Obiective turistice mai putin cunoscute in judetul Gorj

Sursa foto: mandritoiu/Shutterstock.com

Atunci cand spui Gorj, primul lucru care iti vine in minte este opera lui Brancusi. Coloana Infinitului, Masa Tacerii sau Poarta Sarutului reprezinta monumente pe care orice roman trebuie sa le vada cel putin o data in viata. Ce faci dupa ce le-ai vazut, insa?  Cum iti poti ocupa timpu in Gorj, in asa fel incat sa il transformi intr-o veritabila vacanta?

Daca ajungi in Gorj si vrei sa iti petreci cateva zile aici, ai extrem de multe lucruri de facut. Iata obiectivele turistice mai putin cunoscute, care te vor impresiona.

1. Transalpina. Foarte multi romani stiu de transalpina, insa putini stiu ca o buna parte din acest drum se afla in judetul Gorj si il leaga de Sibiu, Alba si Valcea. Este un drum pe care merita sa te plimbi, in conditiile in care se afla la peste 2100 de metri altitudine, oferind un peisaj impresionant. Drumul este impresionant si prin istorie, care incepe in timpul razboaielor dintre romani si daci si dezvolta o multime de poesti si de legende interesante.

2. Statiunea Ranca. Daca te aventurezi pe Transalpina, poti sa iti iei cateva zile de relaxare in statiunea Ranca. Situata la 1600 de metri altitudine, statiunea  este o oaza de relaxare si in acelasi timp o sursa de distractie. Pe timpul iernii, iubitorii sporturilor de iarna pot gasi aici o multime de oportunitati pentru a aluneca pe zapada.

3. Muntii Parang. Parangul Mare este al 3-lea varf din tara, cu o altitudine de 2519 metri. O drumetie montana pana aici poate sa fie obositoare, insa extrem de satisfacatoare pentru iubitorii de natura, sport si peisaje aproape ireal de frumoase.

4. Manastirea Tismana. Este o destinatie care te poate uimi, indiferent ca esti sau nu credincios. Construita in urma cu mai bine de 600 de ani aceasta manastire se remarca prin cadrul natural in care este construita si prin istoria deosebita. Aici a existat prima scoala de copisti si caligrafi din Romania, aici s-a intalnit Mircea cel Batran cu Sigimund de Luxemburg si tot aici au poposit domnitori precum Vlad Tepes si Neagoe Basarab. Cu zidurile sale groase, manastirea este ca o adevarata cetate.

5. Cheile Sohodului. Incredibil de atractive petru alpnisti, Cheile Sohodului au nu mai putin de 120 de trasee pentru catarare. Natura deseneaza tablouri deosebite aici iar acest ucru nu poate lasa pe nimeni indiferent. Pentru iubitorii filmului vechi romanesc este de remarcat faptul ca aici s-a filmat ” Margelatul”, cu Florin Piersic in rol principal.

6. Pestera Muierii.  Este o pestera pe 4 nivele, cu o lungime de ppeste 3.5 m. Aceasta a intrat in circuitul turistic de foarte muta vreme, fiind prima pestera electrificata din Romania. Numele i se trage de la faptul ca in trecut, atunci cand barbatii plecau la razboi femeile se ascundeau in pestera.

7. Defileul Jiului. Este unul dintre cele mai salbatice defilee din Romania. Acesta ofera un adevarat spectacol pe o lungime de peste 50 de km. Cu o multime de viaducte si tunele care trec prin munti, cu Manastirea Lainici, deosebit de frumoasa si cu o strada care serpuieste pe langa Jiu, aceste defileu merita sa fie trecut cel putin o data, fie cu masina, fie cu trenul.

Numarul obiectivelor nu se opreste aici. Judetul Gorj are o buna parte din suprafata acoperita de munti, asadar, ofera o multime de pesteri, chei si peisaje montane foarte frumoase. De asemenea, merita sa fie amintit si satul Hobita, unde s-a nascut Constantin Brancusi, sau numeroase alte muzee si bisericute care brazdeaza peste tot judetul.

Daca vrei sa vizitezi Gorjul in toata splenoarea lui, este suficient sa te cazezi in Targu Jiu la una dintre unitatile de cazare de aici si sa iti faci un itinerariu care sa iti ocupe timpul in fiecare zi. Experienta pe care o vei trai va fi memorabila.