Saptamana Haferland – festivalul culturii sasesti din Transilvania

Cetatea Rupea, foto Iulian Dragomir

Iulian Dragomir / Shutterstock.com

Ajuns deja la a 4-a editie, festivalul Saptamana Haferland este cel mai mare eveniment cultural dedicat promovarii zonei sasesti din Transilvania, eveniment la care sunt asteptati peste 2500 de turisti.

Editia din acest an se desfasoara in perioada 10 – 15 august si are ca tematica centrala familia, festivalul propunandu-si sa devina primul festival dedicate turistilor care calatoresc in familie si sa le ofere modalitati de petrecere a timpului liber indifferent de varsta. De altfel si sloganul evenimentului te duce cu gandul la familie: “Sasii te asteapta in familie!”.

Daca vrei sa iei parte in acest an la Saptamana Haferland iata de ce te vei bucura: degustari de produse locale, concerte de muzica clasica si concerte gospel in bisericile fortificate, bal traditional sasesc sau demonstratii de mestesuguri. Cei mici nu sunt nici ei neglijati si vor putea participa la un concurs de pictura si la sezatori cu povesti. Localitatile care iau parte in acest an la festival sunt urmatoarele: Fiser, Rupea, Saschiz, Viscri, Roades, Crit, Cloasterf si Mesendorf.

Recomandarea noastra este sa stai cel putin doua zile la acest festival. Daca te hotarasti sa petreci mai multe zile in “Tara Ovazului” venim in ajutorul tau cu cateva oferte de cazare in zona.

Cazare in Saschiz si Rupea:
Totusi, daca nu poti sta mai mult de o zi dar vrei sa iei parte la festival, este bine de stiut ca ziua principala a editiei din acest an a festivalului Saptamana Haferland se va desfasura in satul Crit, la data de 14 august.

Pensiunea Cartref – Saschiz
Pensiunea Cartref se afla in Saschiz, judetul Mures, pe E60, la 100 de km de Brasov si 18 km de Sighisoara. Pensiunea este amenajata intr-o veche casa saseasca din 1909, renovata in 2008, in stilul baroc sasesc.

Casa a pastrat, unde a fost posibil, tamplaria si incuietorile originale, grinzile si elementele de constructie si arhitectura precum si o parte din mobilierul de acum 100 de ani. Sunt 6 camere, dintre care 4 cu pat matrimonial si 2 cu paturi twin. Patru dintre camere au vedere spre strada si cetatea taraneasca si doua dintre camere au vedere spre curtea pensiunii. Parcarea masinilor se face in curtea pazita a pensiunii.

Fiecare camera are TV prin cablu, grup sanitar propriu si internet wireless. Daca se urmeaza poteca pietruita din livada, se poate ajunge in padurea de pini si apoi la stadionul de fotbal si ringul de dans sasesc.
Tarif: 110 lei/camera/noapte in weekend-ul 13 – 14 august

Hotel Dumbrava – Rupea
Complexul turistic Dumbrava este situat in inima Transilvaniei intr-un decor pitoresc de vai si dealuri, de-a lungul drumului European Brasov – Sighisoara, la 3 km de orasul Rupea. De la hotel beneficiezi de o priveliste cu adevarat pitoreasca, dealuri si vai putand fi vazute in departare. Cetatea Rupea, o cetate rara cu o locatie si forma specifica, la care lucrarile de renovare sau terminat in anul 2013, este la o aruncatura de bat de hotel.
Tarif: 140 lei/camera/noapte in weekend-ul 13 – 14 august