Sibiu – evenimente care nu trebuie ratate in 2014

turul ciclist al sibiuluiSibiul si-a castigat bine meritatul titlu de Capitala Culturala Europeana in anul 2007. De atunci, chiar daca titlul a fost trecut mai departe catre alte orase de o frumusete si bogatie istorica exceptionala, orasul continua sa isi pastreze cu mandrie statutul de Centru Cultural al Romaniei prin numeroasele evenimente si festivaluri organizate de-a lungul anului. In 2014, lista de evenimente din Sibiu ce nu trebuie ratate este una lunga si diversa.

1. Festivalul Luminii

  • Data: 17 mai 2014

Descriere: Festivalul luminii, aflat la cea de-a 10 editie anul acesta, va lumina parcurile si spatiile verzi ale Sibiului in 2014 cu peste 25.000 de gulgute (cutiute cu lumanari). Festivalul este unul contemplativ care indeamna participanti sa se opreasca si sa observe frumusetile marunte, sa ia o pauza de la viata cotidiana agitata. Manifestarile artistice din cadrul festivalului includ fotografii, picturi, desene si toate tipurile de arta urbana.

2. Semi Maratonul Sibiu 2014

  • Data: 31.05.2014
  • Tip eveniment: sportiv/caritabil.

Alergatorii ce participa la semi maratonul Sibiului sustin proiecte propuse de organizatii non profit, grupuri de initiativa sau persoane fizice. Fiecare alergator va reprezenta unul dintre proiectele caritabile destinate comunitatii locale iar cei care doresc sa sustina aceste cauze pot dona o suma fixa sau o suma variabila in functie de cati kilometri alearga sportivul reprezentant al cauzei alese. Este o initiativa de strangere de fonduri inedita ce promoveaza atat un stil de viata mai sanatos cat si ajutorul in cadrul comunitatii.

3. Festivalul International de teatru

  • Data: 6 – 15 iunie 2014

Festivalul de teatru al Sibiului aflat la editia 21 pare sa acapareze an de an tot orasul cu reprezentatii in cele mai diverse zone publice dar si in biserici, pub-uri sau salile de teatru si spectacol din oras. Festivalul va strange anul acesta un numar impresionant de artisti din intreaga lume pregatiti sa atraga atentia asupra scenelor pe care vor crea arta prin teatru, muzica, dans sau circ. Acest eveniment cultural nu trebuie ratat de iubitorii de arta si teatru din toate colturile tarii.

4. Holi Festival

  • Data: 14 iunie 2014

Cel mai mare festival de muzica electronica, house si mix-uri din India vine anual in Romania la Sibiu aducand DJ de renume international pentru a distra si energiza multimi din ce in ce mai mari cu fiecare editie. Este una dintre putinele oportunitati pe care le au iubitorii muzicii de acest gen dar si o manifestare originala, ce are ca punct central culoarea. Muzica se combina cu luptele cu pulbere colorata, iar participantii sunt invitati sa vina imbracati in alb. Festivalul are loc pe Platoul Targul de Masini Sibiu, pretul biletului fiind de 70 lei.

5. Festivalul International de interpretare pianistica si compozitie

  • Data: 7 iulie – 13 iulie 2014
  • Locatie: Sala Thalia

Iubitorii de pian si muzica clasica au de ce vizita Sibiul anul acesta. La inceputul lui iulie, in oras se organizeaza un prestigios festival international de pian sub forma unui concurs pe diverse categorii ce aduna concurenti din toata zona Europei de Est. Festivalul Carl Filtsch, denumit dupa unul dintre cei mai tineri si talentati compozitori sasi, se afla la editia a XIX a. Pretul unui bilet este de aproximativ 14 lei.

6. Turul Ciclist al Sibiului 2014

  • Data: 17 iulie – Prolog Centrul Istoric

18 iulie – Etapa I se desfasoara pe traseul Sibiu – Agnita – Balea Lac

19 iulie – Etapa II se desfasoara pe traseul Sibiu – Jina – Paltinis

20 iulie – Etapa IIIa se desfasoara pe echipe, pe traseul Sibiu – Poplaca – Sibiu

– Etapa IIIb de desfasoara pe traseul Sibiu – Medias – Sibiu

Desfasurat in a doua jumatate a lunii iulie, Turul Ciclist al Sibiului aflat deja la cea de-a IV-a editie este cea mai mare competitie de acest gen din Europa de Est. In urma succesului inregistrat in 2013, un numar mare de echipe de renume international si-au manifestat interesul de a se reintoarce pentru editia din acest an. Sibienii si cei care viziteaza orasul in aceasta vara vor putea vedea zilnic startul si finish-ul circuitelor mentionate mai sus.

7. ARTmania Sibiu

  • Data: 4 – 10 august

A IX-a editie a festivalului ARTmania din Sibiu este o platforma culturala ce sustine artele frumoase si ofera un program cultural variat din care nu vor lipsi concerte, expozitii si workshop-uri. Festivalul urmareste inclusiv promovarea formatiilor romanesti din stilul heavy metal, punk, rock alternativ dar mai ales gothic. Festivalul nu este doar unul muzical desi aceasta este tema principala, ci pune accent in paralel si pe fotografie, pictura si arta vizuala in general, ce vor pune stapanire in aceasta perioada pe galeriile sibiene.

8. Festivalul International al artei lirice

  • Data: 11 – 28 septembrie 2014

Organizat de filarmonica din Sibiu, festivalul se afla la cea de-a 13-a editie si isi propune sa promoveze orasul Sibiu si ca centru muzical national alaturi de toate celelalte valori artistice pe care bogata agenda culturala a anului 2014 le propune. Festivalul se adreseaza iubitorilor de opera si balet iar in cadrul acestuia se organizeaza concerte si gale de opera, oferind prestatii ale unor copii extrem de talentati si adunand in acelasi timp artisti de talie nationala si internationala.

9. Astra Film Fest

  • Data: 13 – 19 octombrie 2014

Festivalul Astra de film aflat deja la cea de-a 21-a editie este o manifestare culturala adresata celor interesati de toate genurile cinematografice de non-fictiune, fiind reprezentativ pentru intreaga Europa si adunand astfel producatori de film documentar de talie nationala si internationala.

10. Sibiu Jazz Festival

  • Data: 20 – 26 octombrie 2014

Iubitorii muzicii Jazz au un motiv in plus sa viziteze Sibiul in luna octombrie a acestui an. Sibiu Jazz este unul dintre cele mai longevive festivaluri din Sibiu, ajuns deja la a 43-a editie si aduna pe parcursul celor 7 zile de desfasurare artisti din Romania, Ungaria, Italia, Polonia, Franta si chiar Cuba. Evenimentele vor avea loc in diverse locatii, inclusiv Sala Thalia. Festivalul programat initial pentru luna mai se amana cu 6 luni.