Considerata unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania, cetatea Fagaras dateaza de mai bine de 600 de ani si a fost, de-a lungul timpului, cetate de aparare, inchisoare si loc in care s-au desfasurat balurile puse la cale de doamna Stanca. In prezent, cetatea Fagaras este muzeu si, conform jurnalistilor de la Hopper, unul dintre cele mai frumoase castele din intreaga lume. Asadar, merita vizitata!
Pana in anul 2016, cand a inceput sa fie reconditionata si promovata, cetatea era foarte putin cunoscuta chiar si in tara. Din acel an, insa, numarul turistilor a crescut tot mai mult, depasind pragul de 130 000.
Castelul are 66 de camere impartite pe 5 etaje, cele mai de interes incaperi fiind Sala Tronului, Camerele de Tortura, Muzeul Tarii Fagaras (“Valer Literat”) care se lauda cu un patrimoniu vast ce cuprinde peste 20 000 de obiecte, Turnul Rosu, Turnul Temnita si fosta Crama, ultimele trei incinte fiind deschise publicului incepand cu anul 2017. De asemenea, vizitatorii sunt incantati de garda cetatii, compusa din 10 strajeri (denumiti pedestrasi in Epoca Medievala), ce impresioneaza prin armurile lor autentice. Mai mult, daca vii aici intr-o zi de sambata sau de duminica, poti asista la schimbarea garzii, care are loc la ora 12:00.
Cetatea Fagaras are o istorie de peste 600 de ani!
Scopul pentru care a fost construita cetatea a fost acela de a apara domeniul feudal al Fagarasului. Realizata in secolul al XV-lea, din piatra si caramida, cetatea militara avea o arhitectura gandita din punct de vedere militar, cu o incinta patrulatera ce avea in fiecare colt cate un turn bastion, dar si cu un turn de avanpost de tip barbacana asezat in partea estica. Incepand cu anul 1528, cetatea a devenit castel senioral fortificat, la ordinele stapanului domeniului feudal al Fagarasului din acea perioada, Stefan Mailat. Prin urmare, structura cetatii se schimba, in special in laturile de nord si de sud, unde zidurile exterioare sunt dublate din interior, creandu-se astfel ziduri groase de 8 metri.
Cetatea a prins rezonanta in istoria Romaniei din momentul in care a fost preluata de Mihai Viteazul. El a donat-o Doamnei Stanca, sotia sa, care a locuit la castel vreme de un an. Practic, in aceasta perioada, castelul a avut parte de cea mai mare glorie, fiind cea mai cautata locatie in care aveau loc balurile din Transilvania. Balurile de la castel erau cu adevarat grandioase, fiind frecventate de toti nobilii transilvaneni. Acestia aveau parte de cele mai imbelsugate si sofisticate mese cu preparate gatite de cei mai buni bucatari din regiune. Dansurile de societate, vinul rosu si purcelul in lapte erau atractiile principale la petrecerile de la castel. Aceasta perioada minunata de baluri si serate muzicale a durat insa doar un an, pana la moartea lui Mihai Viteazu, cand cetatea a fost transformata in fortareata militara, iar sotia domnitorului a fost inchisa in temnita cetatii.
Cetatea Fagarasului a ramas fortareata militara pana in 1948, odata cu restaurarea comunismului, cand aceasta a fost folosita ca inchisoare. Istoricii spun ca intre 1948 si 1960, incinta cetatii a avut circa 1000 de detinuti politic. Dintre acestia, multi au fost omorati si ingropati in secret atat in cimitir cat si in gropi comune. Torturile fizice si psihice prin care treceau detinutii erau printre cele mai crunte. Unele dintre ele sunt astazi redate in Turnul Temnita, unde vizitatorii pot observa inclusiv carcera de doar 50 de centimetri, unde intemnitatii erau obligati sa stea chirciti, in apa extrem de rece care ajungea pana la nivelul genunchilor.
Cand poate fi vizitata Cetatea Fagarasului?
Cetatea este deschisa de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 19:00. Pretul biletului unui adult este de 15 lei, in timp ce biletul de intrare pentru minori este de 7 lei.
Locuri unde sa te cazezi in apropiere de cetate: https://bit.ly/2MmUaKb