Saptamana Haferland – un festival in inima Transilvaniei

Saptamana HaferlandCel mai mare eveniment dedicat promovarii zonei sasesti din Transilvania, ajuns la a treia editie, va avea loc intre 6 – 10 august 2015, fiind asteptati peste 1500 de turisti. Saptamana Haferland a luat nastere cu scopul de a conserva mostenirea culturala locala si de a face din nou cunoscute obiceiurile si meseriile stravechi. Regiunea unde se desfasoara acest festival a fost denumita Tara Ovazului (Haferland), intrucat localnicii obisnuiau sa cultive cu precadere ovazul, din cauza climatului mai aspru.

Tema centrala a festivalului de anul acesta este educatia, iar sloganul “Istoria ne invata!” a fost ales special pentru aceasta editie a Saptamanii Haferland. Festivalul isi propune sa ii invete pe turisti lucruri noi si interesante legate de traditiile din zona saseasca, programul evenimentului cuprinzand atat manifestari cultural-artistice, cat si concerte de orga, o expozitie dedicata Anului Scolii sau activitati sportive si recreative (concurs de ciclism, ateliere de olarit, etc).

Evenimentele vor avea loc in satele Fiser, Saschiz, Viscri, Crit, Mesendorf si Roades.

Cum se ajunge in zona:

Cu trenul se poate ajunge pana in Sighisoara sau Brasov, apoi cu taxiul sau cu un autobuz local.

Distanta cu autovehiculul dintre Bucuresti si Fiser este de 243 km si se parcurge in aproximativ 4 ore. Cei mai multi recomanda drumul pe DN1 Bucuresti – Brasov. De la Brasov se intra pe E 60 si se urmareste traseul Rotbav – Maierus – Rupea – Fiser.

Programul pe zile si principalele activitati ale Saptamanii Haferland 2015:

06 august, ora 17.00 – Fiser. Despre viata in Haferland. Generatiile de alta data dezvaluie povestile lor captivante.

07 august , ora 10.00 – Saschiz. Olaritul prinde din nou viata! Inaugurarea atelierului de ceramica.

07 august, ora 17.00 – Viscri. Descoperiti un sat autentic. Concert de orga in Biserica Evanghelica. Povesti sasesti in sura casei parohiale din Viscri.

08 august – Crit. Sasii te invita la sarbatoarea lor! Ora 10.00 start concurs de biciclete, sarbatoarea este deschisa incepand cu ora 11.00 cand are loc slujba religioasa, urmata de concert de orga in cadrul bisericii fortificate, fanfara, recitaluri de instrumente si dansuri traditionale, expozitia dedicata Anului Scolii, manifestari culinare si balul traditional sasesc cu muzica live incepand cu ora 19.00.

09 august, ora 14.00 – Roades. Sarbatoarea verii. Va invitam sa descoperiti alaturi de echipa Fundatiei Tabaluga proiectele realizate in localitate.

10 august, ora 11.00 – Mesendorf. Un sat neatins. Va invitam sa participati la o vizita cu ghid organizata la ferma de bovine, la groapa diavolului si la biserica fortificata inaugurata in 2014.

Atractii turistice in zona

Luand ca reper satul Bunesti, distanta pana la asezarile invecinate este de 4 km pana in Roades, 8 km pana in Viscri sau Mesendorf, 3 km pana in Crit.

Daca doriti sa vizitati si alte regiuni, pana in 50 km se afla Sighisoara sau Cetatea Rupea. La o distanta de maxim 150 km se poate vizita Sibiul, Brasovul, Targu Mures, Biertan, Castelul Peles, Medias, Rasnov sau Malancrav.

Cazare

Hotelul Dumbrava este situat la numai 3 km de orasul Rupea, intr-un decor pitoresc de vai si dealuri. Complexul se afla langa drumul european E60, intre Sighisoara si Brasov, fiind la o distanta de aproximativ o ora de Sighisoara sau o ora si jumatate de Brasov. Tariful pentru o noapte este de 60 lei/persoana/noapte.

Pensiunea Cartref se afla in Saschiz, la 100 de km de Brasov si 18 km de Sighisoara. Pensiunea este amenajata intr-o veche casa saseasca din 1909, renovata in 2008, in stilul baroc sasesc. Casa a pastrat, unde a fost posibil, tamplaria si incuietorile originale, grinzile si elementele de constructie si arhitectura precum si o parte din mobilierul de acum 100 de ani. Tariful este de 55 lei/persoana/noapte.