Ultima cetate genoveza ce sta de paza canalelor de legatura dintre lacul Babadag si Razim, fortareata medievala Enisala se gaseste la 2 kilometri de localitatea Enisala si la 7 kilometri de Babadag, fiind cocotata pe un deal calcaros ce domina intreaga zona.
Denumita si Yeni-Sale, Heracleea sau Heraclia, cetatea Enisala face parte din categoria de monumente de arhitectura militara romanesti ridicate in perioada Evului Mediu, care se remarca prin conceptie planimetrica, tehnica constructiva, elemente arhitectonice si sistem de fortificatii. Fortificatia a fost ridicata undeva in secolul al XIV-lea de catre o autoritate ce avea in vedere zona de la Gurile Dunarii. Luand in calcul tehnicile constructive, s-a ajuns la concluzia ca negustorii genovezi erau singurii interesati de ridicarea unei cetati in cadrul sistemului de fortificatii din nordul Dobrogei, cu orientare spre mare, in scopul de a veghea traficul navelor maritime. Practic, negustorii genovezi erau singurii care aveau banii necesari pentru ridicarea acestei constructii, ei fiind detinatorii monopolului navigatiei pe Marea Neagra.
Istoria cetatii Enisala este destul de stufoasa. Parte din lantul de colonii genoveze ce includea orasele din Delta – Chilia si Likostomion, Cetatea Alba la gurile Nistrului si Caffa in sudul Crimeei, aceasta fortificatie a avut, de asemenea, un rol important in sistemul defensiv al Tarii Romanesti intre anii 1397 – 1416, cand domnitor era Mircea cel Batran. Din 1420, imediat dupa ce Dobrogea a fost cucerita de turci, cetatea avea sa gazduiasca o garnizoana militara otomana. Din secolul al XVI-lea, insa, dupa ce stapanirea turceasca a depasit gurile Dunarii pana la Cetatea Alba si Chilia (1484), iar lacul Razim a fost separat de Marea Neagra prin formarea cordoanelor de nisip, cetatea a fost abandonata, nemaiindeplinind criteriile strategice si economice ale turcilor. Iar de atunci, fortificatia nu a mai fost deloc folosita din punct de vedere militar, fiind lasata in ruine timp de secole. Din 1991, zidurile naruite de intemperii ale fortificatiei au fost restaurate, iar Enisala a devenit in scurt timp un important punct turistic.
Cum arata Cetatea Enisala?
Mai toata structura cetatii, inclusiv incinta si turnurile, este construita din piatra de calcar cioplita, fasonata, de forma cubica. Intrarea in cetate se gaseste pe latura sudica, constand intr-o poarta inalta, cu arcada dubla asupra careia vegheaza un bastion imens pentagonal. Zidul aflat pe partea de nord-est a cetatii se remarca prin niste turnuri patrate si triunghiulare. De remarcat, de asemenea, peisajul absolut superb din jurul cetatii; daca stai cu spatele la cetate, vei observa privelistea extraordinara a canalelor ce leaga lacul Babadag de lacul Razim. Multi nu stiu, dar lacul Babadag este unul dintre putinele locuri din Romania in care inca se mai gaseste anghila, iar lacul Razim este unul dintre cele mai mari din tara, fiind parte a complexului lagunar Razim-Sinoe.
Este imposibil sa nu remarci frumusetea naturii si sa iti focalizezi atentia doar asupra istoriei acestei cetati genoveze construite in secolul al XIII-lea. Florin Topoleanu, arheolog si director al Institutului de Cercetari Eco Muzeale, spunea candva: “Este singura cetate medievala care a ramas in picioare in aceasta portiune de tara, mai sunt doar cateva prin Moldova. Ineditul acestei cetati este rolul ei militar (de aici urmareau genovezii navele de comert in perioada in care controlau traficul pe apa) combinat cu peisajul mirific. Este o impletire fericita intre interesul stiintific si atractia turistica. Este un <<cuib de vulturi>> care domina imprejurimile, natura extraordinara”.
Program de vizitare a cetatii:
Marti – Duminica: 10:00 – 18:00.
Luni: inchis.
Tarife:
Taxa vizitare expozitie: 8 Lei pentru adulti, 4 Lei pentru pensionari, prescolari, elevi si studenti. Locuri de cazare in zona gasesti aici!