Prima oara in Croatia? Acestea sunt locurile pe care trebuie sa le vezi

melis/Shutterstock.com

Croatia este una dintre destinatiile de top din Europa, indiferent de anotimp. Cu peste 1000 de insule, coasta Dalmata reprezinta o alegere ideala pentru vacanta de vara sau toamna. Daca vrei in schimb sa vizitezi Croatia in anotimpul rece sau primavara iti recomandam parcurile naturale si insulele principale din arhipelag.

Fie ca alegi sa te deplasezi cu masina personala, cu trenul sau cu avionul, calatoria merita tot efortul si te vei convinge de unul singur atunci cand vei pasi pe meleagurile croate. Croatia se poate lauda cu plaje intinse si apa limpede, orase medievale, traditii pastrate cu sfintenie si peisaje naturale care iti taie respiratia. Iata care sunt locurile pe care nu trebuie sa le ratezi in timpul primei vizite in aceasta tara superba:

1. Dubrovnik

Emi Cristea/Shutterstock.com

Dubrovnik este cu siguranta “vedeta” coastei Dalmate, datorita arhitecturii bogate in influente din partea italienilor. Inca din Evul Mediu, orasul s-a remarcat datorita comertului maritim infloritor, fiind singurul oras european care putea concura cu Venetia la acest capitol.

Centrul vechi este arhiplin in zilele de vara, turistii misunand dintr-un colt in altul in dorinta lor de a cunoaste si cele mai ascunse locuri. Daca vrei sa scapi de aglomeratie, trezeste-te de dimineata sau viziteaza orasul in lunile de primavara. Totusi, centrul vechi nu este singura atractie turistica a orasului. Zidurile impunatoare ale cetatii reprezinta si ele un punct important in itinerariul oricarui turist care ajunge in Dubrovnik.

Frumusetea orasului a depasit de mult granitele europene odata cu aparitia acestuia intr-unul dintre cele mai cunoscute seriale de peste ocean, facand senzatie in randul fanilor. An de an milioane de turisti vin sa descopere locurile unde a fost filmate scenele lor favorite din serial.

In Dubrovnik posibilitatile de cazare sunt foarte variate, incepand de la hosteluri si pensiuni pana la hoteluri de 4 si 5 stele. Restaurantele sunt si ele pe gusturile si buzunarul tuturor, preparatele din peste si fructele de mare fiind cele mai cautate in randul turistilor.

2. Parcul National Plitvice

melis/Shutterstock.com

Cum mentionam la inceputul articolului, Croatia nu este cunoscuta numai datorita plajelor superbe si a oraselor medievale, ci si datorita peisajelor naturale. Parcurile nationale din Croatia reprezinta unele dintre cele mai frumoase locuri pe care poti sa le explorezi in toata Europa. Cascadele spectaculoase, vegetatia luxurianta si aerul curat din zonele parcurilor te vor purta catre aventura vietii tale in inima naturii.

Parcul National Plitvice se afla la aproximativ 130 de kilometri de orasul Zagreb si este adesea numit “o minune a naturii”. Cu cele 16 lacuri interconectate a caror apa este de un albastru incredibil de frumos, Pacul National Plitvice se afla in topul destinatiilor de vacanta ale europenilor.

Parcul National Plitvice a fost inclus in anul 1979 pe lista monumentelor din patrimoniu mondial UNESCO, datorita numeroaselor specii de animale si plante care se adapostesc in acest perimetru. Cascadele formate in interiorul acestui parc pot fi admirate de pe podurile din lemn special amenajate pentru facilitarea deplasarii turistilor.

Preturile pentru biletul de intrare variaza in functie de perioada aleasa, cele mai mari fiind in lunile iulie si august. Pentru un bilet in perioada verii un adult trebuie sa plateasca aproximativ 24 de euro, iar un copil aproximativ 11 euro.

3. Insula Brac

Simone Simone/Shutterstock.com

Insula Brac este a treia insula ca marime din Croatia, cu o suprafata de aproximativ 400 de kilometri patrati. Masurand 36 de kilometri lungime si 12 kilometri latime, insula Brac are ca vecini insulele Solta la vest si Hvar la sud. Chiar daca insula beneficiaza de aeroport, se poate ajunge foarte usor in Brac si cu feribotul din Split.

Ceea ce a facut insula Brac atat de cunoscuta este o plaja deosebita a carei forma inca uimeste orice persoana care ajunge pana aici. Plaja Zlatni Rat se afla in statiunea Bol si se diferentiaza de alte plaje prin forma neobisnuita de corn care se modifica datorita vantului si a valurilor din zona. Astfel, de fiecare data cand vei vizita acest loc vei descoperi un peisaj cu totul si cu totul diferit fata de ce ai lasat data trecuta cand ai plecat.

Daca esti fan al sporturilor acvatice si cauti un loc pentru scuba diving, snorkeling insula Brac este locul potrivit pentru tine. Pe majoritatea plajelor din sud vestul insulei se pot practica sporturile acvatice, in anii trecuti insula fiind gazda unui festival in care pasionatii de sporturi nautice s-au intrecut si au incercat sa castige cat mai multe probe.