Porolissum – “comoara” romana ascunsa in inima Transilvaniei

Andreea Acapraritei/Shutterstock.com

Romanii sunt extrem de legati de istoria lor. Fie ca vorbim de cea recenta in care domnitori viteji precum Stefan cel Mare, Mihai Viteazu sau Vlad Tepes fac cinste neamului romanesc prin actiunile lor sau de stramosii nostri – dacii si romanii – care stau la baza acestui popor mandru, romanii inca se simt conectati cu fiecare dintre ei. Si acesta nu este un lucru rau!

Fascinatii inca din copilarie de curajul nebunesc al lui Decebal si strategiile de lupta fara seaman ale lui Traian, copiii romani se transforma in adulti iubitori de patrie si de istorie. Printre primele vizite tematice pe care acestia le fac in timpul scolii se afla negresit si cea la cetatea Sarmizegetusa sau cea la Cazanele Dunarii.

Adult fiind, curiozitatea creste, si copilul pasionat candva de istorie devine ocrotitor al vestigiilor arheologice si al tuturor lucrurilor ce au o stransa legatura cu stramosii.

Unul dintre locurile care mai potolesc in zilele noastre “setea de cunoastere” a pasionatilor de istorie este castrul Porolissum. Construit in anul 106 de catre conducatorul Traian ca punct strategic de lupta pentru cel de-al doilea razboi cu dacii, castrul Porolissum gazduia aproximativ 5000 de soldati ce traiau in armonie cu dacii ce se aflau in imprejurimi.

Porolissum este una dintre cele mai bine pastrate situri arheologice din Romania si desi are o importanta deosebita in istoria nostra, foarte putini stiu de existenta lui.

Istoric – Castrul Porolissum

Castrul era una dintre constructiile spectifice ale romanilor, acesta fiind reprezentat de o fortificatie militara, de regula cu forma patrulatera si patru porti de acces, cu turnuri inalte la fiecare colt si cu ziduri, santuri si valuri de pamant pentru aparare.

Castrul Porolissum nu era o exceptie de la regula, acesta avand ziduri puternice construite initial din lemn si mai apoi din piatra si santuri adanci in pamant pentru a impiedica un eventual atac. Dupa ce razboiul s-a terminat, incet-incet Porolissum se transforma intr-un oras, iar dupa impartirea Daciei, acesta devine capitala de provincie. Se estimeaza ca in perioada imediat urmatoare razboiului in orasul nou format locuiau aproximativ 20.000 de oameni care traiau dupa aceleasi standarde ridicate ca si cetatenii din Roma.

In Porolissum existau numeroase temple, bai publice si cladiri impunatoare ce se presupune ca apartineau comandantilor sau bogatiilor vremii. Desi nu a fost atat de mediatizat, situl arheologic Porolissum are o valoare inestimabila pentru istoria poporului roman, la fel la mare ca si celelalte formatiuni ramase din cetatile dacice.

Cum ajungi la Porolissum?

Porolissum este situat in Transilvania, in judetul Salaj, comuna Mirsid, sat Moigrad, undeva in nord-vestul tarii, departe de toata agitatia oraselor. Ca sa ajungi la Porolissum, trebuie sa urmezi drumul 191C ce uneste orasul Zalau de localitatea Creaca. Undeva pe la jumatea drumului vei gasi fostul oras roman si vei putea admira constructiile care inca au ramas in picioare.

Unde te cazezi?

Pentru ca pana in Salaj drumul e lung si cel mai probabil vei avea nevoie de odihna inainte sa te intorci acasa, te poti caza la una dintre unitatile de cazare din orasul Zalau

Vezi lista intreaga a unitatilor de cazare din Zalau si din apropiere pe TravelMinit.

*Preturile prezentate in acest articol corespund unei nopti de cazare din perioada 18-19 octombrie si sunt valabile astazi, 6 septembrie 2017.