Saptamana Haferland a luat nastere cu scopul de a conserva mostenirea culturala locala si de a face din nou cunoscute obiceiurile si meseriile stravechi. Regiunea a fost denumita Tara Ovazului sau Haferland, intrucat localnicii obisnuiau sa cultive cu precadere ovazul, din cauza climatului mai aspru.
In acest an saptamana Haferland se desfasoara in perioada 15 – 24 august (cu pauza in zilele de 19 si 21 august) si include atat manifestari cultural – artistice, cat si celebrarea restaurarii unor cladiri de patrimoniu. Un astfel de exemplu este casa parohiala din Crit care a fost reconstruita dupa planurile initiale ale cladirii.
Saptamana Haferland urmareste promovarea mai multor localitati pitoresti din Tara Ovazului in randul sasilor, precum si a turistilor din Romania si nu numai. Pe langa localitatile deja cunoscute, precum Viscri, Sighisoara sau Rupea, turistii pot descoperi locuri de poveste din Crit, Sanchiz, Bunesti, Roades si vor putea participa la concerte in aer liber, slujbe religioase, concerte de orga, drumetii prin padure sau trasee cu bicicleta. Anual, aproximativ 20.000 – 30.000 de sasi viziteaza Tara Ovazului, multi dintre acestia sustinand cu fonduri restaurarea patrimoniului cultural existent.
Cum se ajunge in zona:
Cu trenul se poate ajunge pana in Sighisoara sau Brasov, apoi cu taxiul sau cu un autobuz local.
Distanta cu autovehiculul dintre Bucuresti si Bunesti este de 265 km si se parcurge in 4 ore. Cei mai multi recomanda drumul pe DN1 Bucuresti – Brasov. De la Brasov se intra pe E 60 si se urmareste traseul Rotbav – Maierus – Rupea – Fiser – Bunesti.
Programul pe zile si principalele activitati:
15.08 – Saschiz. Atelier de lucru in care turistii sunt invatati cum sa prepare gemul traditional si proiectii de filme documentare.
16.08 – Crit. Aceasta zi este rezervata inaugurarii fostei case parohiale, reconstruita in stil traditional dupa planurile originale, concertului de orga din cadrul Bisericii Evanghelice Fortificate, plimbarilor cu balonul cu aer cald sau balului sasesc.
17.08 – Rupea. Slujba in cadrul bisericii evanghelice din Rupea, tur al muzeelor Otto Wagner si Gheorghe Cernea sau turul cetatii din Rupea.
18.08 – Viscri. In aceasta zi se viziteaza biserica fortificata din Viscri si muzeul etnografic, intre orele 13 – 17 vor fi concerte de orga in biserica evanghelica din Viscri. Tot in acest sat vor avea loc prezentari ale tehnicilor de producere a renumitilor papuci de pasla sasesti, de producere a tiglelor in mod traditional.
20.08 – Viscri si Crit. Se pleaca din Viscri cu carutele trase de cai iar pe parcurs se face o oprire pentru picknick. Ajunsi in Crit, turistii sunt invitati sa incerce noile piste de biciclete, special amenajate pentru acest eveniment. Bicicletele sunt puse la dispozitie de catre organizatori.
22.08 – Fiser. In aceasta zi se va organiza o intalnire cu locatarii caminului de batrani din localitate si apoi se va vizita biserica evanghelica din Fiser, alaturi de un ghid.
23.08 – Mesendorf. Se sfinteste biserica evanghelica fortificata si apoi va avea loc o slujba religioasa si un concert de orga.
24.08 – Roades. Ultima zi a festivalului are loc in satul Roades, unde Fundatia Tabaluga prezinta diferitele activitati si proiecte pe care le desfasoara in zona: casa de vacanta Tabaluga pentru copii, ferma si casa de oaspeti din Tabaluga.
Atractii turistice in zona
Luand ca reper satul Bunesti, distanta pana la asezarile invecinate este de 4km pana in Roades, 8 km pana in Viscri sau Mesendorf, 3 km pana in Crit.
Daca doriti sa vizitati si alte regiuni, pana in 50 km se afla Sighisoara, Cetatea Rupea sau Saschiz. La o distanta de maxim 150 km se poate vizita Sibiul, Brasovul, Targu Mures, Biertan, Castelul Peles, Medias, Rasnov sau Malancrav.
Cazare
In momentul actual exista mult mai multe optiuni de cazare decat existau in urma cu ceva mai mult de un deceniu. Turismul este in plina dezvoltare in zona si astfel au aparut o multime de pensiuni unde sunteti primiti de catre proprietati cu bratele deschise.
Pensiunea Elena asigura servicii de cazare in case traditionale din localitatea Crit. Totodata aveti posibilitatea de a vizita ferma de capre a familiei, de a calari, de a face excursii cu bicicleta pe drumuri forestiere, vizite la mina de carbune din apropiere. Focul de la gura sobei, lemnele ce trosnesc si traditiile locale de iarna fac din acest loc unul ideal si pentru petrecerea sarbatorilor de iarna. Tariful este de doar 80 lei/ persoana, micul dejun si cina fiind incluse.
Hotelul Dumbrava este situat la numai 3 km de orasul Rupea, intr-un decor pitoresc de vai si dealuri. Complexul se afla langa drumul european E60, intre Sighisoara si Brasov, fiind la o distanta de aproximativ o ora de Sighisoara sau o ora si jumatate de Brasov. Tariful pentru o noapte este de 60 lei/ persoana.
Pensiunea Cartref se afla in Saschiz, la 100 de km de Brasov si 18 km de Sighisoara. Pensiunea este amenajata intr-o veche casa saseasca din 1909, renovata in 2008, in stilul baroc sasesc. Casa a pastrat, unde a fost posibil, tamplaria si incuietorile originale, grinzile si elementele de constructie si arhitectura precum si o parte din mobilierul de acum 100 de ani. Tariful este de 70 lei/ noapte/ persoana iar in acest pret este inclus si micul dejun.