Ținutul Secuiesc, un tărâm bogat în istorie, arta și cultura

Sursa foto: emprerorcosar/Shutterstock.com

Fiind prea prinsi in controversele legate de partea etnica, multi romani uita ca Tinutul Secuiesc este o adevarata comoara atunci cand vine vorba despre artta, cultura si istorie. Regiunea din partea sud-estica a Transilvaniei este formata din judetele Covasa, Harghita si o parte din Mures, insa teritoriile fostelor scaune secuiesti erau incluse si in Alba, Bacau, Cluj, Mures sau Neamt, asadar, secuii au reusit sa isi impuna cultura si istoria pe o zona destul de extinsa a tarii.

Istoria zonei este una extrem de bogata si controversata, fapt ce a dus si la aparitia unei culturi foarte colorate si a numeroaselor obiective turistice de aici. Tocmai datorita acestei istorii, Tinutul Secuiesc merita sa fie vizitat pentru cateva zile, deoarece te intampina cu zeci de locuri si cladiri care merita sa fie descoperite in detaliu.

Care sunt principalele obiective turistice pe care merita sa le vizitezi in Tinutul Secuiesc?

  1. Lacul Rosu. Este cel mai mare lac de baraj sin Romania si s-a format prin alunecarea unei suprafete de teren in anul 1837. Lacul este deosebit, deoarece pe fundul sau se afla trunchiurilor brazilor care odinioara cresteau aici. Lacul Rosu este doar unul dintre elementele deosebite ale zonei. O drumetie prin Cheile Bicazului iti poate dzvalui multe alte obiective naturale impresionante.
  1. Cetatea Sighisoara. Este una dintre cele mai frumoase cetati medievale din Europa iar partea cu adevarat interesanta este faptul ca este locuita. Turnul cu Ceas, Casa Vlad Dracul sau Pasajul Scarilor sunt obiectice foarte interesante pe care le poti descoperi aici. Atmosfera cetatii este una care te poarta prin timp pana in secolul 17. Nu este singura cetate din tinutul Secuiesc, insa. Mai poti descoperi si Castelul Szekely Tamadt, vestigiile cetatii Miko din Miercurea Ciuc, cetatea medievala din Odorheiu ssecuiesc sau Cetatea Zanelor din Covasna.
  1. Numeroasele edificii religioase. Daca istoria religiei te pasioneaza, poti descoperi numeroase biserici fortificate ce dateaza din scolele 12, 13 si poti descoperi povesti extrem de interesante ale lacaselor de cult, atat in orasele tinutului, cat si in localitatile mai mici.
  1. Statiuniele balneoclimaterice. Chiar si cei care doresc sa faca baie au de unde alege. Sovata, Baile Tusnad, Balvanyos sau Covasna isi invita turistii la sesiuni de relaxare. Aici se gasesc numeroase ape minerale termale, pesteri cu emanatii de hidrogen ulfurat si acid carbonic si zeci de hoteluri unde turistii sa isi ia doza de relaxare. Pe Travelminit.ro poti gasi doar cateva dintre unitatile de cazare din zona, aici!
  1. Sporturile de iarna sau sporturile extreme. Tinutul Secuiesc este si un taram care te invita la sport. Exista cateva statiuni montane cu partii de ski, precum Harghita sau Tusnad si o multime de oportunitati pentru cei care doresc sa faca sporturi extreme. Daca vrei sa zbori cu parapanta, sa te cateri pe munti sau sa faci motociclism offroad, ai toate sansele sa gasesti solutii pentru a-ti potoli setea de adrenalina.
  1. Muzee. Daca iti place arta, Palatul Culturii din Tirgu Mures, Biblioteca Teleki sau Muzeul National Secuiesc iti pot completa vizita prin Tinutul Secuiesc intr-un mod extrem de placut.

Cu siguranta, daca este analizat in detaliu, Tinutul Secuiesc poate sa evidentieze o multime de lucruri care merita din plin sa fie cunoscute. Nu am introdus pe lista partea culinara a locului, care are o aroma aparte, nici partea antropologica. Este o adevarata placere sa te detasezi putin de turismul standard si sa vorbesti, pur si simplu, cu oamenii de aici. Vei descoperi povesti deosebite si vei pleca mult mai bogat de pe aceste taramuri pline de istorie, cultura si arta.