Valea Doftanei este zona ideala pentru cei care vor sa se relaxeza in mijlocul naturii. Cadrul natural este minunat si pitoresc: valea este brazdata de rauri si lacuri superbe, de baraje si rezervatii naturale, terase in trepte, chei si poteci numai bune pentru drumetii. Va propunem in cele ce urmeaza o idee de traseu pe care l-ati putea traversa cu masina sau cu bicicleta in vacantele dumneavoastra sau ori de cate ori veti simti nevoia sa lasati putin in urma grijile cotidiene.
Traseul propus de noi are ca punct de plecare orasul Campina din judetul Prahova, in care aveti ocazia sa vizitati Castelul Iulia Hasdeu si Muzeul B.P. Hasdeu (care se afla in incinta castelului). Despre aceste doua obiective turistice puteti citi mai multe informatii aici.
Si tot in Campina exista Casa Memoriala a pictorului Nicolae Grigorescu, sosit in aceasta localitate in 1904, cand era deja un artist consacrat. Pana atunci calatorise foarte mult – dovada fiind suvenirurile expuse in casa memoriala, alaturi de autoportretul sau, realizat in jurul varstei de 30 de ani. La unsprezece ani de la moartea sa, in 1918, casa a ars, fiind reconstruita mult mai tarziu de fiul sau (intre 1954 si 1955). Astazi, muzeul memorial adaposteste mare parte din obiectele colectionate de pictor din Istanbul: covoare, masute, cutii, papuci traditionali, narghilea, arme. Terasa de lemn, cu console pe tot etajul, domina intreaga casa, cu arhitectura traditionala.
Din Campina, localitate care exista inca de la 1500, continuati drumul catre Voila, dar nu inainte de a va opri putin la Castelul Voila. Spunem putin, pentru ca – din pacate – castelul minunat construit in secolul XIX de Dimitrie Barbu Stirbei tine astazi loc de spital de psihiatrie; prin urmare, puteti sa-l admirati doar pe dinafara. In istoria sa de aproape doua secole, castelul a fost refugiu pe vremea razboiului, preventoriu pentru copiii nomenclaturistilor (in perioada comunista) si ulterior spital de psihiatrie. Cu toate acestea, mare parte din obiectele de interior (grinzi, dulapuri, ferestre, semineu) sunt cele originale. Interesant este insa faptul ca nu s-a pastrat numele fondatorului, ci castelul a preluat numele locatiei in care a fost construit – pe dealul Voila.
De la Voila, urcati mai departe pe coama muntelui, pret de vreo jumatate de ora cu masina, pana ajungeti in comuna Sotrile. Comuna formata din sase sate (Plaiul Campinei, Sotrile, Vistieru, Lunca Mare, Plaiul Cornului si Seciuri) se afla la o altitudine de 800 de metri. Daca aveti timp si vremea va permite, inainte de ajunge in comuna, puteti urca pana pe cel mai inalt varf din zona Campinei – Cucuiatu, care va ofera o panorama deosebita de la inaltimea celor 826m ai sai. Sotrile mai mult decat ca este o zona superba atat iarna, cat si vara, a carui liniste este tulburata cand si cand doar de mugetul vacilor sau de behaitul oilor intoarse de la pasune. Un loc cu adevarat fermecator.
Odata ajunsi in comuna, puteti “explora” Varful Frumos: urcusul porneste de pe drumul aflat undeva intre biserica si terenul de fotbal si dureaza aproape 30 de minute (pe jos). Peisajele care se se deruleaza de o parte si de alta a traseului sunt rupte parca din cartile postale elvetiene – atat de frumos! Si unde mai pui ca de pe platoul din Varful Frumos se vad atat barajul Paltin, cat si peisajul de vis al muntilor Bucegi si chiar Crucea de pe Caraiman.
Barajul Paltinu, principala sursa de alimentare cu apa a oraselor Campina si Ploiesti (partial); are forma de arc, o lungime de aproape 500 de metri si o inaltime de maxim 108 metri. Dincolo de baraj, va asteapta Lacul Paltinu, cu frumusetea sa deosebita si fauna bogata (pesti rapitori, stiuca si biban) si mai departe Valea Doftanei, cu cheile si peisajele sale frumoase – unde exista si Rezervatia Glodeasa.
In Telega puteti vizita Inchisoarea Doftana. Ansamblul a fost multa vreme muzeu, dar pentru ca nu era rentabil, acesta a fost inchis (in 2003). La ora actuala, inchisoarea este o adevarata ruina, care pastreaza inca marturiile calvarului de altadata. Sa nu uitam ca in aceasta inchisoare erau uitati pur si simplu detinutii politici, in principal (Nicolae Ceausescu, Emil Bodnaras, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Corneliu Zelea Codreanu, Horia Sima), dar si detinutii considerati periculosi. Zona H, renumita odata pentru camerele de tortura, este la fel de sumbra si astazi, la zeci de ani de la desfiintare.
Traseul este destul de lung si presupunem ca veti fi interesati si de cateva spatii de cazare. In Poiana Campina ati putea poposi la Casa Victoria, dar daca vreti sa fiti in mijlocul naturii doftanene, alegeti Atra Doftana. Este o pensiune de 5 margarete cu un design unic si avangardist, amplasat intr-un cadru inedit si nepoluat. Locatia este ideala pentru drumetii, cycling si evenimente.