5 idei de călătorii la maximum 2 ore de București

Sursă foto: Marius GODOI/Shutterstock.com

Cu toții am avut momente în care am vrut să evadăm din aglomerația capitalei, însă cu gândul la o destinație în afara granițelor, am pierdut din vedere împrejurimile Bucureștiului. Din acest motiv vă propunem 5 idei de călătorii pe care le puteți face la doar 2 ore distanță cu mașina de București, călătorii de weekend sau chiar de o singură zi.

  1. Parcul Natural Comana
Sursă foto: Dragoș Asaftei/ Shutterstock.com

O destinație în care să se distreze atât cei mici, cât și cei mari o găsim la Comana la nici 50 de km distanță de București. Parcul Natural Comana are în jur de 25.000 de hectare, este o arie protejată de interes național care adăpostește peste 1.000 de specii de plante, 212 specii de păsări, 37 specii de mamifere, 30 de specii de pești, 10 specii de reptile, 141 specii de nevertebrate și 8 specii de amfibieni. O vizită în acest parc nu va fi educativă doar pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Este una dintre cele mai diverse zone pe care le poți găsi în apropierea Bucureștiului. Iar dacă tot am ajuns aici, nu poți rata un traseu în Parcul de Aventura, care îți va pune adrenalina în mișcare sau o sesiune de pescuit și relaxare. 

Sursă foto: Comana Parc
  1. Valea Doftanei

Mergem un pic mai spre munte, dar nu foarte departe de București, ci la 120 de kilometri distanță, într-un cadru natural pitoresc. Lipsit de surse de poluare majore, Valea Doftanei este locul unde să te deconectezi de la agitația unui oraș mare. Fie ca vrei să te plimbi în natură, să străbați potecile de munte în lung și-n lat sau să cunoști cultura locului, le poți face pe amândouă într-un getaway weekend. Barajul Paltinul te va lăsa mut de grandoarea lui și vei vrea să petreci câteva zeci de minute să admiri peisajul. În timp ce te plimbi prin Cheile Doftanei, săpate în conglomerate dure, vei ajunge la Rezervația Naturală Glodeasa, unde te vei putea bucura de un aer puternic de munte datorită brazilor naturali cu o vechime de peste 200 de ani. Dacă tot ai ajuns în zonă, asigură-te că vei gusta din preparatele tradiționale locului, unul dintre ele fiind un fel de cașcaval numit cașcavea. 

Nici partea culturală nu trebuie neglijată, poți vizita casa memorială Nicolae Grigorescu și Castelul Iuliei Hașdeu din Câmpina, dar și Muzeul de Etnografie și Folclor care găzduiește o colecție inedită de obiecte realizate de meșteșugarii din zonă. 

Dacă te hotărăști să petreci weekendul în această zonă, poți găsi cazare aici.

Sursă foto: Todoran Andrei/Shutterstock.com

3. Cetatea Poenari 

1480 de trepte prin natură cu ciripitul păsărelelor în urechi și frunzele de fag ce adie în bătaia lină vântului. Așa se descrie drumul până în la platoul care adăpostește Cetatea Poenari ce veghează asupra munților. 180 de kilometri despart Bucureștiul de o cetate misterioasă, care ascunde multe povești ce merită descoperite. În aproape 30-45 de minute vei fi sus, vei putea admira peisajul și vei vedea șoseaua șerpuită printre munți. 

Sursă foto: Fotokon/ Shutterstock.com

Te sfătuim să rămâi în zonă și să vizitezi și barajul Vidraru și a doua zi să faci o excursie pe Transfăgărășan. Te poți caza la una dintre pensiunile din zonă.

4. Județul Buzău

Sursă foto: Porojnicu Stelian/ Shutterstock.com

Cunoscut în mare parte datorită Vulcanilor Noroioși, în județul Buzău te poți bucura de experiențe unice în România. Pe lângă Vulcanii Noroioși, dacă ajungi în județul Buzău trebuie neapărat să mergi la Barajul Siriu, fiind al doilea baraj de anrocamente din țară ca mărime. Se impune prin înălțimea de 122 de metri, dar și prin lungimea de 570 metri, pentru a putea menține Lacul Siriu. Poți parca mașina și poți porni în explorarea împrejurimilor pentru a putea admira frumusețea barajului și a locului. 

Sursă foto: Dragoș Asaftei/ Shutterstock.com

La aproximativ 95 de km de București se află și Biserica dintr-o Piatră de la Năeni. Anotimpurile potrivite pentru a vizita biserica sunt primăvara și toamna, când vremea blândă îți dă voie să te bucuri de plimbarea până la biserică și de împrejurimi. 

Dacă îți plac locurile remote, neaglomerate de turiști și uimitoare prin frumusețea peisajului, atunci este posibil ca Platoul Meledic să fie locul care să îți aducă un zâmbet larg pe față. Un munte de sare, a format un relief de la care îți iei cu greu ochii. Dacă tot am vorbit de locuri remote, sigur ți-ar plăcea să vezi și Babele de la Ulmet din Munții Buzăului, denumite popular și „pietrele vii”. 

Sursă foto: Ciocan Cosmina Carmen/ Shutterstock.com

În ceea ce privește partea culturală, Buzăul se bucură de o varietate de muzee și conace care să te facă să descoperi cultura locului. Muzeul 7 locuri de poveste de la Lopătari, Muzeul Timpului Omului de la Mânzălești, Conacul Marghiloman din Parcul Marghiloman sau Palatul Comunal din Buzău îți vor arăta bucățele din istoria acestui județ.  

Sursă foto: Arkadivna/ Shutterstock.com

Sigur vei vrea să bifezi cât mai multe locuri de pe lista noastră, așa că îți sărim în ajutor cu locuri unde te poți caza în județul Buzău pentru a te odihni înaintea unei alte zile de explorat.

5. Rezervația de zimbri Neagra

Sursă foto: zimbrarianeagra.ro

La mai puțin de 80 de km de București poți găsi cea mai mare rezervație de zimbri din România din cele patru câte există în țară. Până să ajungi la rezervație te vei plimba aproximativ 6 km printr-un peisaj de vis. Pădurea te invită la explorat și acești kilometri vor trece fără să îți dai seama. Rezervația se întinde pe aproximativ 160 de hectare, așa că vei avea destul loc de explorat și de colectat amintiri. Te sfătuim să nu îți uiți merindele din ghiozdan, o pătură și aparatul de fotografiat pentru un picnic pe cinste în mijlocul naturii. 
Și dacă te hotărăști să rămâi peste noapte în zonă, te poți caza aici.