In fiecare an de Halloween, Castelul Corvinilor din Hunedoara (sau Castelul Huniazilor, cum i se mai spune) revine brusc in atentia turistilor, cu precadere persoanelor fascinate de fenomene paranormale, care doresc sa petreaca macar cateva ore intr-unul dintre castelele horror ale României. Si asta pentru ca au circulat – si inca mai circula – atatea legende legate de camerele intunecate si reci din Castelul Corvinilor, incat niciun argument logic nu stirbeste catusi de putin ”foamea” turistilor avizi de senzatii tari.
Castelul din Hunedoara a fost inclus de Lonely Planet printre cele mai infricosatoare zece constructii din lume, fiind ales ulterior drept cadru pentru realizarea multor filme documentare si horror pentru publicul pasionat de acest gen. Asa ca merita sa trecem in revista cate ceva din ce am auzit si noi vorbindu-se pe la colturile faimosului castel din Hunedoara.
Fantomele din castel
Evident, asa cum ii sade bine oricarei cetati care se respecta, si despre Castelul Corvinilor se spune ca ar fi bantuit de fantome. Atat le-a trebuit vanatorilor de fantome sa auda, ca si-au si luat primul bilet de avion spre Romania sa vada cu ochii lor nevazutul. Povestile au fost lansate in urma cu aproape opt ani de niste oameni de televiziune din Marea Britanie, care au filmat pentru celebrul documentar ”The most haunted” incaperile castelului Corvinestilor in mijlocul unor sedinte de spiritism organizate de britanici si in cadrul carora acestia au luat legatura cu un nobil maghiar care a locuit in secolul XIII in acest castel.
Locuinta lui Vlad Tepes
Despre Dracula si Vlad Tepes aproape ca nu mai trebuie sa spui nimic. Este de ajuns sa rostesti unul din aceste nume, pentru ca interlocutorul sa faca imediat asocierea lui cu Romania. Suntem celebri in aceasta privinta, asa ca nu va mirati daca turistii straini sustin cu tarie ca Vlad Tepes a fost intemnitat sapte ani in subsolurile Castelului Corvinilor. Este o afirmatie falsa, dar cine mai are timp sa le explice strainilor, cand cozile la intrarea in castel nu se mai termina? Spiritul sangerosului Vlad Tepes se simte pe toate culoarele si in toate beciurile cetatii medievale, spun ei.
Camerele torturii
Exista doua camere intunecoase in incinta castelului, construite in secolul XV, care erau destinate pe vremuri prizonierilor ce urmau sa fie torturati. Acolo, calaii nu doar ca aveau grija sa-i execute capital pe prizonieri, ci inainte de toate, ii torturau printr-o gramada de metode. Una dintre ele era jupuirea de vii a oamenilor, povestesc istoricii. Sau introducerea unor piroane in cap – asa cum a sfarsit Ana, sotia nobilului Ioan Torok (cel care stapanea Castelul Corvinilor la sfarsitul secolului XVI). Acuzata ca si-ar fi inselat sotul, Ana a fost executata: a fost dusa in aceasta camera de tortura, unde i s-a batut un piron in cap. Si pentru ca totul sa fie cat mai veridic, in camera cu pricina sunt expuse astazi tot felul de obiecte care se foloseau pe vremuri la torturarea condamnatilor.
Castelul condamnatilor la moarte
Temnita castelului pastreaza si astazi poarta ramasa intacta in urma incendiului din 1854. Acolo exista o groapa mare, de aproape cinci metri, unde erau ”scapati” condamnatii la moarte. O trapa din sala cavalerilor ducea spre un coridor care facea legatura cu temnita. Deasupra acestei trape exista un jilt pe care era asezat acuzatul ce urma sa fie interogat. In momentul in care era actionata trapa, condamnatul cadea (cu tot cu jilt) in aceasta temnita, unde-i putrezeau oasele.
Groapa leilor, esafodul si rugul
O alta legenda infricosatoare legata de castelul Corvinilor aminteste de groapa leilor (o groapa in care erau aruncati prizonierii, ca hrana pentru animalele salbatice), esafodul si arderea pe rug.
Fantana din castel
In interiorul castelului Corvinilor exista o fantana despre care se spune ca ar fi fost sapata in stanca de trei prizonieri turci. Daca aveau sa dea de apa – le promisese nobilul roman – prizonierii ar fi fost eliberati. Cei trei prizonieri au sapat zi de zi, timp de 15 ani, pana au gasit apa, insa Iancu de Hunedoara murise intre timp, astfel ca promisiunea nu a mai fost tinuta. Mai mult chiar, sotia i-a ucis pe toti trei. Inainte insa, cei trei prizonieri au cerut, ca o ultima dorinta, sa scrie o inscriptie pe cheile fantanii. Si au scris. ”Apa ai, inima nu”.