Idee de weekend: ce să faci 3 zile în Sighișoara și împrejurimi?

Sursa foto: cge2010/Shutterstock.com

Orașul medieval Sighișoara este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Înconjurată de fortificații, Cetatea Sighișoarei este o sărbătoare a culorii și farmecului. Utilizarea vehiculelor este restricționată în interiorul Cetății, așa că mersul de-a lungul aleilor sale pietruite se simte ca o călătorie în timp.

Orașul vechi medieval este foarte mic, dar plin de comori ascunse. Citește mai departe și află ce să faci în Sighișoara, o bijuterie medievală situată chiar în inima Transilvaniei, dar și în împrejurimi.

Ce poți face în Sighișoara

Sursa foto: littlewormy/Shutterstock.com

Dacă ajungi aici, pregătește-te să fii fermecat, căci, dacă ar exista un premiu pentru orașele de basm, Sighișoara ar fura, fără îndoială, coroana. Cu cetatea sa medievală zidită, turnulețe, ruine și rând după rând de case colorate, pastelate, presărate pe dealuri, Sighișoara este uluitoare.

Dacă accepți o provocare, urcă cele 176 de scări până la Biserica de pe Deal. Merită doar pentru șansa de a privi peste zidurile cetății și de a vedea o parte din turlele orașului și aleile ciudate de mai jos, dar și pentru cimitirul evanghelic plin de monumente funerare deosebit de interesante. În plus, dacă ai ocazia, vizitează și cripta din biserică, nu vei regreta!

Nu rata o urcare în Turnul cu Ceas! Te așteaptă vederi fascinante ale acoperișurilor nesfârșite de teracotă și a caselor în nuanțe pastelate, și poți vedea cum funcționează mecanismul ceasului vechi de sute de ani.

Sursa foto: emperorcosar/Shutterstock.com

În orașul de jos, conace elegante se cuibăresc lângă casele pe jumătate părăsite, o umbră a gloriei lor de odinioară sugerând un trecut decadent. Cum ai putea să nu fii altceva decât încântat de acest loc frumos?

Când obosești după prea multe trepte și locuri de vizitat, poți poposi, dacă vremea ține cu tine, la terasa unui restaurant din Piața Cetății, unde poți servi un ceai sau o cafea, alături de câteva bucate locale.

Locul unde s-a născut Vlad Țepeș

La nr. 5 de pe Strada Cositorarilor este casa în care s-a născut Vlad Țepeș în 1431. Conducătorul Țării Românești și-a petrecut primii patru ani din viață în această clădire. Deși nu este cunoscut cu exactitate acest fapt, casa pictată în ocru ar putea fi cea mai veche din oraș.

Agățată afară este o sculptură din fier forjat a unui dragon, simbolizând Ordinul cavaleresc al Dragonului căruia îi aparținea Vlad Țepeș. Parterul are un restaurant în stil medieval, în timp ce la primul etaj se află o colecție de arme, care arată evoluția armamentelor folosite în Sighișoara de-a lungul secolelor.

Vizitează Saschiz

Sursa foto: Calin Stan/Shutterstock.com

Dacă vrei să descoperi o altă minune medievală, atunci îndreaptă-ți atenția și spre Saschiz, aflat la doar 15 minute de mers cu mașina de Sighișoara. Saschiz este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, întrucât are o biserică saxonă fortificată ridicată la sfârșitul secolului al XV-lea.

În afara acesteia este o structură puternică, întărită de 22 de contraforturi și astăzi apărată de un singur turn spre nord. Dar acest lucru este un contrast complet cu interiorul, care este aerisit, cu pereți văruiți și bolți de plasă în naos și deasupra altarului.

Sursa foto: Dragos Asaftei/Shutterstock.com

Pe dealul opus vei găsi ruinele Cetății Țăranilor, care garantează o drumeție pentru peisajul de neuitat din vârf, plin de culoare. Situată pe un platou înalt de 681,5 m, cetatea acoperă 5000 de metri pătrați și are șase turnuri. Localnicii spun povești despre un puț adânc de 50 de metri adâncime din interiorul ruinei, care se presupune că folosea ca legătură între cetate și biserica fortificată. Astăzi, fântâna are o adâncime de doar 2 m și încă îi face pe vizitatori să se întrebe despre adevăratul rol pe care l-a jucat.

Istoricii spun că Saschiz s-a dezvoltat destul de repede datorită locuitorilor săi. Cizmarii, tâmplarii și ceramicii calificați erau bine cunoscuți în zonele înconjurătoare și astfel se asigurau că Saschiz avea o bună reputație și aduna oameni noi la porțile sale în fiecare zi. Biserica fortificată și fortăreața uriașului au fost și continuă să fie două motive bune pentru a vizita această bijuterie cu vederi asupra unei zone despre care nu mulți știu.