Cetatea Devei, o fortificatie transilvaneana ce dainuie de mai bine de 700 de ani

Sursa foto: gavrila bogdan/Shutterstock.com

Daca ajungi in Deva, vei descoperi ca intregul oras este strajuit de o cetate impresionanta prin marime, care se afla pe Dealul Cetatii, cu altitudinea de 378 de metri. Imaginea oferita de cetate atunci cand esti in centrul orasului este extrem de atractiva pentru turisti, insa mult mai atractiva este imaginea orasului, vazuta de pe zidurile acestei cetati medievale.

Daca ai de gand sa ajungi in Deva si sa descoperi cu ochii tai unul dintre cele mai importante monumente istorice ale tarii, un prim lucru pe care trebuie sa il faci este sa te informezi. In momentul in care stii majoritatea detaliilor despre obiectivul vizitat, totul ti se va parea la superlativ.

Care sunt principalele lucruri care trebuie sa fie stiute despre Cetatea Devei?

Prima atestare istorica a acestei constructii dainuie din 1269, insa exista o multime de dovezi ca Dealul Cetatii a fost locuit din vremuri mult mai indepartate, cum ar fi perioada neoliticului sau epoca Bronzului.

In secolul XIII, Cetatea a fost resedinta voievozilor Roland Borsa si Ladislau Kan, dar si locul in care s-au dus numeroase lupte impotriva tatarilor. Din secolul XVII, fortificatia a inceput sa aiba valoare militara foarte mare, odata cu rezistenta in fata turcilor.

De-a lungul timpului mai multe familii au pus stapanire pe cetate, inclusiv familia Corvinilor. Istoria a lasat foarte multe urme asupra locului, aici avand loc o multime de lupte importante, dar si momente in care intreaga fortificatie a fost distrusa.

Astazi, cetatea Devei este monument istoric si pe langa numeroasele realitati istorice pe care le-a desenat si pe care le ofera turistilor, are o multime de alte calitati turistice:

  • A dat nastere unui numar mare de legende cu zane si cavaleri, povestite de-a lungul timpului de toti bunicii locului;
  • Este pozitionata intr-un cadru natural extrem de interesant, cu numeroase valori geologice, botanice si peisagistice. Din 1988, dealul Cetatii este declarat rezervatie naturala;
  • Permite accesul pe deal atat pe jos, cat si cu telecabina construita in 2005, care este una dintre cele mai performante din tara;
  • Ocazional, in cetate sunt organizate evenimente medievale sau artistice, cu adevarat incantatoare pentru turisti.
  • Este renovata. Daca in urma cu cativa ani intreaga cetate era doar un amalgam de pietre si ziduri vechi, astazi este renovata si are un impact mult mai mare asupra turistilor.
  • Este una dintre cele mai importante fortificatii medievale din Transilvania.

Ce altceva mai ai de vazut in Deva si in imprejurimi, odata ce ai ajuns prin aceste locuri?

Cetatea este impresionanta, insa iti va lua doar cateva ore sa o descoperi. Din fericire, Deva si intregul judet Hunedoara sunt foarte ofertante din punct de vedere turistic. La doar 15 km vei putea descoperi Castelul Huniazilor, o alta constructie reprezentativa pentru intreaga civilizatie din interiorul Carpatilor. Nu trebuie sa fie ratate nici obiective precum Cetatea Costesti sau Blidaru, aflate la aproximativ 30 de km distanta, sau Sarmisegetusa Regia.

Pentru a te bucura din plin de intregul judet, ai nevoie de o vacanta de cel putin 5-6 zile. Cu siguranta, dupa o vacanta in Deva vei avea mult mai bine conturate ideile despre istoria romanilor si in general, despre Romania.