FITS 2016 – Festivalul International de Teatru de la Sibiu

sibiu-fits

www.bazavan.ro

Timp de zece zile, orasul Sibiu va fi capitala teatrului de pretutindeni, pe scenele careia vor urca peste 2600 de artisti internationali. Strazile, piatetele, bisericile, micile si marile scene ale teatrelor din oras vor fi pline pana la refuz si se vor transforma intr-o adevarata explozie de bucurie, muzica si veselie, spectacole si evenimente memorabile. Iata tot ceea ce trebuie sa stii despre editia FITS 2016 si unde te poti caza daca te gandesti la o mica escapada la Sibiu in perioada festivalului.

Cu 23 de ani in urma…

Un grup condus de un actor al teatrului “Radu Stanca” din Sibiu – Constantin Chiriac – s-a ambitionat sa imbrace orasul intr-o haina noua, de festival. Cu dragostea lor pentru teatru si orasul in care locuiau au reusit sa molipseasca si alti actori, regizori, ambasadori si personalitati remarcante din strainatate.

Cu timpul, festivalul a inceput sa capete amploare si sa exceleze in 2007, anul in care Sibiul a fost declarat Capitala Culturala Europeana. Inca de atunci, festivalul reunea peste 2500 de invitati din 70 de tari.

Restul e istorie si traditie…

FITS 2016

Editia din acest an a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (a 23-a), care va avea loc in perioada 10-19 iunie, se va desfasura sub genericul “Building Trust/Construind incredere” si va marca zece ani de parteneriat cu EU-Japan Feest Japan Committee.

Superba atmosfera de festival va fi intretinuta de mari companii de teatru, dans si circ din intreaga lume, ateliere si filme, scoli de teatru si intalniri speciale, concerte in aer liber – in total, publicul prezent la Sibiu va avea ocazia sa vada peste 450 de spectacole indoor si outdoor.

Tim Robbins, celebrul actor american, va fi cu siguranta una dintre vedetele cele mai asteptate; acesta va participa pentru prima data la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, in calitate de regizor al spectacolului “Visul unei nopti de vara”/”A Midsummer Night’s Dream”. Spectacolul va fi sustinut de trupa de teatru The Actors’ Gang, fondata chiar de Robbins.

Pe lista celebritatilor figureaza si cea mai importanta companie de teatru Noh din lume, Yamamoto Noh Theater (aflata sub patronaj UNESCO), Aditi Mangaldas Dance Company, Thomas Ostermeier, Alvis Hermanis, Luk Perceval, Antonio Andrade Flamenco, Comedie de Reims sau Christoph Marthaler.

Cu siguranta, toate spectacolele vor fi interesante, insa daca ar fi sa vorbim de un “must” la FITS 2016, acesta ar fi spectacolul “Aerul tare al muntelui”/”YAMA” produs de Scottish Dance Theatre impreuna cu dansatorul si coregraful belgian Damien Jalet. De asemenea, nu trebuie sa ratati “Demonul Muntelui”/”The Demon of Adachi” sustinut de legendarul teatru nipon Yamamoto Noh (care se lauda cu o istorie de peste 700 de ani) si nici “Trei surori”/”Three Sisters”, spectacolul produs de Haiyu-za Theatre sub indrumarea regizorului nipon Hajime Mori.

Tot la editia din acest an va fi prezentat cel mai amplu program aniversar Shakespeare: acesta va cuprinde filme dupa piesele sale si un program complex de sonete sustinut de artistii Teatrului National Radu Stanca din Sibiu, alaturi de cei ai Universitatii Lucian Blaga din Sibiu si Leeds Beckett University. Proiectul a fost dezvoltat impreuna cu British Council.

Cei care doresc sa afle programul exact si locatiile spectacolelor in cele zece zile de festival, o pot face pe site-ul oficial al festivalului.

Unde poti sa te cazezi in timpul Festivalului International de Teatru de la Sibiu

Old Town Hostel

Daca vreti sa fiti chiar in mijlocul actiunii, Old Town Hostel poate fi cea mai buna alegere. Hostelul se afla in inima orasului istoric, in Piata Mica – cea mai veche si mai romantica piata a orasului, o cladire monument-istoric veche de peste 450 de ani. Arhitectura este fascinanta, cu arcadele sale renascentiste, la parterul careia se afla Muzeul de Istorie a Farmaciei – re contine inventarul celei mai vechi farmacii a Transilvaniei. In plus, una din incaperi este dedicata lui Samuel Hahnemann, intemeietorul homeopatiei, medicul personal al baronului Samuel von Brukenthal si fostul proprietar al cladirii.

Hostelul are camere cu vedere panoramica la Piata Mica, baie proprie, TV programe prin cablu, internet WiFi gratuit si acces la bucatarie.

Tarif*: 200 de lei camera dubla/noapte (fara mic dejun)

Pensiunea Belascu

Inaugurata in 2007, anul in care Sibiul a purtat titulatura de Capitala Culturala a Europei, Pensiunea Belascu a devenit un punct de reper important in Sibiu datorita serviciilor de inalta calitate. Amplasata aproape de centrul orasului, pensiunea ofera 8 camere dotate cu baie proprie si dus, uscator de par, TV LCD cu program prin cablu, internet WiFi gratuit.

Tarif*: 110 lei camera dubla/noapte (fara mic dejun)

Central Studios Hermannstadt

Situat intr-o cladire istorica amplasata in zona pietonala din centrul vechi al orasului Sibiu, la 100 de metri de Piata Mare si la 2km de aeroport, Central Studios Hermannstadt ofera cazare in sistem self-catering si internet WiFi gratuit. Renovate in anul 2014, apartamentele din complex au o bucatarie bine utilata, TV LCD cu canale prin cablu, baie proprie si o zona de living. La cativa pasi de complex exista un centru de inchiriere de biciclete si masini, iar la mai puţin de 100m de proprietate este zona de restaurante, baruri si magazine. Podul Minciunilor si Piata Mica – doua atractii turistice importante ale orasului – se afla la aproximativ 4 minute de mers pe jos.

Tarif*: 270 de lei apartament cu 2 camere/noapte (fara mic dejun)

Nota:*tarifele sunt valabile pentru 10-11 iunie 2016

Pentru alte optiuni de cazare, intra aici!