Laguna Albastra, unul dintre cele mai frumoase lacuri din Romania

Sursa foto: Iulius Agency/Shutterstock.com

Daca ajungi in comuna Aghieresu din Cluj, vei descoperi cu incantare unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din tara: Laguna Albastra. Lacul nu este natural, ci este aparut pe locul unde s-a extras pe vremuri argila alba, insa acest lucru nu ii stirbeste deloc din frumusete, ba din contra, ii contureaza mai bine povestea.

Albastrul apei, comparat cu cel pe care il gasesti in Marea Mediterana, reuseste sa atraga in fiecare an o multime de turisti si sa trezeasca din ce in ce mai mult interes pentru oamenii de afaceri si pentru autoritati.

Cum a aparut lacul?

Dupa ce s-a exploatat foarte multa arghila alba (caolin), s-a ajuns la niste izvoare care au inundat mina, transformand-o intr-un lac.
Pana in 1995, lacul a fost populat inclusiv cu pesti, insa din cauza unor lucrari, apa a secat. Astazi, pestii au inceput sa reapara si sa dezvolte o biodiversitate destul de atractiva.

Ce descoperi daca vizitezi Laguna Albastra?

Descoperi una dintre cele mai importante minuni ce trebuie sa fie vizitate in Romania. Se afla pe aceeasi lista cu Vulcanii Noroiosi, cu Focul Viu, cu Podul lui Dumnezeu sau cu Rapa Rosie. 

In jurul Lagunei se afla mult stufaris iar la marginea poti descoperi o padure de gorun.

Peisajul este unul de poveste, culoarea apei fiind una de un albastru pur, care i-a dat si numele. 

Ceea ce este cel mai atractiv insa, este faptul ca Laguna este un loc perfect pentru scaldat. Vara atinge temperaturi ce ajung la 25 de grade Celsius, ceea ce ii face pe foarte multi sa evadeze din aglomeratia urbana si sa se balaceasca in apa.

Un alt lucru foarte atractiv este faptul ca pe marginea apei se afla un nisip alb si fin. Practic, o iesire aici iti da senzatia ca te afli la mare. 

Cum ajungi la Laguna Albastra?

Din pacate, drumul este greu accesibil. Nu exista indicatoare si accesul pana la lac se poate face fie pe jos, fie cu bicicleta.

Pentru a ajunge cat mai aproape de traseele care te duc catre Laguna, ai doua variante:

  • Mergi cu tranul pana in Aghires Fabrici, plecand din Cluj Napoca;
  • Mergi cu masina.

Din fericire, minunea naturala se afla la doar 30 de km distanta de Cluj Napoca, asadar, chiar daca accesul nu este tocmai facil, poti ajunge cu usurinta daca te afli in capitala Ardealului.

Unde stai daca ajungi in zona?

In imediata apropiere a Lagunei exista o singura cabana si o tabara de elevi. Totusi, poti sa stai in Cluj Napoca sau in imediata apropiere a orasului, in conditiile in care poti gasi unitati de cazare excelente, precum cele de pe Travelminit!

Daca iti propui o vacanta in toata regula, in care sa faci plaja si sa te balacesti cateva zile, trebuie sa te pregatesti pentru o naveta de aproximativ o ora, care va fi, totusi, destul de relaxanta. Daca vrei sa diversifici putin activitatile de vacanta, in apropiere se afla si Laguna Rosie, un alt lac pe care merita sa il vizitezi.