Sibiu – evenimente care nu trebuie ratate in 2015

Festivaluri si evenimente in SibiuSibiul nu este doar un oras din centrul tarii sau din inima Transilvaniei, ci unul caruia i-a placut sa fie mai mereu in centrul atentiei. In ultimii ani, tot mai multe targuri au fost gazduite de orasul Sibiu, fiind gazda si a unor evenimente desfasurate in tara. Sibiul nu face exceptie nici cand vine vorba de concerte, spectacole sau teatru, iar lista din acest an vine sa confirme afirmatia.

De ce spunem asta? Uita-te mai jos pe lista evenimentelor si ai sa descoperi cateva care nu trebuie ratate sub nicio forma anul acesta.

Unul dintre cele mai importante evenimente este Festivalul International EUROPAfest, editia cu numarul 22, care se va desfasura intre 14 si 23 mai. Jazz, blues, pop si clasic – toate aceste genuri se vor reuni sub egida acestui festival, care va avea loc atat la Bucuresti, cat si la Sibiu. Peste 300 de artisti din 45 de tari si de pe patru continente vor participa la eveniment. Vor fi si invitati speciali din Statele Unite, China, Japonia, Australia. Nu degeaba au gandit organizatorii sloganul „It’s all about live quality music!“.

O premiera a editiei din acest an este dublul concert de deschidere, care va avea loc, concomitent, la Sibiu si Bucuresti, in data de 14 mai 2015 – la ora 19.00. Pe scena Salii Thalia din Sibiu va concerta Momoka Masuda, laureata EUROPAfest din Japonia, acompaniata de orchestra Filarmonicii din Sibiu.

Pe 18 mai, la Teatrul Gong din Sibiu, va avea loc turneul acustic al trupei Vunk, “Inconjurul lumii”. Turneul este de fapt o prelungire cu inca sase spectacole a celor 18 concerte sustinute de trupa in lunile martie-aprilie. Fanii trupei vor putea reasculta melodii renumite: „Pleaca”, „Scapa-ma de Ea”, „Asa si?!”, „Prajitura cu Jeleu”, „Numai la Doi”, „1000”, „Dau Alarma”, precum si multe alte hituri. Alaturi de trupa, vor urca pe scena cvartetul de corzi Muse Quartet, trompetistul Dan Nicolau, percutionistul Dan Incrosnatu, pianistul Bobby Stoica si Razvan Ilie la chitara, fratele liderului VUNK, Cornel Ilie. Pretul biletelor variaza intre 40 de lei (elevi/studenti) si 100 de lei (VIP).

De la un concert, s-a ajuns la un eveniment de mare forta. „Forza Zu” aduna pe scena din Sibiu – in data de 23 mai, ora 15:00 – zeci de superartisti, totul intr-o singura zi. Intrarea este libera, asa ca nu ai nicio scuza sa nu-ti faci timp ca sa-i asculti pe Delia, Antonia, Alex Velea, Adrian Sina, Alina Eremia, Lidia Buble, Lariss, Shift, Uddi, Nadir, Maxim. Evenimentul este cofinantat de Primaria Municipiului Sibiu.

Sibiu Transylvaliens Festival 2015 se va desfasura in perioada 9 – 12 iulie 2015, in comuna Ludos din Sibiu. Timp de patru zile, organizatorii evenimentului isi asteapta publicul cu psychedelic trance music, arta vizuala, picturi, spectacole de teatru si multe altele. So, let’s reconnect!

Airfield este un alt spectacol de marca, ce va avea loc intre 30 iulie si 2 august, pe Aerodromul Magura din Sibiu. Pe cine vei gasi acolo? Suedezii de la Little Dragon, romanii de la Moonlight Breakfast si multi altii.

Vara spectacolelor continua cu ARTmania Festival, eveniment care se va desfasura intre 31 iulie si 1 august, in Piata Mare din Sibiu. Evenimentul sarbatoreste zece ani de existenta, iar organizatorii au venit anul acesta cu o surpriza: intrarea gratuita pentru publicul interesat.

Pe 14 mai 2015 incepe editia cu numarul 13 a BuzzCamp. Evenimentul se adreseaza celor cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani – care vor putea asista la cel mai complex eveniment de dezvoltare personala si orientare in cariera. La BuzzCamp vor fi prezenti cei mai buni speakeri si companii de top.

Insa cel mai complex festival de artele spectacolului din Romania este „Festivalul International de Teatru de la Sibiu”. Editia cu numarul XXII va avea loc anul acesta intre 12 si 21 iunie si se va desfasura la Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu. Pentru ca este vorba despre 41 de spectacole de teatru, muzica si dans, poate ca ar fi bine sa-ti rezervi din timp cateva nopti de cazare in oras, ca sa poti vedea macar o parte din spectacolele de exceptie, din care spicuim:

Deutsches Theater Berlin prezinta la Sibiu „Mameloschn – Limba in care sa ne intelegem cu totii / Mother Tongue Mameloschn”, in regia lui Brit Bartkowiak.
Polski Theatr va veni in Romania cu spectacolul „Courtney – o iubire nemaivazuta / Courtney Love”.
Teatrul National Kote Marjanishvili din Georgia va prezenta productia „Insemnarile unui nebun / Mad Man’s Story”, in regia lui Levan Tsuladze (punct de referinta in reinventarea teatrului modern).
Teatrul National din Viena vine cu „Moscova mahmura / Moscow – Petushki”, o capodopera postmodernista, care poarta semnatura regizorului Felicitas Braun.
Klaus Maria Brandauer, cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes („Mephisto” – 1981), nominalizat la OSCAR pentru cel mai bun actor in rol secundar („Out of Africa” – 1986), vine la Sibiu cu spectacolul „Ultima banda a lui Krapp / Krapp’s last Tape”,in regia lui Peter Stein.