Manastirea Lainici, punctul focal din Defileul Jiului

Sursa foto: www.locuridinromania.ro

Daca ajungi sa parcurgi Defileul Jiului, acesta te va impresiona. Este unul dintre cele mai salbatice defilee din tara si reuseste sa imbine perfect, intr-un peisaj scos parca din povesti, muntii, vegetatia, calea ferata brazdata de tuneluri si trecerea nemiloasa a apei, care a sapat in timp intreaga minunatie.

Undeva la mijlocul defileului, dupa ce te-ai obisnuit cu salbaticia din jur, poti descoperi un luminis in care te asteapta Manastirea Lainici. Este una dintre cele mai frumoase manastiri dintre munti si daca esti unul dintre turistii insetati de informatie, poti descoperi o istorie extrem de bogata legata strans de aces lacas de cult.

Ce trebuie sa stii despre Manastirea Lainici?

Nu se cunoaste cu exactitate anul in care a fost construita Manastirea, insa se crede ca in secolul XIV i s-a pus piatra de temelie.

Ceea ce se stie insa, este faptul ca intemeietorul manastirii a fost Sfantul Nicodim de la Tismana, care a cautat sa isi faca o chilie intr-un loc linistit din munti. Initial, locul in care se afla Manastirea nu era deservit de drumul de astazi, fiind cat se poate de salbatic. Abia in anii 1800 a fost construita soseaua ce traverseaza astazi Defileul, de catre mesteri pietrari italieni. Initial, aceasta sosea nu era asfaltata, asfaltul aparand in 1950, an in care s-a construit si calea ferata Bumbesti Jiu – Livezeni, care este si ea impresionanta multumita celor 38 de tuneluri prin care trenurile se strecoara prin munti.

Revenind la Manastirea Lainici, aceasta a fost nevoita sa treaca printr-o istorie tumultoasa, fiind devastata de trupele germane in primul razboi mondial, distrusa de Maria Tereza in campania antiortodoxa din secolul XVIII si ocupata abuziv de muncitorii care lucrau la calea ferata.

Dupa anii ’90 insa, lacasul de cult a cunoscut o perioada linistita in care monahii isi duc traiul intr-un cadru de vis si asteapta turistii dornici de un moment de liniste.

Tot dupa anii ’90, Manastirea s-a extins printr-o Catedrala noua, foarte interesanta din punct de vedere arhitectonic, in conditiile in care contine doua biserici suprapuse.

Ce poti vedea daca ajungi la Manastirea Lainici?

Majoritatea celor care opresc la aceasta Manastire cauta putina liniste. Exista si turisti curiosi, care sunt in cautarea unor noi informatii pe care sa si le insuseasca sau a unor noi imagini deosebite pe care sa le puna in tolba cu amintiri. Exista cateva lucruri pe care le poti vedea si pe care le poti face daca esti la Lainici:

  • Poti descoperi icoana Maicii Domnului “Grabnic Ascultatoare”. Este o icoana unica in Romania, adusa de la Muntele Athos. Pictura are dimensiuni generoase si este pictata pe lemn de santal. Se crede ca este facatoare de minuni.
  • Poti urca la Schitul Locurele. Este un schit situat in masivul Valcan, la o altitudine de aproximativ 800 de metri. Este un loc deosebit de frumos, care iti ofera senzatia ca esti intr-un basm.
  • Poti face  drumetie prin munti. De la Lainici pleaca o multime de trasee interesante, fie in Parang, fie in multii Valcan. Inainte de a lua decizia de a porni intr-una dintre drumetii este bine sa te asiguri ca esti bine informat despre dificultatea traseului. Salvamontistii recomanda o echipare buna si informare.
  • Poti face diverse sporturi. In apropiere de Lainici se practica in fiecare vara rafting pe Jiu, unul dintre cele mai periculoase si pline de adrenalina sporturi practicate in Romania.
  • Poti admira Defileul Jiului. Acest Defileu te uimeste prin salbaticie, combinata perfect cu realizarile antropice, precum calea ferata care brazdeaza muntii. Este locul in care poti sa descoperi o fauna foarte bogata, dar si o flora diversificata si frumoasa. Nu degeaba intreaga zona este declarata Parc National.