Rosia Montana, un tezaur de nepretuit al pamantului romanesc

Sursa foto: Iulius Agency/Shutterstock.com

Daca nu ai vizitat pana acum Rosia Montana, iti sugeram sa o faci! In cazul in care proiectul minier va fi aprobat si demarat, este posibil sa nu mai ai prea mult timp sa te bucuri de frumusetile naturale ale acestei localitati aurite, intrucat o mare parte din aceasta va fi distrusa, inclusiv varfurile a patru munti din zona si galeriile romane. 

Situata in pitorestii Munti Apuseni, judetul Alba, Rosia Montana este prima localitate atestata documentar de pe intregul teritoriu al Romaniei, la inceputurile sale fiind denumita Alburnus Maior. 

Este cunoscuta, in cea mai mare parte, pentru resursele ei inestimabile de resurse naturale, de mai bine de 2000 de ani, de cand Dacia inca nu avea sa fie cucerita de Imperiul Roman. 

Odata cu trecerea timpului, istoricii, geologii si arheologii au scos la iveala o sumedenie de descoperiri valoroase: locuinte, galerii miniere, morminte, instrumente folosite in minerit, diferite inscriptii grecesti, etc.

In prezent, Rosia Montana atrage atentia datorita frumusetii sale naturale. Fiind raspandita pe versantii vaii Rosiei, a carei apa are o culoare rosiatica datorata continutului bogat in oxizi de fier, Rosia Montana are un aspect ce se deosebeste de mai toate zonele din tara, infrumusetat, de asemenea, de culmile line ale dealurilor ce stau la umbra muntilor masivi pe care inca se mai ivesc semne ale unei indelungate exploatari. 

Ce obiective turistice se gasesc in Rosia Montana?

Printre cele mai importante atractii pe care le pot vizita turistii in mica localitate “rosie” sunt, cu siguranta, Galeriile Romane. Acestea sunt unele dintre cele mai vechi exploatatii miniere de pe Batranul Continent ce au accesul permis turistilor. Complexul muzeal este impartit in 3 sectiuni: Mina Albumus Maior, Muzeul Mineritului si Curtea Minei. Strabatand muntii printr-un labirint ce poate fi vizitat doar intr-o mica parte, galeriile au fost facute de romani cu 2000 de ani in urma, acestia realizand sapaturile folosind doar dalta si ciocanul. 

Muzeul Mineritului prezinta o expozitie cu fotografii in care sunt surprinsi muncitori ai minei, harti geologice, unelte de minerit, roci, diverse obiecte ce apartineau romanilor si machete ce infatiseaza Rosia Montana in diferite perioade ale existentei sale. 

Un alt obiectiv turistic interesant pe care il poti vizita in Rosia Montana este Muzeul Aurului Apusenilor. Deschis de RMGC (Rosia Montana Gold Corporation), acesta prezinta exponate legate de istoria mineritului din Rosia Montana si din Apuseni, in general. 

Totodata, vestigiile habitatului roman de suprafata, in special necropolele, zonele sacre si cele administrative, sunt obiective istorice care merita atentia vizitatorilor. In localitate se gasesc, de asemenea, casele memoriale “Closca”, “Simion Balint” si “Gh. Grita”, acestea putand fi vazute insa doar din exterior, neavand inca deschise portile pentru turisti. 

In cele din urma, nu uita sa iei la pas Rosia Montana! Poti face acest lucru singur sau cu un tur ghidat, organizat de Asociata Rosia Montana Verde. Este cel mai bun mod de a explora si de a invata despre istoria si bogatia acestui tinut minunat, dar si de a ajunge pe ce mai inalt varf din zona, Vf. Rotunda, la cel mai mare lac din localitate, Taul cel Mare, si la Cariera Cetate, un impresionant monument al naturii. Locuri de cazare in apropiere de Rosia Montana gasesti aici!