5 locuri inedite unde poți merge la plajă în România

Thailanda de Romania
Credit foto: calatorinbascheti.ro

Oficial, a început sezonul de plajă. Neoficial, vremea nu s-a hotărât. Dar până creşte temperatura şi iese soarele constant şi la mare, ai timp să cauţi locuri inedite unde poţi merge la plajă în România şi să te bucuri de frumuseţea naturală a naturii. Sau ştii ce? Lasă căutatul, începe pregătitul. De lista cu locurile inedite ne-am ocupat noi.

Descoperă 5 plaje din România în care nu vei avea parte de baldachine luxoase, de muzică trance sau de mulţumi de oameni încă de la prima oră a dimineţii. Aceste alternative atrag mai mult prin sălbăticia locului, prin amabilitatea localnicilor şi prin faptul că nu sunt atât de populare încât să-şi piardă farmecul autentic. 

Periboina

Plaja Periboina
Credit foto: aport.blog

Plaja de doar 450 de metri lungime face legătura între lacul Sinoe şi Marea Neagră şi se remarcă prin aspectul sălbatic, fără şezlonguri, fără tarabe cu hamsii şi fără niciun vânzător ambulant de porumb. De cele mai multe ori, sunteţi doar tu şi pescăruşii pe plajă. Singurul lucru ce izbeşte orizontul este o aşezare pescărească, cu acoperiş din stuf. 

Periboina este locul până la care există acces rutier dinspre continent, de-a lungul grindului Chituc. Dincolo de această plajă, vei avea nevoie de o barcă pentru a ajunge mai departe, spre exemplu spre Gura Portiţei. Dar drumul nu este unul uşor, mai ales că nu există multe marcaje care să te ajute să identifici direcţia. Trebuie să te bazezi în principal pe GPS, iar drumul nu e tocmai lin.

Dacă ai noroc, poţi găsi pe plaja Periboina chiar şi caii sălbatici, ce vin în vizită, destul de rar.

Şuncuiuş

Locuri inedite - Thailanda de Romania
Credit foto: calatorinbascheti.ro

Plaja de la Şuncuiuş e departe de mare, tocmai în inima Apusenilor, în judeţul Bihor. E vorba de o plajă privată, amenajată de proprietari în faţa unei formaţiuni muntoase, prin fața căreia trece râul Criş, formând un peisaj unic în România, care aduce foarte mult cu Krabi, Thailanda. 

Intrarea pe plajă cu nisipul fin şi rezervarea unui şezlong costă 10 lei înainte de pandemie, însă plaja nu are dimensiuni mari şi se poate umple rapid. Pe lângă plajă, poţi să alegi şi rafting pe râul Criş, dar şi un traseu plin de adrenalină de via ferrata.

Bonus: în jurul plajei, peisajul este verde, tocmai bun pentru un somn de prânz în hamac, printre copaci.

Sarichioi

Locuri inedite - Plaja Sarichioi
Credit foto: danmirica.ro

Satul lipovean din Tulcea are o arhitectură irezistibilă: căsuţe albe cu elemente de accent albastre, printre care au apărut şi pensiuni moderne, care oferă turiştilor tot confortul. Drumurile neasfaltate şi sătenii care fac şezătoare la poartă fac parte din farmecul locului. Plaja din Sarichioi este şi locul unde se spune că soarele răsare cel mai frumos. 

Aproape de acest sat care-n plin sezon de vară este doldora de turişti, găseşti şi Cetatea Enisala, care a aparţinut pe vremuri domnitorului Mircea cel Bătrân, iar apoi a fost cucerită de turci şi abandonată ulterior de ei pentru că nu mai servea intereselor strategice ale armatei. 

Perişor

Plaja Perisor
Credit foto: bv77nik – YouTube

Plaja Perişor este o zonă-tampon între două arii protejate, unde nu poţi pătrunde ca turist – zona Periteasca-Leahova la sud şi zona Sacalin-Zatoane, la nord. Perişor este un amalgam artistic de cai sălbatici, păsări diverse, o plajă curată, dar plină de scoici şi o cherhana părăsită, ce împreună îmbie la linişte şi relaxare. 

Poţi ajunge aici doar cu barca. Apa mării se adânceşte treptat, iar partea bună este că aici nu există alge împrăştiate pe plajă. 

Gura Portiţei 

Gura Portitei
Credit foto: guraportitei.ro

Nu putea lipsi din această listă cu locuri inedite Gura Portiţei, o localitate deja cunoscută pentru poziţionarea ei deosebită, între Deltă şi Marea Neagră. Deşi îşi păstrează încă frumuseţea naturală, Gura Portiţei s-a modernizat semnificativ în ultimii ani, iar acum beneficiază chiar şi de un site oficial dedicat turiştilor. Poţi ajunge aici pe apă, prin Jurilovca, cunoscută ca cea mai mare aşezare de pescari din România.

Plaja nu este în totalitate accesibilă turiştilor, o bucată din ea face parte dintr-o zonă protejată, împrejmuită cu gard. Dar partea rămasă este suficientă pentru turiştii ce vin adesea şi cu cortul. Un fenomen inedit şi unic în România care are loc la Gura Portiţei este apropierea delfinilor de plajă.

Dacă pe tine te-am convins să faci o vizită într-unul din lista noastră de locuri inedite, intră acum pe travelminit.ro şi rezervă o cazare în apropierea plajei. Ne mai rămâne să convingem şi vremea să ţină cu noi, şi-apoi vacanţa va fi una plăcută, cu siguranţă.