numele de Malmkrog în germană și Malemkref în dialectul local săsesc, are cel puțin 700 de ani. Biserica fortificată și conacul Apafi sunt mărturii ale poveștilor și evenimentelor sale vechi de secole.

Acest loc și-a păstrat tradițiile vii, datorită unui proiect local: aici, vizitatorii se pot alătura unuia sau mai multor ateliere unde pot învăța modalități tradiționale de gătit, țesut, tehnici de tâmplărie și multe alte abilități locale.

Pentru cazare, intră aici

Colibița

Sursă foto: Alexandru Logel/Shutterstock.com

Protejat de păduri dese, satul Colibița este mărginit de un lac cu același nume. Imediat cum ajungi aici, observi cum liniștea își face loc în jurul tău. Vei găsi Colibița într-o zonă sălbatică din Munții Călimani. Unii compară frumusețea satului Colibita cu Elveția. Această zonă este foarte apreciată de turiștii străini, pasionații de sporturi extreme. Dacă ajungi aic, trebuie să încerci rafting, curse cu caiacul și nu în ultimul rând, schi nautic. Poți face drumeții pe trasee bine stabilite sau pur și simplu să te bucuri de natură și de aerul curat.

Această locație superbă se află la o jumătate de oră cu mașina de Bistrița și la 20 km de castelul lui Dracula din Pasul Tihuța.

Pentru cazare, poți da click aici!

Șinca Veche

Sursa foto: David Ionut/Shutterstock.com

Mănăstirea Șinca Veche este situată lângă Dealurile Pleșu, în satul Șinca Veche din județul Brașov. Se spune că mănăstirea a fost construită acum mii de ani, pe vremea dacilor sau chiar înainte. Mănăstirea este cioplită complet în piatră și are 2 altare și 9 camere pline cu statui bizare, precum simbolul Yin-Yang sau steaua lui David. Turnul este realizat din gresie moale și nu are acoperiș, ceea ce permite soarelui să strălucească pe altar. 

Legendele zonei spun că, odată ce intri în grotă şi ajungi sub pământ, orice semn de oboseală dispare ca prin minune, iar corpul este invadat de energie.

Pentru cazare în apropiere, intră aici

Greci

Sursa foto: Gabi8o/Shutterstock.com

Dacă vrei să explorezi cei mai vechi și joși munți ai României, vino în Munții Măcin! Cazarea o poți găsi în satul Greci, un loc unde cu siguranță vei găsi ciorbă de pe pește delicioasă și plăcinte dobrogene.

Arătând mai mult ca niște dealuri, cu vârful cel mai înalt de 467 de metri (Vârful Țuțuiatu), Munții Măcin sunt recomandați pentru drumeții, ciclism sau călărie. Dacă mergi în drumeție, nu rata culmea Pricopanului. Acest traseu îți va purta paşii printre formaţiuni geologice spectaculoase care au luat naştere acum aproximativ 255 de milioane de ani.  Nu te mira dacă vei întâlni o broască țestoasă pe parcurs.

Gura Portiței

Sursa foto: Dragos Asaftei/Shutterstock.com

Pentru a ajunge la Gura Portiței, trebuie să conduci până în Jurilovca, iar pe mai departe vei  lua o navă de pasageri sau o barcă cu motor pentru a traversa apele Goloviței. Gura Portiței este un loc perfect pentru cei care se bucură de pace, aer curat, apă limpede de cristal și natură. Există, de asemenea, o gamă largă de facilități de agrement, de la excursii zilnice pe canalele Dunării la închirierea bărcilor cu vâsle, bărci cu motor, hidro-biciclete, ski-jet, terenuri de tenis și volei. Alegerea îți aparține!

Cazare găsești aici

Ponoarele

Sursa foto: Cosmin Sava/Shutterstock.com

Ponoarele este un sat situat în județul Mehedinți. Aici găsești un monument natural numit Podul lui Dumnezeu, un pod natural format în urma prăbușirii plafonului unei peșteri. Podul este de fapt un arc de stâncă gros de 4 m, cu o deschidere de 25 de metri și o lungime de 50 de metri. Legenda spune că Diavolul locuia în Peștera Ponoarele. Localnicii i-au cerut lui Dumnezeu să-l alunge, iar Dumnezeu a lovit cu palma tavanul peșterii, care s-a prăbușit și a blocat intrarea în peșteră. Însă Diavolul a scăpat de cealaltă gură a peșterii și a urcat pe Stânca Diavolului, un loc de unde păzește oamenii care intră în peșteră.

Dacă vrei să auzi mai multe legende locale, caută-ți cazarea aici

Făgăraș

Sursa foto: Mike Pellini/Shutterstock.com

Dacă ai ajuns pe Transfăgărășan, ai vizitat lacul Bâlea și vrei să pornești într-o scurtă drumeție, atunci trebuie să vizitezi Lacul Capra. Traseul este marcat cu triunghi albastru și durează aproximativ o oră. Bine ascuns în inima Munților Făgăraș, Lacul Capra, un lac glaciar, este situat la o altitudine de 2.241 de metri.

Lacul impresionează prin apa sa albastră și este un loc minunat pentru cei care iubesc natura și munții, prin peisajul său.

Cazare în împrejurimi găsești aici

Arieșeni

Sursa foto: Lex0/Shutterstock.com

Locul de pornire pentru traseele din munții Apuseni este Arieșeni, un sat aflat la o altitudine de 950 m. În timpul iernii, aceste locuri sunt asaltate de turiști din toată țara, care vin aici pentru pârtia Vârtop și peisajele munților.

Pe timpul verii, hotelurile și cabanele agroturistice transformă stațiunea într-un loc de agrement. În timpul petrecut în Arieșeni poți practica călărie, ciclism, poți porni în drumeții, sau te poți bucura de natură în adevărata sa splendoare într-una dintre cele mai sălbatice părți ale Europei. Un loc pe care nu trebuie să îl ratezi este Ghețarul de la Scărișoara, fenomen carstic unic în România, situat la o distanță de numai 15 kilometri de Arieșeni.
Pentru cazare, accesează acest link!