Ghid culinar al Romaniei: сe trebuie sa mananci in fiecare regiune

Calin Stan/Shutterstock.com

Daca romanul nu s-a nascut gurmand, sigur a devenit dupa prima vizita la bunici. Si cu fiecare vizita in alt colt al tarii, apetitul lui pentru bucatele traditionale a crescut din ce in ce mai mare, transformandu-se intr-o adevarata pasiune. Cum ce fel de pasiune?! Pasiune culinara; pasiune pentru traditii si pentru gusturi armonios imbinate.

Pentru aceia dintre voi care nu au fost binecuvantati cu bunici la sat sau pentru cei care vor sa descopere in amanunt tainele bucatariei traditionale romanesti, HotelGuru.ro prezinta un tur inedit prin toate regiunile mari ale Romaniei in care vei afla care sunt mancarurile pe care trebuie sa le degusti in fiecare zona a tarii.

Moldova

Se spune ca nicaieri pe acest pamant n-ai sa gasesti femei mai harnice si mai gospodine ca-n Moldova. De cand se crapa de ziua pana la apusul soarelui, moldovencele trebaluiesc cand prin casa, cand prin gradina. Odata curatenia terminata, acestea se apuca de prepararea bucatelor ce vor sta la masa de pranz. Cu grija si multa maestrie, ingredientele sunt transformate in feluri de mancaruri, care mai de care mai delicioase si mai gustoase.

Odata ajuns in Moldova, fie ca alegi sa te cazezi la un hotel, la o pensiune sau direct in casa unor localnici, asigura-te ca degusti preparatele moldovenesti traditionale. Printre cele pe care trebuie sa le incluzi neaparat in meniul tau se afla Parjoalele MoldovenestiPoalele-n Brau si Mucenicii Moldovenesti.

Parjoalele Moldovenesti sunt un fel de chiftele preparate din carne tocata de vita si de porc amestecata cu oua, paine uscata, mirodenii si sare. Dupa ce se omogenizeaza toata compozitia, se formeaza niste cocoloase care se dau prin faina si se prajesc in ulei incins. Parjoalele Moldovenesti pot fi servite calde sau reci, alaturi de cartofi facuti la cuptor sau pireu.

Poale-n Brau sunt cu siguranta cele mai iubite deserturi ale moldovenilor. Un fel de placinta cu branza si stafide preparata cu maestrie dupa o reteta transmisa din generatie in generatie, Poale-n Bran reprezinta desertul ideal pentru o zi de vara. Tehnica de preparare este asemanatoare celei folosite pentru cozonac, asa ca daca nu va place sa petreceti prea mult timp in bucatarie sa le faceti mai bine procurati-le direct de la sursa. Planifica-ti o vizita in inima Moldovei si gusta adevaratele Poale-n Brau! Pentru detalii cu privire la locurile de cazare disponibile in zona Moldovei, acceseaza urmatorul link: http://bit.ly/2qrvWQJ

Mucenicii Moldovenesti sunt cunoscuti sub acest nume doar de cei care nu locuiesc in Moldova, pentru ca localnicii ii numesc Sfintisori. Sfintisorii se prepara in fiecare an in data de 9 martie si sunt cele mai dulci preparate de patiserie pe care le vei gusta vreodata. Asemanatori cu cozonocul la textura, unsi cu miere si presarati cu nuca, Sfintisorii sunt cu siguranta unul dintre preparatele pe care nu vrei sa le ratezi in timpul vizitezi tale in Moldova.

Transilvania

In Ardeal se stie ca oamenii sunt mai lenti, mai cumpatati si mai calmi. Nimic nu tulbura linistea unui ardelean si niciun preparat de aici nu se aseamana cu altul de pe alte meleaguri. Bucataria ardeleneasca reprezinta un mix inedit intre preparatele traditionale romanesti, cele unguresti si cele nemtesti. Aceasta combinatie unica a dat nastere unor feluri de mancare pe care sigur n-ai sa le poti gusta altundeva. Printre bucatele traditionale ardelenesti pe care nu trebuie sa le ratezi se afla Gulasul ardelenesc, Varza de la Cluj si Gombotii cu prune.

Gulasul ardelenesc este un derivat al gulasului unguresc preparat de ungurii ce convietuiesc in Romania. Acest preparat adaptat la gustul si nevoile ardeleanului se difera de cel unguresc prin faptul ca nu este atat de iute si cuprinde mai multe legume decat cel original.

Poate o sa fii tentat sa spui ca varza e aceeasi oriunde, dar asta se va schimba dupa ce vei gusta Varza de la Cluj. Aromata si delicioasa, varza preparata de catre clujeni face ca toate papilele tale gustative sa danseze de bucurie. Calita cu grija si asezonata cu putin Kaizer, Varza de la Cluj se afla printre bucatale pe care e musai trebuie sa le incerci in Ardeal.

Daca exista un desert care are acelasi gust extraordinar indiferent de anotimp, cu siguranta acela este Gombotul cu prune. Desertul, care la prima vedere nu pare deloc iesit din comun, face ca orice degustator sa se indragosteasca pe loc de el. Gombotul este facut dintr-un pireu de cartofi umplut cu prune si invelit in pesmet cu scortisoara.


Ai drum pana la Cluj, dar nu stii unde o sa stai? Travelminit te invita sa consulti lista completa a unitatilor de cazare disponibile pe site!


Dobrogea

Pentru fanii preparatelor din peste, Dobrogea reprezinta Raiul pe Pamant. Cu sute de retete traditionale pastrate din cele mai vechi timpuri, dobrogenii isi incanta in fiecare zi oaspetii asezati la masa. In functie de tipul de peste si momentul zilei in care este servit, localnicii pot prepara cel putin zece variante de servire pentru orice preparat. Nu le vom dezvalui pe toate aici, insa va putem spune ca Plachia Dobrogeana, Bocanetele din Dobrogea de Nord si Malasolca trebuie cu siguranta incercate.

Plachia Dobrogeana este un fel de tocana fara cartofi la care se adauga peste. Desi poate arata putin diferit fara de preparatele cu care locuitorii din alte colturi ale tarii sunt obisnuiti, va garantam ca gustul acestui preparat iti va depasi toate asteptarile.

Bocanetele din Dobrogea de Nord sunt placinte cu foi ceva mai groase decat cele folosite la placinta dobrogeana, umplute cu urda de oi. Amintind adesea de copilarie, Bocanetele din Dobrogea sunt iubite deopotriva de adulti si de copii.

Malasolca este o fiertura de peste uscat si sarat, de preferat stiuca. Desarat si fiert, pus alaturi de cativa cartofi, pestele se serveste cu mujdei de usturoi si un vin bun. Pentru ca de Malasolca sigur n-au auzit decat cei care au trecut prin Delta, iti recomandam o excursie de vis pe malurile Dunarii unde poti degusta cele mai gustoase preparate din peste, inclusiv Malasolca. Detalii despre unitatile de cazare din Delta gasesti in acest link!