În timp ce pentru mulți turiști, plaiurile Ardealului sunt sinonime cu pălinca, voia bună și case pitorești, regiunea are mult mai multe de oferit. De la cetăți monumentale la sate bucolice până la orașe idilice, Ardealul este un ținut de basm plin de peisaje minunate. Așa că am făcut o listă cu cele mai bune locuri de vizitat în Ardeal:
Cluj-Napoca, orașul tineretului
Capitală europeană a tineretului în 2015 și poate printre cele mai cunoscute orașe de pe plaiurile Ardealului, Cluj-Napoca este un oraș viu care amestecă ospitalitatea est-europeană cu modernitatea vest-europeană. Umplut de minți creative, Cluj-Napoca este în prezent un centru de artă, cu proiecte de artă remarcabile precum Fabrica de pensule, precum și un oraș de festivaluri de muzică și film precum Festivalul Internațional de Film Transilvania, Festivalul rafinat Jazz in the Park sau Festivalul UNTOLD, câștigător al premiului pentru cel mai bun festival european major. Mai multe despre activitățile din Cluj-Napoca găsești și aici.
Sibiu, un oraș al romantismului
Unul dintre cele mai romantice locuri din România, Sibiul se mândrește cu o ambianță deosebită care te face să te îndrăgostești imediat de el. Străzile sale pietruite, piețele magnifice împodobite cu frumoase clădiri baroce, renascentiste și gotice și pasajele sale pitorești sunt minunate pentru rătăcirea și capturarea de fotografii. Și dacă ești un fan al muzeelor, în Sibiu poți descoperi nu mai puțin de 10 galerii care expun arta, istoria și meșteșugurile orașului.
Sarmizegetusa Regia, un loc mistic
Capitala vechiului regat dac, Sarmizegetusa Regia este atât un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, cât și un loc mistic. Situată la 1.200 de metri înălțime, presărată cu coloane, un cadran solar și rămășițe ale vechii cetăți, Sarmizegetusa Regia reprezintă un memento al istoriei glorioase a dacilor, parte din strămoșii noștri.
Munții Apuseni, un stil de viață tradițional
Un paradis al drumeților împrăștiat cu sate bucolice, canioane înguste, peșteri spectaculoase și păduri curate, Munții Apuseni sunt minunați pentru toți cei cărora le place să petreacă timp în natură, să facă drumeții sau alpinism, să se dea cu parapanta sau să participe la cursuri de călărie. În Munții Apuseni, viața are un alt ritm decât cel al vieții de oraș, un ritm care curge sincronizat cu natura și anotimpurile ei.
Cetatea Alba Iulia, un loc de poveste
O cetate în formă de stea din secolul al XVIII-lea, cetatea Alba Iulia are porți uimitoare baroce și bastioane masive, fiind cea mai mare de acest fel din România. Fosta cetate austriacă adăpostește o catedrală romanică din secolul al XII-lea, un muzeu al patrimoniului roman, precum și sala în care a fost declarată unirea Transilvaniei cu România și Muzeul Uniunii Naționale, considerată capitala spirituală a României.
Castelul Huniazilor, reședința nobililor
Unul dintre cele mai mari castele din Europa, Castelul Huniazilor din Hunedoara, a fost ridicat de una dintre cele mai puternice familii nobiliare, familia Hunyadi. O clădire iconică, castelul are peste 7.000 de metri pătrați, având 42 de camere. Adăugă la asta câteva fantome și legende, iar castelul devine unul dintre cele mai bântuite locuri din România. Interesant, nu?
Salina Turda, un loc subteran plin de minuni
O fostă perlă a mineritului de sare din Transilvania, Salina Turda este astăzi unul dintre cele mai interesante locuri subterane de pe Pământ. Vizitatorii ce vin să descopere plaiurile Ardealului, aici pot călători la 120 de metri (400 de picioare) sub pământ, pot face o plimbare cu roata, pot juca fotbal sau baschet pe terenul subteran sau pot face o plimbare cu barca pe lacul Ghizela.