Pe urmele dacilor: un circuit al cetatilor dacice din Transilvania!

Cetatea Sarmizegetusa, TransilvaniaTi-am propus recent, ca idee de vacanta, un circuit al caselor memoriale din Moldova. Daca te numeri printre pasionatii de istorie, atunci urmatorul circuit va fi cu siguranta pe gustul tau, caci include toate cetatile si ruinele cetatilor dacice din Transilvania. Hai sa o luam impreuna pe urmele dacilor! Plecam din municipiul Alba Iulia – unde exista minunata Cetate Alba Carolina, pe care te invitam sa o vizitezi neaparat, in cazul in care nu ai facut-o pana acum.

Cetatile dacice din Transilvania

Cetatea dacica de la Capalna
Din municipiul Alba Iulia pana in comuna Sasciori, satul Capalna, unde se afla cetatea dacica, sunt doar 26 de kilometri, adica un drum de o jumatate de ora. Cetatea este amplasata pe Dealul Gargalau, la o altitudine de 687 de metri ,de unde domina intreaga vale a Sebesului. Cetatea a fost construita de Burebista si a stat in picioare pana la cucerirea romana. Platoul cetatii de la Capalna, alcatuit din trei terase, are 56 de metri lungime si 42 latime, iar in partea de sud-vest era prevazut cu un sant interior. Cetatea a fost mentionata pentru prima data la sfarsitul secolului XIX de catre Téglás Gàbor, si primele sapaturi arheologice s-au facut in 1942 si 1954.

Cetatea Costesti – Cetatuie
Parasim cetatea de la Capalna si ne continuam drumul prin judetul Hunedoara, pana in comuna Orastioara de Sus, satul Costesti. Acolo vom intalni cetatea dacica Costesti – Cetatuie, una din fortaretele dacice pe care le vom intalni in Muntii Orastiei. Toate fac parte din patrimoniul mondial UNESCO. Cetatea dacica Costesti – Cetatuie a fost ridicata in secolul I i.Hh. ca protectie impotriva cuceririi romane si ca cetate de aparare a drumului care ducea spre cetatea Sarmizegetusa Regia. Este amplasata pe valea raului Gradistea, la o altitudine de 514 metri. Zidul cetatii avea peste 4 metri inaltime, o grosime de 3 metri si era construit din blocuri de calcar taiate regulat. Cu multi ani in urma, la baza cetatii se afla resedinta regilor daci transilvaneni.

Cetatea Costesti – Blidaru
De la Costesti mergem pe jos pret de 75 de minute pana la culmea Blidarului (750m altitudine), unde vom vizita Cetatea Blidaru – o alta cetate dacica ce face parte din minunatele constructii cu rol de aparare a Sarmizegetusei Regia. Aceasta este si cea mai bine conservata si intretinuta dintre toate. Intregul platou se intinde pe o suprafata de aproape 6000 de metri patrati, fiind cel mai puternic complex fortificat din zona. Intregul ansamblu cuprinde de fapt doua incinte unite intre ele (una cu forma trapezoidala si cealalta cu forma pentagonala), cu sase turnuri de aparare.

Cetatea Luncani – Piatra Rosie
Continuam traseul nostru “Pe urmele dacilor” cu drumul spre comuna Bosorod din judetul Hunedoara – locul in care au fost descoperite ruinele cetatii dacice Luncani (Piatra Rosie). Ansamblul dacic a intrat in patrimoniul UNESCO in 1999, iar o parte din el se afla pe teritoriul Parcului National Gradistea din Muntii Orastiei. Astazi se pastreaza putine ruine din cetatea de altadata, dar peisajul este spectaculos.

Cetatea Banita
Mai jos, in comuna Banita din judetul Hunedoara vom intalni inca o cetate construita in timpul lui Burebista, refacuta in timpul domniei lui Decebal si distrusa apoi in razboaiele daco-romane: Cetatea dacica Banita. Amplasata pe Dealul Bolii, cetatea a fost construita in asa fel incat accesul in ea sa se faca pe o singura latura, cea de nord. La turnul-clopotnita se ajungea pe o scara sapata in stanca. Arheologii au descoperit urme ale cetatii Banita in anii 1961 – 1962.

Cetatea Sarmizegetusa Regia
Ultima din seria cetatilor dacice din Transilvania – si ultima locatie din circuitul nostru – este Cetatea Sarmizegetusa; si cea care a rezistat cel mai mult in timp, pentru a povesti urmasilor vechea istorie a romanilor. Cetatea este amplasata in vestul Tarii Hategului, in satul Gradistea de Munte, comuna Orastioara de Sus. Dupa moartea lui Burebista, cetatea a devenit noua resedinta a regilor daci, in primul rand din motive strategice: la Sarmizegetusa accesul era foarte dificil. Noua capitala a dacilor cuprindea la acea vreme cetatea, zona sacra si o mare asezare civila.

Zona sacra, aflata la 100 de metri est de cetate, cuprindea 11 temple construite din piatra de calcar sau andezit. Asezarea civila, care se intindea la est si la vest de zona sacra, era construita pe zeci de terase unde se aflau grupuri de locuinte, ateliere mestesugaresti, hambare si depozite, instalatii de captare si distribuire a apei potabile. Chiar si in acele vremuri, existau locuinte “aristocratice” – locuintele cele mai bogate erau grupate si constituiau un cartier select al Sarmizegetusei.

Toate aceste cetati dacice pot fi vizitate intr-o singura zi, insa ar fi mult mai grozav daca v-ati putea permite macar 2 – 3 zile pentru un circuit de acest gen, ca sa puteti “mesteca” in voie toate frumusetile din imprejurimi. Aici aveti cateva optiuni de cazare, pentru cazul in care va hotarati sa ramaneti mai mult in zona.

Distante circuit
Alba Iulia – Sasciori: 26 km
Sasciori – Orastioara de Sus: 60 km
Orastioara de Sus – Bosorod: 14 km
Bosorod – Banita: 63 km
Banita – Sarmizegetusa: 52 km
Sarmizegetusa – Alba Iulia: 106 km
Distanta totala a circuitului: 321 km