O zi in Sighetu Marmatiei. Ce poti vedea in superbul oras maramuresan

Sursa foto: Adonis Villanueva/Shutterstock.com

Situat la confluenta dintre raurile Iza si Tisa, Sighetu Marmatiei este unul dintre punctele cheie aie Maramuresului, fiind locul de plecare către o mulțime de obiective turistice din judet. De aici ajungi foarte ușor la mocănița de pe Valea Vaserului, la Lacul Albastru de la Baia Sprie sau la Cimitirul Vesel de la Sapanta. Sunt cateva dintre obiectivele pe care turistii le bifeaza de fiecare data cand ajung in Maramures.

Orasul in sine este si el gazda unui numar mare de obiective turistice de interes national si chiar de intere international. O zi in Sighetu Marmatiei poate sa insemne un castig cultural si cateva momente de relaxare. Orasul cu o istorie de peste 700 de ani pune la dispozitia turistilor o multime de muzee, monumente, parcuri si lacasuri de cult, precum si diverse evenimente foarte interesante.

Ce ai de vazut in Sighetu Marmatiei?

Muzee. In ciuda faptului ca numarul locuitorilor este de 37000, numarul muzeelor din oras este unul foarte mare:

  • Muzeul Victimelor Comunismului si al Rezistentei. Este un muzeu amenajat intr-o fosta inchisoare politica de catre Romulus Rusan si Ana Blandiana. Conform creatorilor, muzeul este o forma de resuscitare a memoriei colective si permite vizitarea unor celule in care au stat personalitati politice de renume: Iuliu Maniu sau doi dintre membrii familiei I.C. Bratianu.
  • Muzeul Satului Maramuresan. Este adevarat ca este la o scara mai mica decat Muzeul Satului din Bucuresti, insa este situat intr-un cadru de poveste si prezinta case specifice zonei. Acest muzeu iti poate oferi momente excelente de relaxare si de cunoastere a culturii maramuresene. Aici vei gasi inclusiv o biserica din lemn care dateaza din secolul al XVI-lea.
  • Muzeul Maramuresan de istorie si Etnografie. Este unul dintre cele mai importante muzee ale Romaniei, in conditiile in care a fost infiintat in 1860. Acesta este si primul muzeu al Sighetului.

In randul muzeelor mai putem aminti de Casa Ioan Mihalyl de Apsa, Casa memoriala a prozatorului Alexandru Ivasluc sau Muzeul Culturii si Civilizatiei Evreiesti din Maramures.

Institutii culturale. Pe langa muzee, Sighetul Marmatiei ofera si o serie de alte institutii culturale, toate cu o istorie foarte bogata si foarte interesanta. Amintim de Palatul Cultural Astra care a fost construit in 1913, de Curtea Veche care dateaza din secolul al 18-lea, de cladirea fostei scoli Reformate, ce are o istorie de peste 200 de ani si de Cazarma Veche.

Diverse monumente si statui. Istoria si-a spus cuvantul in ceea ce priveste Sighetul Marmatiei. De-a lungul timpului, prin acest oras au trecut oameni importanti ai Romaniei si s-au desfasurat evenimente de o importanta foarte mare. Toate au lasat in urma cate o poveste sau cate un monument. In ceea ce priveste monumentele, merita vazut Cortegiul Sacrificatilor, Monumentul Ostasului Roman, sculptat de D. Popoviti sau Obeliscul Eroilor Maramureseni.

Lacasuri de cult. Orasul maramuresan nu duce lipsa nici de lacasuri de cult. Se remarca Manastirea Plarltllor sf. Carol Borromeo care dateaza din 1040, Biserica Ortodoxa din Lemn, in stil maramuresan si Biserica Reformata, construita inca din secolul XIV. Tot in Sighet poate sa fie gasita si o sinagoga.

In functie de perioada anului in care ajungi, Sighetul Marmatiei este gazda unor evenimente cat se poate de interesante.

Spre exemplu, in fiecare an, pe 27 decembrie, are loc Festivalul Obiceiurilor Laice de Iarna, care isi propune sa contureze cat mai bine creatia populara.

Un alt festival interesant, apreciat de foarte multi oameni care isi fac drum prin septembrie in Sighet este Festivalul Medieval Aeternus Maramoroslensis. Acesta atrage o multime de oameni din intreaga lume si genereaza o experienta care merita din plin.

Sighetu Marmatiei nu este un oras in care sa iti petreci o vacanta intreaga, insa o zi aici poate sa fie un ingredient important pentru bogatia ta culturala.