Platoul Breite, un ecosistem unic in Europa

platoul BreiteToata lumea a auzit de Sighisoara (orasul Festivalului Medieval sau al Cetatii Sighisoara) si l-a vizitat probabil cel putin o data. Cati ati auzit insa de Rezervatia Breite, acel ecosistem unic in Europa, cu stejari seculari si plante pe cale de disparitie? Ei bine, aceasta rezervatie medievala – cunoscuta si sub numele de Platoul Breite – se afla la doar 4km distanta de Sighisoara si acopera o suprafata de peste 120 de hectare. Travelminit iti propune astazi o vizita virtuala prin acest colt de Rai in care ai atatea de vazut!

Stiti ce este Platoul Breite?

In cateva cuvinte, am putea spune despre Platoul Breite ca este un ecosistem protejat de lege, din vecinatatea orasului Sighisoara, aflat la mica altitudine: intre 450m si 570m. Platoul este, in fapt, cea mai mare pajiste cu stejari si goruni multiseculari din Europa central-estica. Interesant este faptul ca primele documente in care se facea referire la acest “platou” dateaza din anul 1583 si au apartinut cancelariei principelui Stefan Bathory.

De ce este considerat astazi un ecosistem unic in Europa? Pentru ca in Rezervatia Breite exista peste 600 de arbori cu varste intre 350 si 450 de ani, printre care si cateva exemplare care au atins venerabila varsta de 800 de ani. La umbra lor traiesc 40 de specii de gandaci (unele dintre ele fiind pe cale de disparitie in zona de vest a Europei) si peste 270 de specii de fluturi de zi si de noapte descoperite in urma cu sase ani de cercetatorul Kuno Martini, multe dintre ele protejate la nivel international. Izvorasul cu burta galbena, o specie protejata de broasca testoasa, traieste nestingherit in rezervatia de la Sighisoara, alaturi de alte cateva specii de ciocanitori.

Ei bine, putini stiu ca Platoul Breite nu a fost doar raiul pasarilor, al plantelor si al vegetatiei abundente de care se bucurau animalele localnicilor, ajunse prin partea locului la pasunat. Platoul a fost multa vreme cadrul perfect pentru Skopationfest, o veche sarbatoare campeneasca organizata de Scoala Evanghelica din Sighisoara (in perioada Rusaliilor), cu defilari de sfarsit de an ale elevilor, muzica, dans, cantece si intreceri de tot felul. Sarbatoarea devenise emblema comunitatii sasesti, distrusa pentru totdeauna in perioada comunista. Si tot in acea perioada, Platoul Breite a fost ciuntit in mare parte si vaduvit de multi stejari, pentru a face loc culturilor de cereale “cu productie mare la hectar”.

Cum ajungi la Rezervatia Breite?

La Platoul Breite se ajunge foarte usor: la 4km de la iesirea din Sighisoara spre Medias (DN14), imediat ce treci de asa-numitul punct “Hula Danes” vei vedea pe partea stanga drumul forestier care urca spre Rezervatia Breite. Dupa cei 2km de drum forestier parcursi prin padure vei ajunge pe un platou insorit, cu stejari ingenunchiati de timp si de vreme. De acolo incepe rezervatia – un loc minunat si impresionant in acelasi timp, pe care nu ar trebui sa-l ratezi.

Daca locuiesti sau esti cazat in Sighisoara, poti ajunge in rezervatie chiar si pe jos, prin cele doua puncte de acces: fie urci pe dealul Visii din cartierul Cornesti, fie pe “Groape”, pornind din cartierul Ana Ipatescu.

Ce poti face si ce poti vedea in Rezervatia Breite?

Cu un aer misterios, copaci scorburosi si pe alocuri deformati, Rezervatia Breite te asteapta sa ii descoperi secretele si vietatile care traiesc in acest ecosistem unic in Europa: soparle, licheni si tot felul de insecte, ciocanitori, serpi, fluturi si broaste testoase. Fiecare specie a gasit aici mediul perfect pentru a se dezvolta, in ramasitele unui copac cazut la pamant, in scorburi, in zonele mlastinoase sau in ascunzisul pamantului.

Daca ai ragazul sa parcurgi intreaga rezervatie, ai la dispozitie o harta turistica a intregului traseu, in care vei descoperi 13 puncte de interes. Vei sti astfel cand treci prin “Pasul Lupilor” (marcat pe harta la punctul 7), locul in care platoul se ingusteaza si apropie cat se poate de mult cele doua margini de padure. Daca ai noroc, in aceasta zona vei vedea izvorasul cu burta galbena, despre care aminteam mai devreme.

La marginea padurii (marcata cu punctul 6) vei intalni cel mai batran stejar de pe Platoul Breite, care la cei aproape 800 de ani ai sai masoara 7,1m in circumferinta. Crede-ne pe cuvant cand spunem ca este o imagine cu adevarat impresionanta!

In zona marcata pe harta cu cifra 9 (Zona D) exista una dintre putinele mlastini care au mai rezistat pe Platoul Breite, dar daca vrei sa vezi o zona speciala din punctul de vedere al biodiversitatii naturale, mergi pana in zona 12 (Zona F). Acolo te asteapta cateva plante rare (printre care sorbestrea si raculetul), dar si doua specii de reptile pentru care rezervatia inseamna “acasa” (sarpele de sticla si sarpele de casa).

*Sursa foto: www.mtbtours.ro