In ce locuri din Romania se poate zbura cu balonul cu aer cald?

Sursa foto: baipooh/Shutterstock.com

Probabil ca toti cei care au citit “Vrajitorul din Oz”, celebra carte pentru copii scrisa de Lyman Frank Baum, viseaza sa zboare macar o data cu balonul cu aer cald. Si, in timp ce Instagramul si internetul sunt pline de poze incredibile cu oameni care zboara cu balonul in diverse locuri spectaculoase ale planetei, trebuie sa stii ca si in Romania este posibila o astfel de experienta. 

Primele zboruri cu balonul facute vreodata de oameni au avut loc pe Batranul Continent, in anul 1783. Cu toate acestea, chinezii sunt cei care au inventat, inca din primii ani ai erei noastre, acest mod de a privi lumea, insa nu au reusit sa dispute paternitatea inventiei.

In tara noastra, nu numai ca exista cateva cluburi pentru pasionati, dar exista si evenimente speciale care, an de an, pun la cale spectacole ceresti ce dau o noua semnificatie expresiei “Toate panzele sus”.

Unul dintre aceste evenimente este festivalul Magia Baloanelor. Aflat in 2019 la cea de-a 4 editie, acest festival ce are loc la Razboieni, judetul Iasi, face curse catre cer si inapoi timp de aproape 12 ore in decursul a 3 zile (18 -20 mai). Sunt, practic, 12 ore in care cerul se coloreaza in zeci de nuante, aducand zambetul pe buze a sute de oameni norocosi sa ia parte la un zbor cu balonul. Pretul unui zbor este de 450 de lei de persoana, suma care, cu siguranta, nu este mica, insa pentru placerea pe care o ofera, noi credem ca este pe masura. Rezervarile pentru imbarcari se fac dupa data de 2 aprilie si constau in completarea unui formular, urmand ca locul rezervat sa fie confirmat.

Un festival cu o istorie mai vasta, aflat deja la a 14-a editie, este Parada Baloanelor. Acesta este un eveniment international ce are loc anual, timp de 3 zile, la finele lunii septembrie, in localitatea Campu Cetatii din judetul Mures. In prima parte a zilei, intre orele 6:00 si 7:00, are loc sedinta tehnica. Apoi, pana la apusul soarelui, cerul este deschis zborurilor libere. La 18:00 urmeaza o alta ora de sedinta tehnica, urmata de inca 60 de minute de zboruri libere. Este practic singurul festival de zboruri cu balonul cu aer cald in care se decoleaza si dupa apusul soarelui, participantii putand avea parte astfel de imagini de poveste ale vazduhului in care se inalta.

Daca nu ai rabdare sa astepti inceperea celor doua festivaluri, Magia Baloanelor si Parada Baloanelor, iti sugeram sa apelezi la firma timisoreana Balloony, care ofera doritorilor experienta de a zbura cu balonul cu aer cald inca din anul 2009. Sunt, de fapt, singurii furnizori din vestul Romaniei la care oamenii de rand pot apela pentru un zbor cu balonul. Platind suma de circa 100 de euro, calatorii vor pluti in aer pentru aproximativ 60 de minute, ridicandu-se la altitudinii de peste 300 de metri. Balloony organizeaza doar de doua ori pe zi zborurile cu balonul: la rasarit si la apus, in asa fel incat clientii sa aiba parte de o experienta fantastica. Daca vrei si tu sa zbori cu balonul din Timisoara si doresti sa gasesti un loc bun de cazare in zona, intra pe acest link!