Dacă trăiai cu impresia că ai descoperit toate frumusețile României, îți spunem cu sinceritate că te-ai înșelat. Cu toate că majoritatea dintre noi deja cunoaștem cele mai importante obiective turistice ale României, sunt și locuri mai puțin cunoscute, cu peisaje spectaculoase, adevărate minuni ascunse.
În cele ce urmează îți prezentăm 5 lacuri mai puțin cunoscute din România pe care le poți vizita primăvara sau vara aceasta.
Lacul Albastru
Lacul Albastru este unicat în Europa datorită felului în care s-a format și datorită unei proprietăți pe care acesta o are și anume că-și schimbă culoarea în funcție de anotimp (poziția soarelui, temperatura apei). Primăvară, lacul are culoarea albastru deschis și albastru închis, vara are culoarea verde închis și, uneori, cu reflexe de smarald, iar toamna acesta devine verde închis și, uneori, maro. De asemenea, este arie protejată de interes național, este situat pe teritoriul administrativ al orașului Baia Sprie, la poalele Munților Gutâi. S-a format prin prăbușirea unei vechi galerii de mină, de pe filonul Domnișoara, în jurul anului 1920.
Lacul Scropoasa
Lacul Scropoasa, deși mai puțin cunoscut, este de-o frumusețe încântătoare. Întinderea de apă ce are culoarea smaraldului și zona pitorească din jurul său cu siguranță te vor cuceri. Lacul este situat în inima Muntilor Bucegi, pe Valea Ialomitei, la o altitudine de 1197 metri.
Pentru a ajunge la Lacul Scropoasa, trebuie să pleci din Comuna Moroieni, să treci de cele trei tabere școlare, iar apoi să urmezi traseul prin munte, marcat cu cruci albastre. În apropierea apelor străvezii ale lacului, pe malul drept, se află Cabana Scropoasa, închisă turiștilor. Lacul Scropoasa face parte dintr-un traseu spectaculos în inima munților Bucegi, Cheile Zănoagei – Lacul Scropoasa – Cheile Orzei – Cascada Şapte Izvoare.
Așadar, dacă ești amator de drumeții prin munte, nu trebuie să ratezi acest traseu de o dificultate medie, care se parcurge în aproximativ 2 ore și jumătate. Pornind de la Lacul Scropoasa se pot face drumeții înspre Padina, Cascada Șapte Izvoare, Cheile Zanoagei si cabanele Bolboci și Zănoaga. În zonă se mai pot vizita și Peștera Ialomiței, Mănăstirea Peștera și Schitul Cocora.
Lacul cu nuferi
Lângă Oradea, în staţiunea Băile 1 Mai, se găseşte rezervaţia naturală ”Lacul cu Nuferi – Pârâul Peţea”, singurul loc din România dar și din Europa unde creşte de milioane de ani nufărul termal.
Nuferii sunt înfloriți tot anul, iar lotușii oferă o priveliște unică doar trei luni pe an, în perioada iunie-august. Lacurile sunt populate cu numeroase specii de pești exotici care trăiesc doar în aceste ape termale, iar pe lângă pești vei întâlni și broaștele teștoase, alți rezidenți ai acestor lacuri.
Descoperă și: Ce poți vedea în zona Snagov?
Lacul Ochiul Beiului
Cu toate că traseul până la lac nu este tocmai ușor și, pe alocuri, poate fi anevoios, cu răbdare și echipat corespunzător vei ajunge fără prea mari bătăi de cap. Lacul Ochiul Beiului face parte din lacurile mai puțin cunoscute din România. Aflat în judeţul Caraş-Severin lacul este o minune naturală, fiind cunoscut, îndeosebi, pentru culoarea verde-albăstruie, în contrast cu celelalte nuanțe de verde din jur.
Lacul Ochiul Beiului are o adâncime de 3.6 metri, este situat la o altitudine de 310 metri, iar pe fundul lacului trăiesc foarte mulți păstrăvi, pe care îi poți observa chiar cu ochiul liber.
Pe lângă culoarea spectaculoasă și peisajul de poveste, unic la acest lac este și faptul ca nu îngheață niciodată iarna.
Lacul Oașa
Un alt loc ascuns de ochii curioși ai turiștilor este lacul Oașa, un veritabil paradis situat în inima munților la o altitudine de peste 1200 de metri, în apropiere de Transalpina. Barajul lacului Oașa este punctul de plecare a două trasee montane spectaculoase către vârful Cindrel, dar și locul ideal pentru pasionații de pescuit întrucât lacul Oasă găzduiește numeroase exemplare de păstrăv și craiete.
Printre principalele obiective turistice din zona se află Iezerul Șureanu, Valea Frumoasei, Poarta Raiului, Luncile Prigoanei,Vârful Șureanu și Mânăstirea Oașa.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.
Sursa foto: dreamstime.com